19 Σεπτεμβρίου 2013

Αφιερωμένο στου άρχοντες της Σάμου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ…ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Αγαπητοί φίλοι, σε λίγο τελειώνει η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, η οποία ήταν η χειρότερη της εικοσαετίας.
Όλη η Ελλάδα και όλα τα νησιά παρουσίασαν αλματώδη αύξηση τουριστών ΠΛΗΝ ΣΑΜΟΥ!!!
Όλοι διερωτώνται, πως είναι δυνατόν ένα νησί με τόσα προσόντα, να παρουσιάζει σημάδια ερήμωσης, την στιγμή που όλα τα υπόλοιπα νησιά βουλιάζουν από τουρίστες;
Για εμάς που ασχολούμεθα με τον τουρισμό, το φαινόμενο αυτό ήταν αναμενόμενο και δεν μας εξέπληξε.
Πριν από τρία χρόνια που άρχισα να επισημαίνω τα κακώς κείμενα  στον τόπο μας, σε πάρα πολλά άρθρα μου που αφορούσαν τουριστικά θέματα, επισήμαινα ότι ο τουρισμός της Σάμου ΠΕΘΑΙΝΕΙ.
Κανείς ΠΟΤΕ δεν έδωσε σημασία… στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!!
Όταν πολλοί επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, με ρωτούν πώς είναι δυνατόν ένα τόσο ωραίο νησί να μην έχει κόσμο, τους απαντώ:
Αγαπητοί φίλοι ο Θεός έδωσε στους Σαμιώτες απλόχερα όλα τα καλά, αλλά για να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα τους έδωσε και ένα κακό – κατάρα, να μην μπορούν να εκλέξουν άξιους ανθρώπους να τους κυβερνήσουν.
Και για του λόγου το αληθές.
Η Μύκονος, ένα ξερονήσι με ένα πελεκάνο, κατάφερε με την βοήθεια λίγων έξυπνων ανθρώπων να γίνει της μόδας, το ίδιο η Σαντορίνη με ένα ηλιοβασίλεμα.
Η Σάμος, με τις άπειρες φυσικές ομορφιές, το νησί του Πυθαγόρα και του Αρίσταρχου, με το Ευπαλίνειο όρυγμα, με τον μεγαλύτερο Κούρο στον κόσμο, με το μοναδικό παγκοσμίως Μοσχάτο κρασί, το μοναδικό λάδι, με την μοναδική ευκαιρία μονοήμερης επίσκεψης στην  Έφεσο και στην Πάτμο,……… ένας τόπος που θα έπρεπε να είναι τουριστικός ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, οι εκάστοτε διοικούντες τον μετέτρεψαν σε τουριστική ΚΟΛΑΣΗ.
ΚΑΤΗΓΟΡΩ όλους τους Βουλευτάς, Νομάρχας και Δημάρχους της Σάμου της τελευταίας εικοσαετίας, ως ηθικούς αυτουργούς για την κατάντια που βιώνει σήμερα το νησί μας, ΓΙΑΤΙ :
1. Κανείς τους δεν σκέφτηκε το αυτονόητο. Να καλέσει τους αρμόδιους φορείς και να αποφασίσουν για το τουριστικό μέλλον του Νησιού, τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν, και να φτιάξουν ένα βραχυπρόθεσμο (πενταετές) πρόγραμμα, και ένα μακροπρόθεσμο (δεκαετές), ιεραρχώντας τα έργα που απαιτούνται για την τουριστική ανάπτυξη της Σάμου.
2. Αντ’ αυτού, ασχολήθηκαν με την καθημερινότητα, προς άγραν ψήφων, υπηρετώντας τα κόμματά τους και όχι τον τόπο.
3. Όσα έργα έγιναν, ήταν άσχετα μεταξύ τους, απρογραμμάτιστα, με πολιτικές σκοπιμότητες και όχι αναπτυξιακές και το χειρότερο, για να γίνει απορρόφηση των παρεχομένων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση!!
4. Τα περισσότερα έργα που κατασκευάστηκαν, ήταν αποτυχημένα ή από λανθασμένη μελέτη ή από λάθος θέση, ή από πλημμελή επίβλεψη, όπως: Βιολογικός καθαρισμός Σάμου, περιφερειακός δρόμος Σάμου, λιμάνι Καρλοβάσου, κόμβος τρεις εκκλησιές, σκουπιδότοπος Καρλοβάσου………
5. Οι υπηρεσίες, όπως Δασική, Αρχαιολογική, Κτηματική…. Υπήρξαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του Νησιού.
6. Η σύνδεση του Νησιού μας με τον Πειραιά, την βόρεια Ελλάδα, την περιφέρεια βορείου Αιγαίου, σχεδόν ανύπαρκτη, με τα χειρότερα και συγχρόνως ακριβότερα συγκοινωνιακά μέσα.
7. Η πρωτεύουσα της Σάμου αποτελεί δυσφήμηση για το Νησί
8. Λιμάνι ΔΕΝ έχουμε ούτε στο Βαθύ, ούτε στο Καρλόβασι. Οι δρόμοι μας αξιοθρήνητοι. Η πύλη εισόδου στο Βαθύ, ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ!!
9. Η Σάμος έχει ανάγκη από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οσάκις όμως έγινε προσπάθεια για να κατασκευαστεί κάποια, την σαμποτάρισε η Δασική υπηρεσία ή οι οικολόγοι ή η Αρχαιολογική υπηρεσία ή η Εκκλησία, ή κάποιος κακός γείτονας. Στην Κω που έδωσαν σημασία στην κατασκευή τέτοιων μονάδων υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού, με αποτέλεσμα ενώ πριν 15 χρόνια υστερούσαν έναντι ημών, σήμερα υπερέχουν κατά πολύ.
10. ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ δεν σκέφτηκε να αξιοποιήσει τους μοναδικούς παγκοσμίως θησαυρούς που έχουμε, όπως είναι: Ο Πυθαγόρας, το Ευπαλίνειο όρυγμα, ο Κούρος, το Μοσχάτο κρασί……..

