5 Ιανουαρίου 2009

Το σχέδιο της Τουρκίας για το Αιγαίο


Οι προκλήσεις της Αγκυρας σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι εντάσσονται στον μακροπρόθεσμο επεκτατικό σχεδιασμό για δημιουργία τετελεσμένου

Του Σταυρου Λυγερου

Παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία στο μέτωπο του Αιγαίου κινείται τα τελευταία χρόνια σε συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα, η Αγκυρα φροντίζει πάντα να υπενθυμίζει εμπράκτως ότι όλες οι διεκδικήσεις της είναι ενεργές και πάνω στο τραπέζι. Και όχι μόνο αυτό. Κάθε τόσο προσθέτει και ένα νέο κρίκο στην αλυσίδα της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών και διοικητικών δικαιωμάτων.

Οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών δεν είναι πρωτοφανείς. Επιθετική διείσδυση τουρκικών μαχητικών στο πεδίο βολής της Ανδρου κατά τη διάρκεια ελληνικής άσκησης είχε επαναληφθεί και στο παρελθόν. Το 2005, μάλιστα, τα τουρκικά F-16 είχαν φθάσει να πετούν απειλητικά μερικές δεκάδες μέτρα πάνω από ελληνικά πολεμικά σκάφη.

Εδώ και χρόνια, η Αγκυρα απαιτεί την κατάργηση των ελληνικών μόνιμων πεδίων βολής στην Ανδρο και στη Σιθωνία. Το επιχείρημά της είναι ότι σύμφωνα με τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) μόνιμα πεδία βολής σε διεθνή εναέριο χώρο μπορεί να υπάρχουν μόνο εάν έχουν συμφωνήσει όλες οι χώρες της περιοχής. Η Ελλάδα δηλώνει πως θα καταργήσει τα δικά της πεδία βολής εάν το ίδιο πράξει και η Τουρκία.

Απαιτήσεις

Οπως έχει κάνει και στο παρελθόν, στις αρχές Δεκεμβρίου η Αθήνα αποδέχθηκε τη διεξαγωγή τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων τον Ιανουάριο εντός του πεδίου βολής της Ανδρου. Οι Τούρκοι, όμως, δεσμεύουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα πολύ μεγάλα τμήματα του Αιγαίου. Απαιτούν, μάλιστα, τα μαχητικά τους να πετούν και στον εναέριο χώρο μεταξύ έξι και δέκα μιλίων, που οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν ως ελληνικό. Με την τακτική τους προσπαθούν όχι μόνο να επιβάλουν ντε φάκτο τουρκικό πεδίο βολής στο FIR της Αθήνας, αλλά και να καταργήσουν στην πράξη τα ελληνικά πεδία βολής.

Δεν είναι πρωτόγνωρες ούτε οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι. Στις 23-11-08 γράφαμε σε αυτές εδώ τις στήλες: «Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει πολύ την παρουσία τους στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στο ανατολικό Αιγαίο. Σχηματισμοί μαχητικών πραγματοποιούν υπερπτήσεις και πολεμικά σκάφη αγκυροβολούν σε όρους των δύο νησίδων. Οταν, μάλιστα, ελληνικά σκάφη τούς ζητούν να φύγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτά απαντούν ότι βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα».

Οπως είχε συμβεί παλαιότερα στις Οινούσσες, αυτήν τη φορά η τουρκική αεράμυνα ζήτησε από ελληνικό ελικόπτερο Σινούκ που μετέβαινε στο Φαρμακονήσι να εγκαταλείψει την περιοχή, γιατί πετούσε σε τουρκικό εναέριο χώρο! Η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας τα Φώτα στο Αγαθονήσι είναι μία πολιτική απάντηση, αλλά η Αγκυρα δεν πτοείται από τέτοια.

Αμφισβητήσεις

Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα δύο αυτά κατοικημένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βάση τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Υπενθυμίζουμε ότι στις 29-1-1996 τα είχε ονομαστικά συμπεριλάβει (μαζί με την Ψέριμο και τους Φούρνους) στην ίδια κατηγορία με τα Ιμια. Λίγες ημέρες αργότερα (3-2-1996) η τότε πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ είχε δηλώσει ότι θα φέρει στο διεθνές πεδίο το καθεστώς 1.000 περίπου νησίδων και βραχονησίδων, που αποτελούν τουρκικό έδαφος!

Οι πρόσφατες προκλήσεις μπορεί να εντάσσονται στον μακροπρόθεσμο επεκτατικό σχεδιασμό της Τουρκίας, αλλά δεν είναι άσχετες με τη συγκυρία. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όταν στην Ελλάδα υπάρχει πολιτικό κενό ή εσωτερική κρίση, η Αγκυρα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να προωθήσει τις επεκτατικές βλέψεις της. Το έπραξε το 1955, το 1963-4, το 1967, το 1973-4 και βεβαίως το 1996 στα Ιμια.

Υπάρχουν, όμως, και δύο πρόσθετοι λόγοι. Ο ένας είναι η συμπερίληψη του Αγίου Ευστρατίου στον σχεδιασμό της ΝΑΤΟϊκής άσκησης, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Η διακριτική παρέμβαση της ελληνικής διπλωματίας στο συμμαχικό στρατηγείο αιφνιδίασε την Αγκυρα και ανέτρεψε την προσπάθειά της να δημιουργήσει την αυθαίρετη εντύπωση ότι το ελληνικό αυτό νησί πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Η τουρκική πλευρά απέφυγε διαμαρτυρίες, που δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα. Αντέδρασε, όμως, εντείνοντας τις προκλήσεις της σε άλλους τομείς.

Ο δεύτερος πρόσθετος λόγος είναι το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) όχι τόσο στο Αιγαίο όσο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δεν έχει ασκήσει το συμβατικό δικαίωμά της για δημιουργία ΑΟΖ (με βάση την αρχή της μέσης γραμμής). Δεν είναι καθόλου σίγουρο, όμως, πως τελικώς θα αποφύγει την ένταση. Η Τουρκία επιχειρεί με τσαμπουκά να δημιουργήσει τετελεσμένο. Η έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό της νορβηγικό σκάφος τον περασμένο Νοέμβριο είναι μάλλον η πρώτη και όχι η τελευταία πράξη αυτού του έργου.

Η Αγκυρα προωθεί τις επεκτατικές διεκδικήσεις της με υπομονή και επιμονή και κυρίως προβάλλοντας στρατιωτική ισχύ. Στόχος της είναι η δημιουργία τετελεσμένων, που «ρευστοποιούν» ελληνικά κυριαρχικά και διοικητικά δικαιώματα και καλλιεργούν διεθνώς την εντύπωση ότι πρόκειται για αμφισβητούμενες περιπτώσεις. Και όλα αυτά σε μία περίοδο, που συνεχίζει να έχει ζωτική ανάγκη το ελληνικό και κυπριακό «ναι» για να προχωρήσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Βούληση

Το πρόβλημα με την ελληνοτουρκική διένεξη δεν είναι αυτά καθ’ αυτά τα επιμέρους ζητήματα, αλλά το υπόβαθρό τους, που είναι ο επεκτατισμός της Αγκυρας. Γι’ αυτό ακόμα και το μικρότερο γεγονός αποκτά κρίσιμη πολιτική σημασία. Η Ελλάδα επιδιώκει ειλικρινώς την ύφεση και αποφεύγει να παρασυρθεί στο παιχνίδι της έντασης. Η ειλικρινής αυτή επιδίωξη, όμως, δεν μπορεί να λειτουργεί ως υποκατάστατο πολιτικής.

Για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων δεν αρκεί η πρόθεση της μιας πλευράς. Απαιτείται και η βούληση της άλλης. Και εκεί είναι ακριβώς το κρίσιμο έλλειμμα. Στο επίπεδο της στρατηγικής είναι εμφανής μία αμηχανία. Αυτός είναι ο λόγος που, και στα τελευταία περιστατικά, η Αθήνα απέφυγε τη δημοσιότητα, κράτησε χαμηλά τους τόνους και ασκεί διπλωματία κατευνασμού.

