29 Σεπτεμβρίου 2016

Μικρή επανάκαμψη της κρουαζιέρας για την Τουρκία με οφέλη για τις προσεγγίσεις στο λιμάνι της Ρόδου



Ψήφο εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να δίνουν ξανά οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας προς την Τουρκία, την οποία ενέταξαν μεν στα λιμάνια προορισμού για το έτος 2017, ωστόσο με περιορισμένο αριθμό προσεγγίσεων. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει θετικά και την εξέλιξη του θαλάσσιου τουρισμού της Ρόδου, το λιμάνι της οποίας θα υποδεχθεί όσα κρουαζιερόπλοια θα περάσουν από Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.

Οι πρώτες εταιρείες που ήραν την αμφισβήτηση ως προς την ασφάλεια των προσεγγίσεων στην Τουρκία είναι οι Thomson, TUI, Holland – American Line και Celestyal Cruises. Αυτές έχουν προγραμματίσει περιορισμένη σειρά κρουαζιέρων με ενδιάμεσους λιμένες τη γείτονα χώρα. Ο αριθμός των προσεγγίσεων είναι εξαιρετικά χαμηλός, ωστόσο η πορεία των κρατήσεων θα δείξει εάν υπάρχει δυναμική για περαιτέρω αύξησή του.
Η εξέλιξη αυτή μόνο ευνοϊκές εξελίξεις μπορεί να δρομολογήσει, καθώς ο προορισμός – ορόσημο για την ανατολική μεσόγειο είναι η Κωνσταντινούπολη και η απουσία της από τον χάρτη της κρουαζιέρας θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για όλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τουριστικός οργανισμός TUI έχει αποφασίσει να δρομολογήσει το νεότευκτο μεγαθήριο “Mein Schiff 5” για περιορισμένο αριθμό κρουαζιέρων στο Αιγαίο, με ενδιάμεσους σταθμούς την Κωνσταντινούπολη και τη Ρόδο. Σημειώνεται ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου καραβιού ολοκληρώθηκε φέτος και θεωρείται ως το πιο καινούργιο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο κι ως ένα από τα μεγαλύτερα που θα πλέουν παγκοσμίως.
Η απόφαση της TUI να το εντάξει σε προσεγγίσεις της Τουρκίας για το 2017, δίνουν και το μήνυμα μιας καινούργιας αρχής.
Στον αντίποδα των θετικών εξελίξεων βρίσκεται η απόφαση της Carnival Cruises να απομακρυνθεί από τη Μεσόγειο και να στραφεί προς αμερικανικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Αλάσκα. Το τελευταίο cruises report έδειξε ότι η Carnival πέτυχε μεγάλα κέρδη και υψηλό μέρισμα για τους μετόχους της μέσα από τα αποτελέσματα των κρουαζιέρων που δεν είχαν ως επίκεντρο την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει τον πιο μεγάλο, σε χωρητικότητα στόλο κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως.
Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα υπερβαίνουν τις 200 προσεγγίσεις, που μαζικά ξεκινούν από τον Απρίλιο (τότε θα γιορτασθεί ταυτόχρονα το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών) και εκτείνονται μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Ο αριθμός των προσεγγίσεων θα αυξάνεται κάθε εβδομάδα, όσο θα προστίθενται νέα συμβόλαια και θα ανεβαίνει η ζήτηση από τους τουρίστες.
Για φέτος η νύφη του Αιγαίου έχει ακόμα να αξιοποιήσει δύο σχεδόν γεμάτους μήνες κρουαζιέρας, με την υποδοχή 41 προσεγγίσεων στη διάρκεια του Οκτωβρίου και ακόμα 24 στη διάρκεια του Νοεμβρίου. Τη φετινή αυλαία του θαλάσσιου τουρισμού θα ρίξει το υπερκρουαζιερόπλοιο MSC Magnifica στις 13 Δεκεμβρίου και θα είναι το ίδιο που θα κάνει ποδαρικό για το 2017, με προσέγγιση στην Ακαντιά, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.


Νεκτάριος Καλογήρου

 Πηγή:www.dimokratiki.gr