Για όλους αυτούς τους λόγους, και για άλλους πολλούς που θα μπορούσα να αναφέρω, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία άρχισαν να εγκαταλείπουν την Σάμο, μετακομίζοντας σε πιο φιλόξενα - προοδευτικά Νησιά, όσα δε παρέμειναν ελάττωσαν τις αεροπορικές πτήσεις, ή έβαλαν δρομολόγια <<γαλατάδικα>> με αποτέλεσμα το ταξίδι Γερμανία- Σάμος να διαρκεί και 11 ώρες, προσεγγίζοντας δύο Γερμανικά αεροδρόμια και ένα Αυστριακό!!!

Το κακό είναι ότι όλοι αυτοί που μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΙΠΟΤΑ και ακόμα και σήμερα, σφυρίζουν αδιάφορα!!
Κύριοι, ΝΥΝ και ΠΡΩΗΝ άρχοντες, είστε υπεύθυνοι για την σημερινή ΚΑΤΑΝΤΙΑ της Σάμου. Αναλάβετε της ευθύνες σας και πείτε στον Λαό που επανειλημμένα σας έκανε την τιμή να σας εκλέξει:
1. Τι φταίει κατά την γνώμη σας που φτάσαμε έως εδώ και μη παρέκει;
2. Ποια είναι αυτά που έπρεπε να είχατε κάνει και δεν τα κάνατε;
3. Γιατί δεν μπορέσατε να τα κάνετε; Λόγω ανικανότητας, δεν σας άφησαν, ή κάτι άλλο;
4. Ποια είναι η γνώμη σας για την έξοδο της Σάμου από αυτή την μακροχρόνια  τουριστική νύχτα που περνάει;

Ο Λαός περιμένει τις απαντήσεις σας, η σιωπή είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ.

                        Βασίλης Βασιλείου Πολ. Μηχανικός