Οπως και τα προηγούμενα έτσι και οι πρόσφατες προκλήσεις εντάσσονται στην τουρκική στρατηγική για διχοτόμηση του Αιγαίου, που εγκαινιάσθηκε το 1973. Η Αγκυρα έχει κατά καιρούς επιχειρήσει με διάφορους τρόπους να αποκτήσει συνολικά τον έλεγχο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, εγείροντας επεκτατικές διεκδικήσεις σε πολλά επίπεδα. Είναι πια 33 χρόνια που εφαρμόζει με θαυμαστή συνέπεια αυτήν τη στρατηγική. Και μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη από τον απολογισμό.

Προβληματική περιοχή

Στη διεθνή σκηνή έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως το Αιγαίο είναι τουλάχιστον προβληματική περιοχή. Η Ελλάδα δεν έχει -λόγω της απειλής πολέμου- ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και, βεβαίως, δεν ασκεί το δικαίωμά της να κάνει έρευνες για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επιπροσθέτως, η ελληνική θέση σε ό,τι αφορά την έρευνα και διάσωση έχει διολισθήσει κατά τρόπο που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.

Το Αιγαίο δεν είναι μια θάλασσα που απλώς παρεμβάλλεται μεταξύ δύο παράκτιων χωρών. Η μισή περίπου έκτασή του είναι ελληνικός εθνικός χώρος. Και ο υπόλοιπος είναι διεθνής χώρος, ο οποίος όμως συνδέει τις ανατολικές Σποράδες και τα Δωδεκάνησα με την ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η περιοχή αυτή δεν έχει καθόλου την ίδια σημασία για τις δύο χώρες. Με αυτήν την έννοια, τα μέτρα που εξισώνουν τις δύο χώρες λειτουργούν προς όφελος της Τουρκίας. Είναι άλλο μέτρα, που πράγματι οικοδομούν εμπιστοσύνη και συμβάλλουν στην αποφυγή ατυχημάτων και κρίσεων, και άλλο ρυθμίσεις, που -κάτω από αυτόν τον τίτλο- επιχειρούν να ενισχύσουν τη θέση της Τουρκίας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

πηγή καθημερινή

Στον Ερυθρό Σταυρό μετέβη ο πρωθυπουργός μετά την επίθεση στο ΥΠΠΟ





Στον Ερυθρό Σταυρό, όπου νοσηλεύεται ο αστυνομικός που τραυματίστηκε τα ξημερώματα, μετέβη το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς για την πορεία της υγείας του 21χρονου αστυνομικού και στη συνέχεια εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Διερμηνεύοντας -είμαι βέβαιος- τα αισθήματα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, εκφράζω τον αποτροπιασμό μου, τη θλίψη μου για την δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών, που είχε σαν συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του εικοσάχρονου συναδέλφου τους.

» Οι αστυνομικοί είναι σκληρά εργαζόμενοι συμπολίτες μας. Είναι δημόσιοι λειτουργοί, ταγμένοι στην υπηρεσία όλων μας. Οι σφαίρες εναντίον τους πλήττουν κυρίως τη Δημοκρατία και την κοινωνία στο σύνολό της.

» Θέλω να στείλω ένα σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Το κράτος δικαίου είναι η ισχυρότερη εγγύηση για κάθε πολίτη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει αυτά που, με αγώνες και θυσίες όλων των Ελλήνων, έχουμε κατακτήσει».


Τό όνομα του κ.Πέτρου Γρύλλου ακούγεται έντονα για τη θέση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σάμου

Επιμένουμε για την υποψηφιότητα του Πέτρου Γρύλλου για τη θέση του Προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής Σάμου

Ανανεωμένο
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε σήμερα με μέλη της ΝΟΔΕ ΣΑΜΟΥ σχετικά με τις υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σάμου ,μας τόνισαν ότι δεν έχουν ερωτηθεί ακόμα για το θέμα αυτό και ως εκ τούτου δεν μπορούν να πουν κάτι σχετικό.
Μας τόνισαν ιδιαιτέρως ,ότι υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για τη θέση του Προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής.

πηγή http://kefaloniapress.gr

Συνεδριάζει απόψε εκτάκτως η ΝΟΔΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


Ε, ρε γλέντια...

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βαγγέλης Λουκέρης καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη της ΝΟΔΕ απόψε το απόγευμα (7 μμ).

Τα θέματα της συζήτησης θα αφορούν τις γενικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και τις εξελίξεις με τις ψηφοφορίες της Κυριακής στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια.

Όσο αφορά τα τοπικά προβλήματα η συζήτηση μάλλον θα περιστραφεί στη λειτουργία ορισμένων οργανισμών όπως το Λιμενικό Ταμείο και τις διοικήσεις των νοσοκομείων του Νομού.

Στη συνεδρίαση θα παραβρεθούν ο βουλευτής Αλέξανδρος Παρίσης και ο πρώην βουλευτής Πέτρος Αλιβιζάτος.


Χαμός στη Κεφαλλονιά


δυο νεοδημοκράτες ψήφισαν πρωτοκλασσάτο στέλεχος του Πασόκ

Νομαρχιακές εκλογές του 2006 ,το ψηφοδέλτιο του Διονύση Λευκαδίτη (που είχε το επίσημο χρίσμα της ΝΔ), στο δεύτερο γύρο έδωσε κατεύθυνση να ψηφιστεί το ψηφοδέλτιο του Διονύση Γεωργάτου (ΠΑΣΟΚ) για να τιμωρηθεί ο αντάρτης Αλέξανδρος Παρίσης που κατέβασε ανεξάρτητο συνδυασμό.

Τώρα, καπετάνιε , που ο αντάρτης Αλέξανδρος Παρίσης έγινε φίλος σου και βουλευτής της ΝΔ, τι λόγος υπήρξε να ξαναψηφίσετε το Νικόλα Βαλλιανάτο πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ;

Τώρα, που ουσιαστικά είμαστε σε προεκλογική περίοδο,εσείς δυο Νεοδημοκράτες, γιατί ρίξατε νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ;

Τώρα που.....

...το κόμμα σας ,η ΝΔ, έχει ανάγκη τη μεγαλύτερη δυνατή συνοχή, εσείς Διονύση Λευκαδίτη και Σωτήρη Κουρή, στελέχη της ΝΟΔΕ , γιατί ξανα-ψηφίσατε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ;

Τώρα που προσπαθείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους σας ότι στη τοπική ΝΟΔΕ όλα είναι "καλά και αγαπημένα", πως θα δικαιολογήσετε στους Νεοδημοκράτες το δεύτερο "φιλί του Ιούδα" και τις ανταλλαγές των ψήφων σας με του ΠΑΣΟΚ;

Ποια ήταν η ανίερη συμφωνία του 2006 που σας κρατάει ακόμα στην ομηρία του ΠΑΣΟΚ; Γιατί , τώρα , εσείς, δύο στελέχη της ΝΔ, ψηφίσατε πάλι ΠΑΣΟΚ;


Οι Αργοστολιώτες σχολιάζουν τα συμβάντα ....


ANANEΩΜΕΝΟ

Διαβάστε τι έγραψαν , τι λένε, τι σχολιάζουν
Αργοστολιώτες για τη ψηφοφορία στο Ν.Σ.

Θέμα συζήτησης στην αγορά τ' Αργοστολιού σήμερα, η ψηφοφορία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Μιλήσαμε, λάβαμε μυνήματα και τηλεφωνήματα από φίλους για το θέμα. Εδω σταχιολογούμε ατάκες / γνώμες που ακούσαμε ή λάβαμε για την επανεκλογή του Νικόλα Βαλλιανάτου ως προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, και με τους ψήφους των δυο στελεχών της ΝΔ Διονύση Λευκαδίτη και Σωτήρη Κουρή.

(η φωτο ειναι του Σπύρου Αλιβιζόπουλου)

Εγω πάντως είδα το Νικόλα πρωί πρωί στη eurobank να καταθέτει ένα γραμμάτιο.

===============

Γιατί ψηφίσανε αυτοί οι δυο (κάπτεν - Κουρής) το Βαλλιανάτο; Λείπαμε ψήφοι του Νικόλα ή από εχτίμηση;

===============

Δηλώσεις από το βουλευτή σας θα πάρετε ή το κάνετε γαργάρα; Τι λέει για το "λεβέντη" και το "εθνικό κεφάλαιο";

===============

Βαγγέλη Λουκέρη βάλε τάξη στο μαντρί.

