21 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΔΕΝ/ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ./ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ.


ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.../ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ./ΜΕΡΟΣ Α

 Το τελευταίο χρονικό διάστημα(μετά τις έκτακτες κρίσεις) έγινε γνωστή η πρόθεση αλλαγής της δομής των ΕΔ με την υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ υπό το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) και τον υποβιβασμό του Διοικητού της, από Αντιστράτηγο, σε Υποστράτηγο(Ανέλαβε προ 4 ημερών ο Υποστράτηγος  Μανωλάκος των Ειδικών Δυνάμεων) . Δεν γνωρίζω προσωπικά τους λόγους που επέβαλαν αυτή την πρόθεση για  αλλαγή τόσο βιαστικά  στη δομή (από ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ) αλλά πιστεύω ότι αποτελεί ένα λάθος μιας και ο επιχειρησιακός χώρος της ΑΣΔΕΝ, αποτελεί το άκρον άωτον της διακλαδικότητας. Και τι εννοούμε μ αυτό.

 Πριν περίπου 15 χρόνια με τις τότε αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ – ΣΑΓΕ, τα στρατηγεία των ΜΕΣ (Μειζόνων Επιχειρησιακών Σχηματισμών), μεταξύ αυτών και της ΑΣΔΕΝ, μετατράπηκαν σε διακλαδικά στρατηγεία μιας και ο επιχειρησιακός έλεγχος αλλά και η διοίκηση των ΜΕΣ (πλην της ΑΣΔΥΣ στο Γουδή ) εκχωρήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ, αφήνοντας ουσιαστικά στα 3 ΓΕ των κλάδων (ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ), τις αρμοδιότητες της υποστήριξης των ΜΕΣ από πλευράς ΔΜ και τα θέματα προσωπικού(θυμάμαι σειρά διαλέξεων μου στα τότε ας...πούμε διακλαδικά στρατηγεία) Στα διακλαδικά... πλέον στρατηγεία των ΜΕΣ μετατέθηκαν και στελέχη του ΠΝ (στην ΑΣΔΕΝ τοποθετήθηκε ο τότε Υποναύαρχος Κώστας Σαφλιάνης) και της ΠΑ(στο τότε Στρατηγείο του ΒΣΣ στην Βέροια και στο στρατηγείο του ΔΣΣ στην Ξάνθη). Δεν ήταν γραφτό όμως να ευδοκιμήσει το εγχείρημα αυτό, μιας και υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη νοοτροπία και το ύφος των άλλων κλάδων με αυτή του Στρατού Ξηράς.

Έτσι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και αφού διαπιστώθηκαν τα προβλήματα που προέκυπταν από το εγχείρημα αυτό, αποφασίστηκε η κατάργηση των διακλαδικών στρατηγείων πλην του ΓΕΕΘΑ, αλλά η υπαγωγή των ΜΕΣ παρέμεινε υπό το ΓΕΕΘΑ. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν ένα άκρως αποτυχημένο εγχείρημα μιας και αποδείχθηκε εμπράκτως πλέον ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο.'Άσχετοι που χρειάζονται εκτενή φροντιστήρια... κάνουνε κατά καιρούς λόγο για διακλαδικότηα,όταν στον κορυφαίο στρατό στον κόσμου που είναι ο Αμερικανικός κατάφεραν το 1995 να ουσιατικοποίησουν κάποια πράγματα.καιμετά τα LESSONS LEARNED από το Βιετνάμ. τον Παναμά και την Γρενάδα)..).Μην αναφερθώ σε όνομα Αρχηγού που κάποτε μου είπε το αλησμόνητο.... ότι η χώρα μας έχει επιτύχει(!)  την διακλαδικότητα γιατί θα γελάσει κάθε πικραμένος...

