28 Μαρτίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου: Αποχώρηση του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων Σάμου όταν παρίσταται σε εκδηλώσεις «Η Χρυσή Αυγή»

 WWW.RADIOCAFE.GR

Επί είκοσι τεσσάρων (24) ψηφισάντων, με ψήφους 17 ΝΑΙ (πρόταση κ. Δημήτρη Μαυρατζώτη), 6 ΟΧΙ (πρόταση από κοινού κ.κ. Νίκου Σιτζίμη και Νίκου Γεωργίου και 1 ΠΑΡΩΝ (κυρία Μαρία Μαραντίδου), το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να μην προσκαλεί στις εκδηλώσεις τη «Χρυσή Αυγή», να παραδώσει την απόφασή του για προώθηση στους περιφερειακούς συμβούλους της Σάμου, ώστε να δοθεί στο διευρυμένο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, ενώ συμπληρώθηκε η απόφαση με την πρόταση, «να αποχωρεί ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σάμου από τις εκδηλώσεις όταν παρίσταται και η «Χρυσή Αυγή».

Το θέμα έφερε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προ ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής του Δημοτικού συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Δημήτρης Μαυρατζώτης που στην εισήγησή του, διάβασε την επιστολή της Πανσαμιακής επιτροπής ειρήνης (μέλος ΕΕΔΥΕ) και της Προοδευτικής κίνησης γυναικών Σάμου (μέλος ΟΓΕ) κατά της Χρυσής Αυγής.
”οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ /του φόβου αισθάνονται,/ ζυγὸν δουλείας ας έχωσι•/
 θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία.”
Στη Σάμο των Καρμανιόλων, των εθνικοαπελευθερωτικών και κοινωνικών αγώνων, στη Σάμο που ύμνησε ο Κάλβος για το θάρρος και την «αποκοτιά» των αγωνιστών της…… «κακιά σκουριά δεν πιάνει», όποια κάλπικη γυαλάδα κι’ αν φοράει. Ο φασισμός ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αυτού του καπιταλιστικού εξαμβλώματος που αυτοαποκαλείται «Χρυσή Αυγή», ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ. (Αναλυτικά η επιστολή στο τέλος του κειμένου).
Ο επικεφαλής της «Πανσαμιακής Αναγέννησης» κ. Νίκος Σιτζίμης, είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασίσουμε ώστε να μην συμμετέχει το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά είναι θέμα του περιφερειακού συμβουλίου. Δεν μπορούμε λόγω του Συντάγματος να αποκλείσουμε νόμιμα εκλεγμένο κόμμα από καμία διαδικασία, υπεύθυνο είναι το ανώτατο δικαστήριο και για αυτό δεν ψηφίζουμε την πρόταση του κ. Μαυρατζώτη.
Ο επικεφαλής της «Υποτείνουσας» κ. Νίκος Γεωργίου είπε ότι, νομικά και συνταγματικά δεν μπορούμε να απαγορέψουμε τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις. Τη Χρυσή Αυγή δεν την έστειλα εγώ στη Βουλή, αλλά ένα ποσοστό του Ελληνικού λαού και φυσικά δεν έχουμε δικαίωμα και δεν πρέπει ν’ αποκλείσουμε. Η Δημοκρατία δεν τιμωρεί προθέσεις αλλά ενέργειες.
Ο κ. Τίμος Χατζηλαγός συμπλήρωσε ότι, είναι ευθύνη μας να σταματήσουμε το φασισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ευθύνη να προστατέψει το λαό από τέτοιες καταστάσεις.
Από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε ο λόγος στην Κα Αργυρώ Στεφανάκη, περιφερειακή σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η οποία είπε ότι, το θέμα θα τεθεί και στην Περιφέρεια. Όλοι ξέρουμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία φασιστική οργάνωση και έχουνε πει διάφορα κατά καιρούς για όσους υποστηρίζουν την Αριστερά. Ζητάμε από το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο να μην προσκαλούν σε τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης νεκρών ανθρώπων. Βλέπουμε τους φασίστες να επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Προσβάλει τον πολιτισμό, προσβάλει τη νοημοσύνη μας να καλούνται αυτοί οι άνθρωποι.
Ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Θάνος, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να είναι νόμιμη ή μη, όμως εκφράζουμε τη βούλησή μας στη συμπεριφορά του κόμματος αυτού.
Λίγο πριν την ψηφοφορία, λαβών το λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος έκανε τη δική του (πλην όμως σημαντική) τοποθέτηση:
"Η Δημοκρατία δεν φοβήθηκε ποτέ εκφραστές ακραίων τάσεων, στάσεων και πολιτικών ταυτοτήτων. Η Δημοκρατία αυτοαναιρείται όταν με αστυνομικού τύπου μέτρα, νόμους και αποφάσεις αποκλείει φωνές λόγω προθέσεων. Η Χρυσή Αυγή, με την οποία εγώ διαφωνώ με την πολιτική της ταυτότητα και θέση, έχει κάθε δικαίωμα ως κοινοβουλευτικό κόμμα όταν δρα στα όρια της νομιμότητας και του κοινοβουλευτισμού, να παρίσταται και να εκφράζεται βάση του Συντάγματος και των Νόμων του Ελληνικού Κράτους. Αλλοίμονο αν με τις απαγορεύσεις προσπαθούμε να περιορίσουμε την έκφραση πολιτικής γνώμης, κάτι που είχε ανάλογα επιχειρηθεί στην ΕΕ για τη δράση της απαγόρευσης των κομμουνιστικών κομμάτων των πρώην Ανατολικών χωρών. Άρα η Δημοκρατία δεν μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις δικές μας επιθυμίες. Η Δημοκρατία είναι μία και πρέπει να είναι ίση απέναντι σε όλους".
Η Δημοτική Σύμβουλος Κα Μαρία Μαραντίδου ψήφισε παρών, διότι όπως ανέφερε, ένα τέτοιο σοβαρό θέμα για συζήτηση, ήρθε ως έκτακτο στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου.
Ήταν μία συνεδρίαση όπου οι αντιπαραθέσεις ήταν έντονες, ενώ για άλλη μια φορά αρκετά ήταν τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης (15 τον αριθμό), κάτι που προκάλεσε τον εκνευρισμό αρκετών και ειδικά του επικεφαλής της «Πανσαμιακής Αναγέννησης» κ, Νίκου Σιτζίμη που όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχετε κάνει μια βιομηχανία θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης». Πάντως τα περισσότερα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν, όπως και το υπ’ αριθμ. 25 (κατά προτεραιότητα) και το υπ’ αριθμ. 1 της ημερήσιας διάταξης.
Η συνεδρίαση διακόπηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί τη Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 και ώρα 19:00, χωρίς κανένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Αλέξης Κομνηνός (28-03-2013, 10:13)