===============





Για το Λιμενικό Ταμείο έχουμε γράψει αρκετά και περιμένουμε τα γεγονότα να ξεκαθαρίσουν πλέον τι έχει γίνει σχετικά με τη διαχειριστική λειτουργία του. Τώρα με το νέο έτος θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας λιμενικής επιτροπής. Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται μέχρι σήμερα ,σχετικά με τον νέο Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου της Σάμου ,γίνονται ζυμώσεις ,και το το όνομα του κ.Πέτρου Γρύλλου ακούγεται όλο και περισσότερο. Οπως είναι γνωστό ο κ.Πέτρος Γρύλλος γνωρίζει τόσο τα προβλήματα του Δήμου Βαθέος αφού υπηρέτησε με θετική παρουσία από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δήμο Βαθέος ,αλλά δεν πέρασε και απαρατήρητη η θετική του συμβολή και από τη θέση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σάμου 1993-1996 .
Επί των ημερών του έγιναν και προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν πολλά.
Η Νέα Δημοκρατία ,και όχι μόνο αλλά και ο τόπος θα έχουν να ωφεληθούν πολλά από την παρουσία του κ.Πέτρου Γρύλλου στο τιμόνι του Λιμενικού Ταμείου της Σάμου,αλλά και η πορεία των έργων του Λιμενικού ταμείου και τα έσοδα θα μπούνε σε καλό δρόμο.Η Σάμος γνωρίζει τον αγαπητό σε όλους Πέτρο και δεν χρειάζονται συστάσεις από κανένα για το πρόσωπο΄του.
Να δούμε τι θα κάνει ο αγαπητός γιατρός μας Κώστας Καραμηνάς.
Και διαίσθηση έχει και ζυγίζει πρόσωπα και πράγματα.
Οσο για τον<< πρώην ένστολο>>που επικαλείται τοπική εφημερίδα,
γνωρίζουμε ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Σάμο έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις ως προς την υποψηφιότητα του λόγω της εμπλοκής του ,κατείχε θέση αντιπροέδρου στο Λιμενικό Ταμείο, σε χρονικές περιόδους που σήμερα γίνεται πολιτική και οικονομική έρευνα προς το παρόν.



Καστανίδης:Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ή ο ανασχηματισμός, δεν αρκούν.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, σχετικά με τη σημερινή δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον νεαρό αστυνομικό, που άνανδρα χτυπήθηκε.

Δεν αρκεί πλέον η καταδίκη των επιθέσεων, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν οι επιθέσεις προέρχονται από τρομοκρατική οργάνωση ή από τη δράση παρακρατικών μηχανισμών.

Η κυβέρνηση, η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση χάους και ανασφάλειας.

Το κλίμα κοινωνικής έντασης, που πυροδότησε η κυβερνητική πολιτική, και η διάλυση της Αστυνομίας, έχουν οδηγήσει στην έξαρση των φαινομένων βίας.

Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ή ο ανασχηματισμός, δεν αρκούν.

Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης και θεσμικής αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό όμως είναι έργο άλλης κυβέρνησης.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ-Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου

Ρόδος, 4 Ιανουαρίου 2009

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου, στην συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου 2009, καταδικάζει τις βάρβαρες επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού και των αμάχων.

Απαιτεί την απόσυρση των Ισραηλινών στρατευμάτων εντός των ισραηλινών συνόρων.

Ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και δημιουργίας ελεύθερου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους στα προγονικά του εδάφη.

Καλούμε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει, προκειμένου να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, ώστε να μη ζήσουμε ένα νέο ολοκαύτωμα.

Καλεί κυβέρνηση και κόμματα να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Καλεί τέλος τον Δωδεκανησιακό λαό να εκφράσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου – αποτελέσματα

:

Συνεδρίασε την Κυριακή (4/1) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου, με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου προεδρείου και των μελών των τεσσάρων Νομαρχιακών Επιτροπών.

Στην θέση του προέδρου επανεξελέγη ο κ. Σωτήρης Παμπάκας με 25 ψήφους, έναντι 13 λευκών της μείζονος μειοψηφίας (38 οι παρόντες νομαρχιακοί σύμβουλοι).

Ο κ. Μιλτιάδης Φάκκος εξελέξη στο αξίωμα του αντιπροέδρου με 23 ψήφους, έναντι 14 λευκών και ενός άκυρου.

Τέλος, για την θέση του Γραμματέα εξελέγη ο κ. Κώστας Σταυλάς, με 23 ψήφους, έναντι 14 λευκών και ενός λευκού.

Επίσης, για τις τέσσερις Νομαρχιακές Επιτροπές εξελέγησαν οι παρακάτω:

Α. Επιτροπή Οικονομικών – Προγραμματισμού – Τεχνικών Έργων – Πολεοδομίας και Περιβαλλοντικών Μελετών. Προγραμματισμού – Ανάπτυξης – Οικονομικών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Έργων και Μελετών, Ποιοτικού ελέγχου έργων, ΠΣΕΑ, Λαθρομεταναστών, Αρμοδιοτήτων του Άρθρου 60 Π.Δ. 30/1996:

Πετρωνιάτης Γ. (31), Χριστοφάκης Γ. (33), Φάκα Τζ. (29), Καραμαρίτης Ν. (23), Αθένα – Βασιλειάδη (23), Μπαριανάκης Μιχ. (20)

Β. Παραγωγικών Δραστηριοτήτων – Ανάπτυξης Αγροτική – Κτηνοτροφική Ανάπτυξη, Αλιεία, Βιοτεχνία, Ορυκτού Πλούτου – Ενέργειας, Εμπόριο, Μεταφορές – Επικοινωνίες – ΚΤΕΟ, Φυσικοί Πόροι, Απασχόληση, Οικονομικοί Μετανάστες, Αποκατάσταση Αθίγγανων:

Μπαφίτη Ανδρ. (29), Κατσουτούρχης Γ. (31), Κουντούρης Αντ. (29), Ζωγραφίδης Γ. (20), Τριομμάτης Φ. (22), Αλαχούζος Μ. (21)

Γ. Τουρισμού, Αποδήμων Δωδεκανησίων, Λαϊκής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης και Γραφείο Ισότητας των δύο φύλλων:

Μουτάφη Δέσποινα (26), Κρεμαστινός Δ. (27), Τσαμπανάκης Β. (29), Πουλιού Ν. (26), Τριομμάτης Φίλ. (25), Καραγιάννη Μαρία (20)

Δ. Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας, , Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας – Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Νεότητας - Ειρήνης – Γραφείο Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας:

Δημητρακόπουλος Β. (34), Λίσγος Φίλ. (34), Χριστοδούλου Μαρία (28), Τριανταφύλλου Εμμ. (26), Μπαριανάκης Μιχ. (22), Σοκορέλος Μιχ. (22)

δραστηριότητες του Α.Παυλίδη

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου -τ. Υπουργός κ. Αριστοτέλης Α. Παυλίδης, είχε σήμερα συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Νοσοκομείου Καλύμνου, με βασικά θέματα συζήτησης την προώθηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έγκριση της μελέτης αναδιάρθρωσης των χώρων του Νοσοκομείου, καθώς και την αύξηση του συντελεστή δόμησης, ώστε να καλυφθούν σημερινές, αλλά και πιθανές μελλοντικές ανάγκες του ιδρύματος. Και για τα δύο θέματα υπάρχει προεργασία επί θητείας της προηγούμενης διοικητού κας Γ. Κιβετού. Ο Α. Παυλίδης ευχήθηκε στο νέο διοικητή κ. Γ. Κακιά και τον υποδιοικητή κ. Χ. Μαραγκό ευόδωση στο έργό τους, διαβεβαιώνοντας τους ότι θα έχουν την αμέριστη στήριξή του.

Εν συνεχεία ο κ. Παυλίδης επισκέφθηκε το Μουσείο Καλύμνου, όπου και τοποθετήθηκε «Η Κόρη της Καλύμνου», στον ειδικά προπαρασκευασθέντα χώρο, συνεχάρη δε τόσο το προσωπικό, όσο και την Έφορο κα Φιλήμονος για την εξαιρετική εργασία και την ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων αξίας.

