19 Νοεμβρίου 2017

Φυσική συνέπεια το αίσθημα ανασφάλειας...εσείς του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου βλέπετε τι λένε οι σύντροφοί σας η ακόμα θέλετε ένταξη των μεταναστών στη κοινωνία της Σάμου;


* Η ενίσχυση της αστυνόμευσης και η συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της, με συγκεκριμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα είναι ικανές να αναστρέψουν την κατάσταση.

 * Οι ενδεχόμενες σκέψεις για δημιουργία νέων κέντρων στο νησί, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αλλά θα την επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο.
Συνάντηση με τα μέλη της επιτροπής κατοίκων Μόριας και Παναγιούδας, είχε την Τετάρτη το απόγευμα στη Μόρια, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής Γ. Πάλλης, η Ε. Χιωτέλλη, συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και ο Π. Λαμπρόπουλος, μέλος της γραμματείας.

Έγινε ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργούνται στους κατοίκους των δύο χωριών, από το γεγονός της γειτνίασής τους με το κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αλλοδαπών της Μόριας, την κατάσταση που υπάρχει σήμερα και πώς αυτή επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους, οι προοπτικές αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν για την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου, καθώς επίσης και τα σχέδια που πρέπει να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα, όσο και μεσοπρόθεσμα, προκειμένου, όχι μόνο να εξομαλυνθεί η κατάσταση σ' αυτό, αλλά και να βελτιωθεί ριζικά η καθημερινότητα των κατοίκων.

Τα μέλη του κλιμάκιου του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν σαφές ότι οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιοχή τους, είναι φυσιολογικό να προκαλούν συναισθήματα ανασφάλειας στους κατοίκους. Προκαλούν, όμως και ντροπή, καθώς «υπάρχουν συνάνθρωποί μας που ζουν σε άθλιες συνθήκες». Το να σταματήσει το καμπ της Μόριας να προκαλεί αυτά τα συναισθήματα, είναι ένα κεντρικό πολιτικό διακύβευμα και βασικός στόχος του κόμματος.

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι άμεσα το κέντρο να λειτουργεί στα όρια της δυναμικότητάς του. Οι ενδεχόμενες σκέψεις και προτάσεις, που έχουν κατά καιρούς ακουστεί, για δημιουργία νέων κέντρων στο νησί, όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αλλά θα την επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο.

Η άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου, με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, στα όρια της δυναμικότητάς του, καθώς επίσης και η επίσπευση των αναγκαίων έργων υποδομής σ' αυτό, θα δημιουργήσουν, σε μεγάλο βαθμό, τις κατάλληλες συνθήκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας και διαβίωσης όλων όσων θα είναι αναγκασμένοι να ζουν εκεί.

Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων για τις σοβαρές ελλείψεις, δυσκολίες, καθυστερήσεις αλλά και ευθύνες, καθώς και τις αίτιες που προκαλούν την μέχρι τώρα ολιγωρία του αρμόδιου υπουργείου, στο να επεξεργαστεί και να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο συνεχούς αποσυμφόρησης του κέντρου, κάτι που παρά τις δυσκολίες που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ε.Ε Τουρκίας, τώρα πια, μπορεί να γίνει εφικτό.