Η ΑΣΔΕΝ είναι ο μόνος ΜΕΣ που η περιοχή ευθύνης της συνδυάζει και τα τρία στοιχεία επιχειρήσεων εξ ίσου. Ξηρά, αέρας και θάλασσα. Και ίσως να αποτελεί τον μοναδικό ίσως ΜΕΣ πέραν του ΓΕΕΘΑ που θα έπρεπε να υφίσταται ως διακλαδικό επιτελείο. Ας μην ξεχνάμε ότι και η 4η Στρατιά της Τουρκίας (Στρατιά Αιγαίου όπως αλλιώς λέγεται) είναι ΜΕΣ του Σ.Ξ. στην ειρήνη. Σε περίοδο όμως επιχειρήσεων μεταπίπτει σε διακλαδικό σχηματισμό, για τις ανάγκες διεξαγωγής των επιχειρήσεων. Όχι μόνο σε επίπεδο επιτελείου αλλά προικοδοτείται και με δυνάμεις και μέσα και από τους άλλους κλάδους (ΤΠΑ και ΤΠΝ), προκειμένου να μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις και να εκτελέσει την αποστολή της.

Αν θυμηθούμε ότι την περίοδο των Ιμίων, το μοντέλο διοίκησης της ΑΣΔΕΝ πέραν από τη διοίκηση των ΑΔΤΕ(98-95-79-80-96-,VMΠΖ,  88ΣΔΙ της Λήμνου  προστέθηκε μετά αφού την πήρανε από την !η Στρατιά ) περιελάμβανε και οργανικά τμήματα Ειδικών Δυνάμεων και ελικοπτέρων, που σε κάποιο βαθμό αυτά τα τμήματα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αποστολή της ΑΣΔΕΝ, έως ότου χρειαστεί η επέμβαση των εφεδρικών σχηματισμών. Η ένταξη λοιπόν της ΑΣΔΕΝ με περιοχή ευθύνης από τη Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο, με πλήθος νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, υπό το ΑΣ δεν αποφέρει τίποτε άλλο παρά ένα κακό αντίγραφο της προηγούμενης αναδιοργάνωσης που στην ουσία δεν θα ευδοκιμήσει, για τους ίδιους λόγους που δεν ευδοκίμησε και η πρώτη απόπειρα(για προφανείς λόγους δεν μεταφέρω σχόλια πολλών τότε επιτελών...)

Θα ήταν προτιμότερο η ΑΣΔΕΝ να επιστρέψει στο μοντέλο διοίκησης της περιόδου 1996, με δικά της οργανικά μέσα διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων που μπορεί να τα διοικήσει από τον καιρό της ειρήνης. Το δε ΠΝ να έχει υπό το ΑΣ την 32η Ταξιαρχία ΠΖΝ(πεζοναυτών)που εδρεύει στη Νέα Ιωνία Βόλου , για την εκτέλεση ειδικών αποστολών και σχεδίων και εάν θέλουμε να κάνουμε και κάτι και για την ΠΑ, η 71 Α/Μ ΤΑΞ που εδρεύει στη Νέα Σάντα του Κιλκίς  είναι η ιδανική περίπτωση

Ένας λοιπόν μικρός αλλά εξορθολογισμένος και συνάμα ευέλικτος μετασχηματισμός, υπό τη νέα δομή δυνάμεων, είναι εφικτός και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων των Ελληνικών ΕΔ, που θα μπορέσει να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Αφήστε την ΑΣΔΕΝ να λειτουργήσει όπως ξέρει αυτή γιατί το αμάρτημα είναι βαρύ.

ο υπογράφων επειδή δεν χαρίζεται σε κανένα ετοιμάζει σειρά προτάσεων  σε υποστήριξη των θέσεων του. Και οι ηγεσίες των ΓΕ  καλό είναι να ασχοληθούν με σοβαρά θέματα και να μην θεωρούν ότι αντιγραφές άλλων στρατών μπορούν να εφαρμοστούν στις δικές μας υπερβολικά περιορισμένες δυνατότητες. Άλλο SOUTHCOM KAI PACOM των ΗΠΑ και  άλλο  ΑΣΔΕΝ....Ας σοβαρευτούμε ....πριν να είναι αργά...Και τέλος πάντων αν θέλουνε κάποιοι να αντιγράψουνε ιδέες....ας πάνε πρώτα στο Μαιάμι και στην Χονολούλου να τα δούνε και μετά τα συζητάμε...για προκαταρκτικά φροντιστήρια....

Δημοσιεύτηκε σε: Άρθρα - , ΔΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΡΟΥΓΟΣ

analystsforchange.org