Αμέσως μετά, ο κ. Παυλίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Μπούκη και μέλη της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας. Το μεσημέρι ο κ. Παυλίδης μετέβη στη Λέρο, όπου είχε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Τ. Κωττάκη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ συναντήθηκε και με μέλη της Τ.Ο Νέας Δημοκρατίας.

Αύριο το πρωί, ο κ. Παυλίδης, θα αναχωρήσει για το Αγαθονήσι, προκειμένου να μετάσχει στον εορτασμό των Θεοφανείων, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και αμέσως μετά θα επισκεφθεί Αρκιούς και Λειψούς με κατάληξη στην Πάτμο.

"Το νέο τουρκικό σχέδιο για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο."


Τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο επιχειρεί να επιβάλει εκβιαστικά η Αγκυρα, ενεργοποιώντας πλήρως το σχέδιο το οποίο εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το 1996 με την αμφισβήτηση του συνολικού στάτους κβο του Αιγαίου και τη διεκδίκηση ακόμη και κατοικημένων ελληνικών νησίδων.Σε μια κρίσιμη περίοδο που η Τουρκία φαίνεται να διαπιστώνει ότι οι προοπτικές ένταξης στην Ε.Ε. περιορίζονται ασφυκτικά και ενώ αναζητεί με επιτυχία ορισμένες φορές να αναλάβει έναν ευρύτερο γεωστρατηγικό ρόλο, η απόλυτη στασιμότητα στις διερευνητικές επαφές και η πολιτική απόλυτου κατευνασμού από την Αθήνα, οδηγούν τον κ. Ερντογάν να υιοθετήσει πλήρως τις «παραδοσιακές» μεθόδους του πολιτικου-στρατιωτικού κατεστημένου.
Με την έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, η Αγκυρα δεν δείχνει να ανησυχεί ακόμη και αν προκαλέσει θερμό επεισόδιο, εκτιμώντας ότι η επόμενη ημέρα ενός τέτοιου επεισοδίου θα διαμορφώσει ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις επιδιώξεις της.
Στον σχεδιασμό αυτό, μετά τα Ιμια του 1996, σειρά έχουν πάρει το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι (στην περίπτωση του Καστελόριζου -όπου πρόσφατα σημειώθηκε το
επεισόδιο με το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος- , το οποίο αναφέρεται ονομαστικά στις συνθήκες, η τουρκική πολιτική επικαλείται το έτερο επιχείρημα ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας).
Τις συνεχείς υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα δύο νησιά, ακολούθησε η διά του ασυρμάτου του Τούρκου ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας προειδοποίηση ελληνικών ελικοπτέρων ότι μεταβαίνοντας στο Φαρμακονήσι παραβιάζουν... «τουρκικό εναέριο χώρο».
Η κορύφωση ήρθε με την έκδοση ανακοίνωσης από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ την 1η Ιανουαρίου, με την οποία έκανε λόγο για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου «άνω του Μπούλαματς» (η τουρκική ονομασία του Φαρμακονησίου) από το Σινούκ CH-47 το οποίο μετέφερε στο νησί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τον ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα.
Οι εξελίξεις αυτές και η κλιμάκωση την οποία επιχειρεί η Αγκυρα προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, να επισκεφθεί τους ακρίτες και για πρώτη φορά να γιορτάσει τα Θεοφάνια με τους κάτοικους του Αγαθονησίου. Σε μια κίνηση όχι μόνο συμβολική, αλλά ενδεικτική της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να μη δεχθεί τη νέα γκρίζα ζώνη που επιχειρεί να επιβάλλει η Αγκυρα.
Τις επόμενες ημέρες πάντως (αν και θεωρείται απίθανο να επιχειρηθεί πρόκληση κατά τη διάρκεια της μετακίνησης και παραμονής του κ. Παπούλια στο Αγαθονήσι), τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα καθώς εκτιμάται ότι ο τούρκικος σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί...
Η διεκδίκηση επί των δύο νησιών, του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου, δεν αποτελεί βεβαίως νέα υπόθεση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και τα δύο αυτά νησιά έχουν κομβική γεωγραφική θέση καθώς η κυριότητα επ αυτών στερεί την Τουρκία από σημαντική θαλάσσια και εναέρια ζώνη στην περιοχή μεταξύ της γραμμής που σχηματίζουν οι Φούρνοι-Πάτμος-Λειψοί-Λέρος, με την απέναντι τουρκική ακτή.
Ηδη από το 1998 στην επίσημη έκδοση του «Αρχηγείου των Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκίας», που αποτελεί το πρώτο εμπεριστατωμένο και πλήρες κείμενο επί του οποίου θεμελιώθηκε η πολιτική των γκρίζων ζωνών, αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και νησίδες, μεταξύ αυτών το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.
Συγκεκριμένα, στην πολυσέλιδη αυτή έκδοση αναφέρεται η γνωστή τουρκική θεωρία ότι η ελληνική κυριαρχία νομιμοποιείται μόνο στα νησιά τα οποία αναφέρονται ονομαστικά στις διεθνείς συνθήκες. Ως εκ τούτου, αναφέρεται ρητά η διεκδίκηση της Τουρκίας με την αναφορά ότι στην περιοχή της Δωδεκανήσου συνεχίζεται η «τουρκική κυριαρχία» για τα εξής νησιά: Esek (Γαϊδουρονήσι ή Αγαθονήσι) Bulamac (Φαρμακονήσι), Καλολίμνος, Kardak (Ιμια), Keci (Ψέριμος), Sakaralar (Γυαλί), Gerte (Καντιλιίσα), Nergiscik (Αρκοί), σε 12 νησιά νοτίως της Αστυπάλαιας και επί 13 νησιών και βραχονησίδων βορειοανατολικά της Κρήτης.(από την εφημερίδα "'Εθνος")

Ελλειπέστατη η αστυνόμευση (και) στη Βέροια. Φωνάζουν οι αστυνομικοί, αλλά...



Απειλούν με μηνύσεις οι αστυνομικοί της Βέροιας. ΦΩΝΑΖΑΝ ΤΟΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΑΣ κ.Παυλόπουλε.

Ο νομός δεν αστυνομεύεται στο βαθμό που θα έπρεπε εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε αστυνομικούς, υποστήριξε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ημαθίας. Οι αστυνομικοί φοβούνται ότι, αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, είναι ορατός ο κίνδυνος διάλυσης της αστυνομίας στην επαρχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρέχον έτος τοποθετήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας μόνο τέσσερις αστυνομικοί, την ώρα που συνταξιοδοτούνται είκοσι από όλο το νομό. Η Ένωση Αστυνομικών κατήγγειλε ότι λόγω των ελλείψεων δεν δίνονται τα αναγκαία ρεπό, με αποτέλεσμα το αστυνομικό προσωπικό να καταπονείται. Για τον ίδιο λόγο, ακόμη και οι νυχτερινές περιπολίες γίνονται με έναν αστυνομικό σε κάθε περιπολικό, αντί με δύο ή τρεις. Έτσι η αστυνόμευση είναι όχι μόνο ελλιπής αλλά και επικίνδυνη, σε περίπτωση που ο μοναδικός αστυνομικός κληθεί να επιληφθεί κάποιου συμβάντος. Ένας επιπρόσθετος κίνδυνος για τους αστυνομικούς είναι η κατάσταση των περιπολικών, με τα οποία μετακινούνται για την αστυνόμευση του νομού - υπάρχει όχημα με σχεδόν 400.000 χιλιόμετρα.
πηγή taxalia

Αστυνομική και πολιτική ηγεσία για κλάματα!!


Είναι θλιβεροί ... Μόλις ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε δηλώσεις στους Δημοσιογράφους! Και αυτό για να κάνει δημόσιες σχέσεις...προς το σώμα και ΟΧΙ στους πολίτες !Που ήταν άραγε ο αρχηγός όταν δολοφόνησαν τον 16χρονο! Τον είδατε να μιλάει... Με κάλυψε ο Παυλόπουλος, τότε, είπε... Το άλλο με τον Παυλόπουλο ,που βγήκε να κάνει παραλληλισμούς για τον Διαμαντή, κατά το Αλέξης! Σαν δεν ντρεπόμαστε! Πολίτες και απλοί αστυνομικοί είναι έρμαιοι ενός αναχρονιστικού και διεφθαρμένου κράτους! Κομματισμός ,αναξιοκρατία , και χωροφυλακίστικη διάθρωση ένος σώματος που το έχουν για να υπηρετεί του πολιτικούς και κομματικούς στόχους της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας Το γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το βλέπουν καθημερινά οι πολίτες Σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν παραιτηθεί και οι δύο ! Εδώ τίποτα! Και ο πρωθυπουργός που είναι! Πάλι τηλεόραση βλέπει!

