24 Μαΐου 2018

Ενημέρωση των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου από Αξιωματικό του Λ.Σ για την Προστασία του Περιβάλλοντος...φωτογραφίες από τον καθαρισμό της παραλίας Ροδίτσες


Στο πλαίσιο της ευθύνης για την πρόληψη του θαλασσίου Περιβάλλοντος ανατέθηκε σήμερα η ενημέρωση των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου η οποία έγινε από την Προϊσταμένη του γραφείου Προστασίας Περιβάλλοντος Σημαιοφόρο Λ.Σ κ.Ρουχίτσα Ευσταθία



Η διαφύλαξη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά όλους τους λαούς και τις Κυβερνήσεις του πλανήτη. Ειδικότερα η ρύπανση του υγρού στοιχείου, που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας, αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για τον πλανήτη μας.



 Η Ελλάδα, μια κατεξοχήν θαλασσινή χώρα, με 16.000 χιλιόμετρα ακτών και περί τα 3.000 διάσπαρτα νησιά και βραχονησίδες, έχει ευαισθητοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και δίνει τη δική της μάχη ενάντια στη ρύπανση των θαλασσών. Αλλά και οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα εκείνοι που ζουν και εργάζονται στη θάλασσα, γνωρίζουν καλά τη σημασία που έχει η προστασία της για το μέλλον και την ευημερία αυτής της χώρας.

Για την Ελλάδα και το Αιγαίο πέλαγος ειδικότερα, με τις πολλές θαλάσσιες οδούς με ιδιαίτερα πυκνή διέλευση πλοίων, το μεγάλο αριθμό νησιών, τις μοναδικές φυσικές ομορφιές, την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά και τα μεγάλα τουριστικά ενδιαφέροντα, η αποτελεσματική προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι στόχος υψηλής προτεραιότητας.

Στην Ελλάδα, η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας.

Στο πλαίσιο της πιο πάνω Συνταγματικής επιταγής, η ευθύνη για την πρόληψη και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος έχει ανατεθεί κατά κύριο λόγο στην Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία έχοντας επίγνωση των ανωτέρω συνθηκών και θεωρώντας ότι η προστασία της θάλασσας και των ακτών αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση του σύγχρονου ανθρώπου που συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής και την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για την ομαλή διαβίωση και ανάπτυξη των μελλοντικών γενεών, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος.


Κύριο έργο της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι να κατευθύνει, να συντονίζει και να ελέγχει την δράση των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του έτσι ώστε να επιτυγχάνεται με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο η πληρέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Τα θέματα αυτά, λόγω της γεωγραφικής θέσης και γεωφυσικής διάταξης της χώρας μας, χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη ευαισθησία.

Αφού λοιπόν ενημερώθηκαν τα παιδιά ,η δράση συνεχίστηκε καθαρίζοντας σήμερα την παραλία Ροδίτσες της πόλης μας  



Για την Ελλάδα και το Αιγαίο πέλαγος ειδικότερα, με τις πολλές θαλάσσιες οδούς με ιδιαίτερα πυκνή διέλευση πλοίων, το μεγάλο αριθμό νησιών, τις μοναδικές φυσικές ομορφιές, την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά και τα μεγάλα τουριστικά ενδιαφέροντα, η αποτελεσματική προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι στόχος υψηλής προτεραιότητας.
 Η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτική χώρα με ισχυρό νησιωτικό χαρακτήρα, με 18.400 χλμ. ακτογραμμής και 9.800 νησιά, υποστηρίζει τις δραστηριότητες της “γαλάζιας” οικονομίας και τις πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας
 Λιγότερα πλαστικά! Χιλιάδες ζώα που ζουν στους ωκεανούς χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από τα πλαστικά (δελφίνια, χελώνες, φάλαινες, πιγκουίνοι), πολλά ζώα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες καταπίνουν πλαστικές σακούλες διότι η τροφή τους μοιάζει με αυτές (μέδουσες).
 Οι πλαστικές σακούλες είναι μη βιοδιασπώμενες και χρειάζονται περίπου 1000 χρόνια για την διάσπαση τους. Επίσης τα πλαστικά που συγκρατούν την τετράδα ή την εξάδα ενός πακέτου μπίρας (six pack), είναι αρκετά επικίνδυνα για κάποιους θαλάσσιους οργανισμούς, μπορούν π.χ. να μπλεχτούν στον λαιμό, ορισμένων οργανισμών και να πεθάνουν από ασφυξία.
 Η λίστα με το πόσα μπορούν να γίνουν για την προστασία και την μείωση της ρύπανσης/μόλυνσης, είναι ατελείωτη. Το μήνυμα που θέλουν να δώσου σήμερα Το Λιμεναρχείο Σάμου και οι μαθητές είναι  είναι ότι το Αιγαίο  είναι πλούσια σε θαλάσσια ζωή και κάποια είδη της απειλούνται με εξαφάνιση, γιαυτό οφείλουμε να την προστατέψουμε και να μάθουμε περισσότερα για τον πλούτο που κρύβει.

 Οι μαθητές περισυνέλλεξαν, κατέγραψαν και απομάκρυναν από την ακτή μεγάλο αριθμό σκουπιδιών, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στη θάλασσα…