21 Σεπτεμβρίου 2017

«Να ληφθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση»

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Να ληφθούν νέα μέτρα από την Ε.Ε. για την αποσυμφόρηση της χώρας από τους πρόσφυγες»

 Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, ενόψει της ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη στις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η διετής εφαρμογή τους.


Η κυρία Βόζεμπεργκ επισημαίνει τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους δύο μήνες, που έχουν οδηγήσει για ακόμα μία φορά τις δομές φιλοξενίας σε ασφυξία και έχουν προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά πρόσθετα μέτρα στήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης και μετά την προαναφερόμενη προθεσμία, δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα συνεχίζει να βαρύνεται με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων από αυτούς που αντικειμενικά μπορεί να αντέξει.   

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Οι αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις των νησιών, που βλέπουν ξανά τις δομές φιλοξενίας να ασφυκτιούν. Περίπου 2.400 άτομα έχουν φτάσει μέχρι στιγμής το μήνα Σεπτέμβριο στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου και οι ροές φαίνεται να μην σταματούν.

Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στις σχεδόν 3.700 αφίξεις που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο και ασκεί τεράστια πίεση στις ήδη υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια χωρητικότητάς τους και βρίσκονται σε κατάσταση εκρηκτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, απομένουν λιγότερες από επτά ημέρες εώς ότου λήξουν οριστικά τα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα Κράτη - Μέλη, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για εγκλωβισμό αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στα παραπάνω νησιά. 

Δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα θα συνεχίσει να φιλοξενεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων απ’ όσο επιτρέπουν αντικειμενικά οι δυνατότητες της, ακόμα και μετά τη λήξη των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, που στόχο είχαν ακριβώς την αποσυμφόρηση της χώρας, ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει λάβει υπόψη της τα παραπάνω δεδομένα και ποιές νέες πρωτοβουλίες, μέτρα ή δράσεις προτίθεται να λάβει άμεσα για την ελάφρυνση της χώρας από το επιπλέον προσφυγικό βάρος και μετά τις 26 Σεπτεμβρίου 2017;».


Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη
Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕPP GROUP

Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ) για θέματα Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Μέλος των Επιτροπών Μεταφορών και Τουρισμού (ΤRΑΝ),  Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών  Υποθέσεων (LIBE),  Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/ Τουρκίας και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.