Πολυαίμακτη η εισβολή των Ισραηλινών


Click to enlarge
Click to enlarge
Click to enlarge


Βομβαρδίζεται η ειρήνη

Πολυαίμακτη η εισβολή των Ισραηλινών


Ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στην καρδιά της Λωρίδας της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες. Ανθρωπιστική κρίση για τους 1,5 εκ. Παλαιστινίους που ζουν στη Γάζα. Σοβαρές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Ανθρωπιστική κρίση για τους 1,5 εκ. Παλαιστινίους που ζουν στη Γάζα. Σοβαρές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Φλέγεται η Γάζα – Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες

Σιμόν Πέρες: «Δεν θα δεχτούμε η Χαμάς να συνεχίζει τα πυρά και εμείς να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός. Δεν είναι λογικό».

Σφοδρές μάχες στην καρδιά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ουσιαστικά έχει κοπεί στα δύο, διεξάγονται από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.
Ισραηλινά άρματα μάχης και χιλιάδες στρατιώτες διείσδυσαν βαθιά στην περιοχή, επικουρούμενοι από αεροπορικές δυνάμεις, ενώ το ναυτικό του Ισραήλ φρουρεί την παράκτια περιοχή κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.
Ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις, κυρίως άρματα μάχης, έχουν λάβει θέσεις στο βορειότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας -σε περιοχές που χρησιμοποιούνται συχνά από Παλαιστίνιους αντάρτες για την εκτόξευση ρουκετών- καθώς και κοντά στη νότια πόλη της Ράφα πλησίον του σημείου ελέγχου Ερέζ, στη μεθόριο με την Αίγυπτο.

Πάνω από 500 οι νεκροί
Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους -πέντε εκ των οποίων φέρεται να ήταν ένοπλοι- ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε πάνω από 500 από τις 27 Δεκεμβρίου οπότε ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις. Πάνω από 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, 200 μόνο κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιδρομής.
Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός μόνο μίας επίθεσης, σε αγορά της πόλης της Γάζας, που παραμένει περικυκλωμένη από τον ισραηλινό στρατό. Μάχες σημειώνονταν χθες στα περίχωρα της πόλης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νετζαρίμ.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε περισσότερους από 45 στόχους, μεταξύ των οποίων, όπως αναφέρει, υπόγεια τούνελ, αποθήκες όπλων και εκτοξευτές ρουκετών.
Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε, όπως επιβεβαίωσε ο στρατός, και 30 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, δύο εκ των οποίων σοβαρά.
Τέσσερεις Ισραηλινοί έχουν χάσει τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους από επιθέσεις με ρουκέτες, οι οποίες εξακολουθούν να εκτοξεύονται από τη Λωρίδας της Γάζας σε μεγάλο βάθος μέσα στο Ισραήλ, παρά τη χερσαία επιδρομή και τις οκτώ ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών που προηγήθηκαν.

«Όχι» στην εκεχειρία

Η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει «αρκετές ημέρες», όπως παραδέχεται η ισραηλινή πλευρά, η οποία έχει άλλωστε καλέσει σε ετοιμότητα ακόμη περισσότερους εφέδρους της.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει ούτε να καταλάβει τη Γάζα, ούτε να συντρίψει τη Χαμάς, αλλά να συντρίψει την τρομοκρατία. «Δεν θα δεχτούμε την ιδέα ότι η Χαμάς θα συνεχίζει τα πυρά και ότι εμείς θα κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός. Δεν είναι λογικό», τόνισε.
Πάντως, μέρα με τη μέρα εντείνεται ακόμη περισσότερο η ανθρωπιστική κρίση για τους 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας και οι διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν για τις σοβαρές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Αμερικανικό μπλόκο στο ΣΑ

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) για τα γεγονότα στη Γάζα το οποίο προωθούσε η Λιβύη -μη μόνιμο μέλος- και η μοναδική αυτό τον καιρό αραβική χώρα του ΣΑ. Το σχέδιο, που εξετάστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ και απαιτούσε ομοφωνία για την έγκρισή του, εξέφραζε ανησυχία για τη χερσαία επιχείρηση και καλούσε σε άμεση εκεχειρία.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΕ, Αλ. Γουλφ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν αισθάνεται ότι είναι απαραίτητη η έκδοση ενός τέτοιου κειμένου, διότι το Ισραήλ -μέλος του ΟΗΕ- «έχει δικαίωμα να αμυνθεί» εναντίον των «τρομοκρατών» της Χαμάς, στους οποίους επέρριψε στο ακέραιο την ευθύνη για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει θετικό σε μία κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατόν» και καλεί το Ισραήλ να προσέξει τις «ενδεχόμενες συνέπειες σε αμάχους» από τις επιχειρήσεις τους. Δεν καλεί όμως σε παύση της χερσαίας επιχείρησης ούτε σε άμεση εκεχειρία.
Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός το οποίο όμως δεν θα οδηγεί σε επιστροφή στην προτεραία κατάσταση, όπου «η Χαμάς μπορεί να συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες από τη Γάζα και να καταδικάζει τους κατοίκους της περιοχής σε μία άθλια ζωή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, έπειτα από την οποία ο τελευταίος δήλωσε «ενθαρρυμένος».
Σήμερα καταφθάνει στην περιοχή ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Απεσταλμένο της στην περιοχή στέλνει και η Ρωσία για να συνεισφέρει στις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν ως στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Αλαλούμ από τσεχική δήλωση

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ, κάνοντας στροφή από προηγούμενη δήλωσή της που προκάλεσε αντιδράσεις, καταδίκασε τις στρατιωτικές ενέργειες που πλήττουν μαζικά αμάχους. «Ακόμη και το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα ενός κράτους να υπερασπιστεί εαυτόν δεν δίδει την άδεια για ενέργειες που πλήττουν μαζικά τους αμάχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.
Το Σάββατο, ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ είχε δηλώσει μέσω του εκπροσώπου της τσεχικής κυβέρνησης για την προεδρία της ΕΕ Γίρι Φράντισεκ Ποτούζνικ ότι η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «μάλλον αμυντική, παρά επιθετική» πράξη.
Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ και ενόχλησε ιδιαίτερα το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή.
Παρά την τσεχική αναδίπλωση, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να καταδικάσουν τη χερσαία ισραηλινή επίθεση προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ως προς τη στάση της ΕΕ.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα, καθώς και της επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο - Βάλντερ.
Η ΕΕ, επίσης, ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική βοήθεια 3 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τον άμεσο τερματισμό της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία και την απογοήτευσή του» μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης.
Ο Bρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξή του στο BBC, χαρακτήρισε την ισραηλινή χερσαία επίθεση ως «μια πολύ επικίνδυνη στιγμή» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε σχεδόν αμέσως είναι να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για μια άμεση εκεχειρία», τόνισε.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί εκεχειρία, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του Ισραήλ.
To ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την ισραηλινή χερσαία επίθεση, καλώντας τους «Ισραηλινούς φίλους» να διασφαλίσουν την προστασία των αθώων πολιτών και να αφήσουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος τηλεφώνησε το Σάββατο στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του μετά τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα.
Η Γάζα θα γίνει τάφος του Ισραήλ, εκτίμησε ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.
Η Αίγυπτος καταδίκασε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την εισβολή των δυνάμεών του» και κάλεσε «το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεση, χωρίς όρους και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κουαρτέτο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, χωρίς καθυστέρηση, για να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση».

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Διαδηλώσεις έγιναν στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία, την ώρα που οι Ισραηλινοί ξεκινούσαν τη δεύτερη φάση της επίθεσης, με τις χερσαίες δυνάμεις.
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν επίσης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν κούκλες βαμμένες κόκκινες. Χιλιάδες Αυστραλοί βγήκαν ακόμη στους δρόμους του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης.
Ογκώδης αντιπολεμική διαδήλωση έγινε και στο Τελ Αβίβ με ισχυρή παρουσία του αριστερού κόμματος Χαντάς. Την ίδια ώρα οργανώθηκε αντιδιαδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 150 ατόμων που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες και φώναζαν «σεβασμός για τον ισραηλινό στρατό».

Κατηγορητήριο φιάσκο για τραγωδία της «Ήλιος»


Click to enlarge
Click to enlarge



ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ
Κατηγορητήριο φιάσκο
για τραγωδία της «Ήλιος»

Για διάφορους λόγους ο καθένας από τους τέσσερεις κατηγορούμενους το πιθανότερο είναι να απαλλαγεί των κατηγοριών

Σε φιάσκο εκτιμάται ότι θα καταλήξει η υπόθεση με το κατηγορητήριο εναντίον των τεσσάρων προσώπων, σε σχέση με τη συντριβή του αεροπλάνου της «Ήλιος» στο Γραμματικό. Η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας χαρακτηρίζεται ως στάχτη στα μάτια των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας.
ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ

Κατηγορητήριο φιάσκο
για την τραγωδία Helios

Διακεκριμένοι νομικοί παραθέτουν βάσιμα επιχειρήματα και εκτιμούν ότι η υπόθεση θα καταλήξει χωρίς κατηγορούμενους

Για διάφορους λόγους ο κάθε ένας από τους τέσσερεις κατηγορούμενους είναι απίθανο να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου

Στάχτη στα μάτια των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας της Ήλιος χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να κατηγορήσει συγκεκριμένα άτομα ως υπεύθυνους της συντριβής του αεροπλάνου, καθότι η τελική έκβαση θεωρείται πέραν από σίγουρο ότι θα οδηγηθεί σε φιάσκο. Τα νομικά επιχειρήματα που προβάλλονται για τον καθένα ξεχωριστά εκ των πέντε κατηγορουμένων, αποδεικνύουν ότι στο τέλος η όλη διαδικασία θα καταλήξει χωρίς κατηγορούμενους και σε αδιέξοδο. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι υπάρχουν τεράστια κενά στην όλη υπόθεση. Όπως εξηγεί στην «Αλήθεια» διακεκριμένος νομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση και ο οποίος για την ώρα επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, οι ενέργειες που έγιναν από πλευράς της Εισαγγελίας, δεν έχουν καμία νομική υπόσταση και ούτε θα μπορέσει να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον των πέντε που έχουν κατηγορηθεί, παραθέτοντας βάσιμα επιχειρήματα που δημιουργούν έντονες ανησυχίες και υποψίες για τους λόγους που επελέγησαν τα συγκεκριμένα τέσσερα πρόσωπα και η εταιρεία να κατηγορηθούν.
Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζει για τον καθένα ξεχωριστά υπάρχει εκ προοιμίου το στοιχείο της απαλλαγής και ως εκ τούτου η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε φιάσκο. Τα τέσσερα πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί είναι ο Ανδρέας Δράκος, εκτελεστικός πρόεδρος της Ήλιος, Δημήτρης Πανταζής, διευθύνων σύμβουλος της Ήλιος, Γιώργος Κικίδης διευθυντής επιχειρήσεων της Ήλιος και ο Lanko Stoimenov αρχιπιλότος της Ήλιος. Πέμπτος κατηγορούμενος είναι η ίδια η εταιρεία Helios Airways. Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας στις 26 Φεβρουαρίου έχει καθοριστεί να τους απαγγελθούν οι κατηγορίες ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας και στη συνέχεια αναμένεται να παραπεμφθούν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί εάν και εφόσον τους επιδοθεί το κατηγορητήριο, αφού για τρεις περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες ανυπέρβλητες ιδιαιτερότητες όσο και νομικά εμπόδια, τα οποία θα πρέπει να είναι γνωστά στην Εισαγγελία, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Αρχιπιλότος Lanko Stoimenov

Όπως πληροφορούμαστε ο Lanko Stoimenov εδώ και καιρό βρίσκεται στη Νιγηρία, γεγονός που καθιστά δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη τη δυνατότητα να του επιδοθεί το κατηγορητήριο, αφού η χώρα μας δεν έχει καμία διακρατική συμφωνία με τη συγκεκριμένη χώρα. Σίγουρα ο ίδιος δεν προτίθεται να επιδιώξει να παραλάβει ένα τέτοιο κατηγορητήριο και ως εκ τούτου ο Stoimenov σε καμία περίπτωση δεν θα βρίσκεται στο εδώλιο.

Διευθυντής επιχειρήσεων Γιώργος Κικίδης

Ίδια περίπτωση αφορά και τον τρίτο στον κατάλογο των κατηγορουμένων, Γιώργο Κικίδη, για διαφορετικούς όμως λόγους. Όπως είναι γνωστό ο κ. Κικίδης πάσχει από βαριάς μορφής ανίατη ασθένεια και βρίσκεται για αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ Κύπρου και Λονδίνου όπου υποβάλλεται σε θεραπεία και παρακολουθείται από εξειδικευμένης ειδικότητας γιατρούς. Η επίδοση του κατηγορητηρίου όπως πληροφορούμαστε δεν έχει ακόμη γίνει και ούτε αναμένεται κάτι τέτοιο να συμβεί μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Όλα συνηγορούν ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην επίδοση του κατηγορητηρίου. Και στην περίπτωση που του επιδοθεί το κατηγορητήριο, είναι αδύνατη η προσαγωγή του ενώπιον του δικαστηρίου λόγω της κατάστασης που βρίσκεται λόγω υγείας. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται τελικά η απόσυρση του κατηγορητηρίου, ώστε να μην επηρεάσει την υπόθεση λόγω παρατεταμένης καθυστέρησης.

Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Πανταζής

Όμως και στην περίπτωση του κ. Δημήτρη Πανταζή δεν μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες καθώς ο κατηγορούμενος αυτός έχει ήδη κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση στην Ελλάδα και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο είναι αδύνατο να κατηγορηθεί το ίδιο πρόσωπο για δεύτερη φορά στην ίδια υπόθεση.

Εκτελεστικός πρόεδρος Ανδρέας Δράκος

Σε σχέση με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Ήλιος, Ανδρέα Δράκο, υπάρχουν βάσιμα στοιχεία τα οποία ουσιαστικά τον απαλλάσσουν των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν, ως άμεσα υπευθύνου της εταιρείας. Συγκεκριμένα όταν η εταιρεία αγοράστηκε από τον κ. Δράκο οκτώ μήνες πριν από την τραγωδία, η άδεια πτήσεως των αεροπλάνων της Ήλιος ήταν σε ισχύ, αφού είχαν περάσει τα αεροπλάνα της από επιθεώρηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να του καταλογισθεί ευθύνη για εξασφάλιση της συγκεκριμένης άδειας με πλάγιες ή ύποπτες μεθόδους, όπως και για ακαταλληλότητα των αεροπλάνων. Επίσης ένα σημαντικό κενό που εντοπίζεται είναι στο ότι στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος μηχανικός, που τη μαύρη εκείνη ημέρα είχε υποτίθεται ελέγξει το αεροπλάνο πριν τη μοιραία πτήση, όπως επίσης και κανένας αρμόδιος της Πολιτικής Αεροπορίας ή η ίδια η Πολιτική Αεροπορία.

δημιουργία δύο νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, με αυξημένες αρμοδιότητες στον Τουρισμό και την Παιδεία

ΘΕΜΑ : Παιδεία και Τουρισμός μόνιμες προτεραιότητες για την Νομαρχία – Εισήγηση του Νομάρχη : «Πήραμε το μήνυμα, ας παλέψουμε για μια νέα σχέση Αυτοδιοίκησης – Νεολαίας»

Το σκεπτικό για την δημιουργία δύο νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, με αυξημένες αρμοδιότητες στον Τουρισμό και την Παιδεία, με αντίστοιχες αντινομαρχίες, ανέλυσε χθες (Κυριακή, 4/1) ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης στην πανηγυρική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της, όπως και η εξέγερση των νέων, γεγονότα που σημάδεψαν το 2008, αποτελούν τον πυρήνα της εισήγησης του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, λίγο πριν την εκλογή των μελών των τεσσάρων Νομαρχιακών Επιτροπών στις δημαιρεσίες της Κυριακής.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο νομάρχης:

«Βρισκόμαστε στις αρχές μιας κρίσης και όλοι οι παράγοντες του τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σίγουρα η Νομαρχία, σαν θεσμικός παράγων, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει την βαριά μας βιομηχανία που είναι ο τουρισμός .

Είναι μια προσπάθεια που στην παρούσα φάση απαιτεί και αναβαθμισμένο ρόλο και συνεργασία σε υψηλό επίπεδο με τους άλλους φορείς και με την πολιτεία.

Στην περίπτωση μας χρειάζεται η προσπάθεια να επικεντρωθεί στην προβολή και διαφήμιση προκειμένου ο τόπος μας να μην χάσει την ελκυστικότητα του και κυρίως την φήμη του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού .

Πιστεύω επίσης πως είναι απαραίτητο μια επαναξιολόγηση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και χάραξη μιας νέας πορείας με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, και βεβαίως συνεργασία με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να διασφαλίσουμε αφενός την θωράκιση της τουριστικής μας βιομηχανίας, αφετέρου την βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων που μας εξασφαλίζουν την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και εν τέλει την ευημερία του τόπου .

Με αυτές τις σκέψεις κρίνω απαραίτητη στην σημερινή συγκυρία να εισηγηθώ την αντινομαρχία που να έχει σαν βασικό αντικείμενο τον Τουρισμό.

Η κατάρτιση και η Λαϊκή Επιμόρφωση είναι σημαντικοί πυλώνες της μελλοντικής μας πορείας, προκειμένου να διατηρήσουμε ότι κατακτήσαμε σε επίπεδο γνώσεων από την παράδοση.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η δια βίου μάθηση σε τμήματα του πληθυσμού που μέσω της κατάρτισης και της Λαϊκής Επιμόρφωσης αποκτούν νέες δεξιότητες που είναι εφόδια σε ένα άκρως ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.

«Είμαστε εδώ

για να ακούσουμε»

Την ίδια ώρα, παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα κινητοποιήσεις στον χώρο της παιδείας .

Κινητοποιήσεις που, και σε τοπικό επίπεδο, μας προβλημάτισαν, και που με ψυχραιμία και νηφαλιότητα πρέπει να αξιολογήσουμε, μιας και μιλάμε για το μέλλον αυτού του τόπου.

Πρέπει να αναλύσουμε τα αίτια που είναι βαθύτερα και βεβαίως στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα βγάλουν από τα όποια αδιέξοδα την νεολαία μας.

Η νεολαία μας μπορεί μέσα από ένα διεκδικητικό πλαίσιο αλλαγών να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας αλλά και την χώρα μας γενικότερα. Και είναι απαραίτητο το κίνημα διαμαρτυρίας να γίνει κίνημα μεταρρυθμιστικό.

1 . Η καλύτερη επένδυση είναι στην παιδεία μας γιατί αυτή διαμορφώνει το αυριανό πολιτιστικό επίπεδο των παιδιών μας .

2 . Η επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων είναι η μία παράμετρος.

Είμαστε υποχρεωμένοι σαν Νομαρχιακό Συμβούλιο, παρά το αναχρονιστικό για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θεσμικό πλαίσιο, να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε να δείξουμε στην νεολαία μας ότι πήραμε και σαν θεσμός το μήνυμα, ότι είμαστε εδώ, ότι είμαστε κοντά τους, όχι μόνον ρητορικά, αλλά και με πρωτοβουλίες.

Είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, είμαστε εδώ για να παλέψουμε μαζί για την νέα σχέση αυτοδιοίκησης και νεολαίας.

Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε το κομμάτι της ευθύνης που μας αναλογεί . Θέλουμε να εξαλείψουμε όλα τα εμπόδια που στέκονται τροχοπέδη στους νέους .

Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παλέψει πλάι - πλάι με την νεολαία για ένα καλύτερο μέλλον, για μια κοινωνία νέων και ίσων ευκαιριών, για μια δικαιότερη κοινωνία».

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ


Οι δολοφονίες, οι εκτελέσεις, οι βιαιοπραγίες, δεν γίνονται μόνο από τους Εβραίους, αλλά και από τις ηγεσίες της Δύσης, που τους το επιτρέπουν.

Ας σοβαρευτούν, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες και να σταματήσουν, εδώ και τώρα, τις βάρβαρες επιθέσεις των Ισραηλινών.

Εάν υπάρχει παγκόσμια έννομος τάξη, να σταλούν άμεσα στο Ποινικό δικαστήριο της Χάγης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Έχουντ Όλμερτ και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζίπι Λίβνι και οι λοιποί υπαίτιοι της γενοκτονίας, των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Περιττό να πούμε, ότι ακεραία ευθύνη επίσης, φέρουν ένας έκαστος, εκ των πολιτικών ηγετών των 27.

Μεταξύ δε αυτών, δεν εξαιρείται και ο κ. Καραμανλής.

διάψευση δημοσιεύματος από τον υφυπουργό εξωτερικών Πέτρου Δούκα

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

4 Ιανουαρίου 2009

Επειδή τόσο η συκοφαντία όσο και το παιχνίδι πολιτικών και κομματικών εντυπώσεων έχουν τα όριά τους είμαι υποχρεωμένος με αφορμή σημερινό κακόβουλο δημοσίευμα να διευκρινίσω τα εξής:

Το σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας αλλά και όσοι έσπευσαν να το αναπαράγουν δεν έχουν προφανώς στόχο να υπηρετήσουν τη δημοσιογραφία ή το ρεπορτάζ, αλλά να επιχειρήσουν για μία ακόμη φορά να με πλήξουν προσωπικά.

Θα αρκούσε μία και δια τηλεφώνου ερώτηση στο συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα για να διαπιστώσει κανείς ότι ουδέποτε διέμεινα τόσο εγώ όσο και μέλη της οικογένειας μου, όπως συκοφαντικά και κακόβουλα αναφέρεται.

Ούτε 600 ευρώ προφανώς διέθεσα, εφόσον εγώ και η οικογένεια μου μένουμε σε σπίτι μας στους Δελφούς που έχει αποκτηθεί το 1932 από τη γιαγιά της συζύγου μου από πλευρά της μητέρας της, και το οποίο έχει δηλωθεί κατ΄ επανάληψη στο πόθεν έσχες.

Τι μπορεί άλλωστε να περιμένει κανείς από κάποιον που «ασκώντας δημοσιογραφία» με αυτό τον τρόπο, φτάνει στο σημείο να αυξάνει τα μέλη της οικογένειας μου αναφέροντας ότι ευρισκόμουν σε διακοπές με τους δύο (!!) γιούς μου όταν με μια απλή ερώτηση θα διαπίστωνε ότι έχω ένα γιο και μια κόρη…

Είναι προφανές ότι η πρακτική της λασπολογίας από όπου και αν προέρχεται, καταδικάζεται από την ίδια την πραγματικότητα, ενώ ένα τέτοιο δείγμα χαμηλής δημοσιογραφίας δεν κάνει παρά μόνο ζημιά στην αξιοπιστία της έγκριτης εφημερίδας που το φιλοξενεί!

Τροχαίο ατύχημα στο Καρλόβασι Σάμου - Συλλήψεις αλλοδαπών στο Καρλόβασι , τη Σάμο και την Ηγουμενίτσα – Μεταφορά ασθενούς


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στη χερσαία ζώνη λιμένα Καρλοβασίου, όταν ΙΧΕ όχημα με οδηγό 29χρονη και συνεπιβαίνοντες έναν 37χρονο και μία 25χρονη, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε παρακείμενο τοίχο και ξύλινο ιστό ηλεκτροφωτισμού.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός των τριών (03) επιβατών του Ι.Χ. οχήματος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κ.Υ. Καρλοβασίου για την παροχή των πρώτων βοηθειών και από εκεί στο Γ.Ν. Σάμου για περαιτέρω εξετάσεις.

Η οδηγός του ανωτέρω οχήματος υπεβλήθη σε αλκοολομέτρηση από την οποία προέκυψε ότι είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

===================

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα Σάμου, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, 23χρονος, στερούμενος νομιμοποιητικών εγγράφων.

Ο ανωτέρω αλλοδαπός είχε ξεκινήσει, κατά δήλωσή του, από τα απέναντι τουρκικά παράλια, με πνευστή κωπήλατη λέμβο, η οποία καταστράφηκε κατά την αποβίβασή του σε βραχώδη ακτή του νησιού.

Ο παραπάνω αλλοδαπός οδηγήθηκε στο Γ.Ν.Σάμου για τη διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

===================

Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα Καρλοβασίου Σάμου, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, τέσσερις (04) αλλοδαποί άνδρες, στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει, κατά δήλωσή τους, από τα απέναντι τουρκικά παράλια, με πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, η οποία καταστράφηκε κατά την αποβίβασή τους σε βραχώδη ακτή του νησιού.

Οι παραπάνω αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο Γ.Ν.Σάμου για τη διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

===================

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες σήμερα , εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, 35χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι μετέφερε εντός του φορτίου του ανωτέρω επικαθήμενου 24χρονο αλλοδαπό άντρα, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.

===================

Με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, η μεταφορά μιας 55χρονης και ενός 53χρονου ασθενούς, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, με πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, από το λιμένα Σαμοθράκης στο λιμένα Αλεξανδρούπολης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΤΙΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση στους τρεις αστυνομικούς και τον σοβαρό τραυματισμό του ενός ως μια στυγερή εγκληματική πράξη. Εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για τον τραυματισμό του αστυνομικού και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση.

Ζητάμε να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και τα αίτια αυτής της επίθεσης.

Τέτοιες δολοφονικές ενέργειες λειτουργούν σε βάρος των αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων για μια αξιοπρεπή ζωή και στρώνουν το έδαφος για ενίσχυση του αυταρχισμού και της καταστολής.

Ανοιχτή επιστολή στους πολίτες του Νομού μας


Αγαπητές συμπολίτισσες

Αγαπητοί συμπολίτες

Με την έναρξη του Νέου Έτους, σε μια εποχή κρίσιμη και δύσκολη για τον τόπο μας λόγω της οικονομικής κρίσης της οποίας τις συνέπειες μένει ακόμα να δούμε σε τοπικό επίπεδο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, πιστή στο θεσμικό και στρατηγικό ρόλο της, συνεχίζει τη διαρκή της προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Χίου, για την ανάπτυξη, την προκοπή και την ευημερία του Νομού μας.

Σήμερα, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο και μακρόπνοο έργο, το οποίο καλύπτει όλους τους τομείς όπου για χρόνια η Χίος παρουσίαζε υστέρηση στις υποδομές, ένα έργο με πολύπλευρο χαρακτήρα που αλλάζει ριζικά την εικόνα του τόπου μας.

Αυτό το έργο, που μελετήσαμε, σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε και υλοποιούμε, αρθρώνεται σε τέσσερις μεγάλους και διακριτούς πυλώνες αναπτυξιακού σχεδιασμού. Ενδεικτικά αναφέρω τους ακόλουθους:

Ολοκληρωμένος Νομαρχιακός Σχεδιασμός για την Αντιμετώπιση του Υδρευτικού Προβλήματος. Με πλήθος έργων, μικρών και μεγάλων, που έχουν ως στόχο την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Χίου και την οριστική αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Μεγάλα έργα όπως το Φράγμα Κατράρη και το Φράγμα Σαραπειού ολοκληρώνονται, σχεδιασμός σε βάθος, όπως η μεταφορά των νερών της Βορειοανατολικής Χίου είναι σε εξέλιξη. Μικρά ανασχετικά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταχυδιυλιστήρια κ.ά, έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί για χρήση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην υπέρβαση των καθυστερήσεων και των προβλημάτων που δημιουργεί η ελλιπής εκμετάλλευση των υδατικών πόρων του Νομού μας.

Ολοκληρωμένος Νομαρχιακός Σχεδιασμός για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις Νομού Χίου. Με τα μεγάλα έργα αναβάθμισης των λιμανιών Ψαρών και Μεστών να είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σύγχρονες λιμενικές υποδομές. Με το μεγάλο έργο του Νέου Κεντρικού Λιμένα της Χίου, ώριμο για χρηματοδότηση –με πλήρεις μελέτες και αδειοδοτήσεις- διεκδικούμε την ολοκλήρωση των έργων που δικαιούται ο τόπος μας.

Συνολική Παρέμβαση για την Προστασία και Αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. Με την κατασκευή δυο Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, θέτουμε οριστικά τέρμα στην ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων που υποβαθμίζει την εικόνα της Χίου. Με την εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού σε σειρά περιφερειακών οικισμών της Χίου, δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Νομαρχιακή Παρέμβαση για Σύγχρονο και Ασφαλές Οδικό Δίκτυο. Με την ολοκλήρωση νέων σύγχρονων οδικών αξόνων, όπως ο Δρόμος Χίου – Λιμένα Μεστών, με παρακάμψεις οικισμών, τη συνεχή φροντίδα για την επίλυση προβλημάτων. Με την εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την οδική ασφάλεια.

Γίνεται προφανές από τα παραπάνω ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κινείται με συνολικό σχεδιασμό και σαφή οριοθέτηση στόχων σε όλους τους τομείς. Μάλιστα ο προγραμματισμός αυτός έχει την έγκριση όλων των συλλογικών θεσμικών οργάνων, αλλά και την έγκριση των πολιτών της Χίου, όπως έχουν εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο το 2002 και το 2006.

Προξενεί λοιπόν απορία το γεγονός ότι μια μικρή μερίδα συμπολιτών, αναζητώντας ελλείψεις στο νομαρχιακό έργο κατηγορεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου για «έλλειψη σχεδιασμού». Πρόκειται συνήθως για συμπολίτες που ουδέποτε εξέφρασαν ουσιαστικά διαφορετική άποψη και σε πολλές κορυφαίες επιλογές τήρησαν μια στάση στείρας αντιπολίτευσης.

Μάλιστα αποκρύπτεται το γεγονός ότι τα έργα που εκτελεί και προγραμματίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου έχουν την ευρύτατη συναίνεση και στήριξη πολιτών και φορέων της Χίου, γεγονός το οποίο αποτελεί εγγύηση για τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητά τους.

Η ατεκμηρίωτη και ισοπεδωτική κριτική, μηδενίζει ένα υπαρκτό και θετικό έργο και δε διασφαλίζει τη συνέχισή του. Άλλωστε οι προτάσεις για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, υπήρξαν αποτέλεσμα δημόσιας συλλογικής διαβούλευσης και αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, όπου επανειλημμένα κλήθηκαν φορείς και πολίτες να συμβάλλουν θετικά με τις απόψεις τους.

Σήμερα με δεδομένη την οικονομική κρίση, προγραμματίζουμε για το 2009 τη διάθεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους σε μια συνολική παρέμβαση με κοινωνικό χαρακτήρα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης για την τοπική μας κοινωνία (προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, ενδυνάμωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της ΕΝΑ Χίου, 7 συνολικά προγράμματα μερικής απασχόλησης, παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, συνέχιση των προγραμμάτων διανομής τροφίμων σε απόρους, συνεργασία με επαγγελματίες για την προώθηση της τουριστικής προβολής κ.λπ.).

Καλούμε λοιπόν όλους και όλες να συστρατευθούμε για να απαιτήσουμε από το κεντρικό κράτος τους πόρους που δικαιούται η Χίος μας, για να κάνουμε πράξη τα μεγάλα έργα που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων μας, που θα εγγυηθούν την προοπτική του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια.

Αγαπητές συμπολίτισσες

Αγαπητοί συμπολίτες

Από την πλευρά μας, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεχίζουμε αποφασιστικά στο δρόμο των έργων για τον οποίο μας έχει εμπιστευθεί ο χιώτικος λαός. Είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα που διαπιστώνουμε στην καθημερινή ζωή μας, είναι ο καλύτερος μάρτυρας του έργου που σήμερα επιτελείται.

Συνεχίζουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα και με τη στήριξη του πολίτη.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

Παραμένει στην Ευαγγελίστρια ο Γλαύκος Κληρίδης λόγω πνευμονικής λοίμωξης


Λευκωσία: Δεν θα μεταβεί προς το παρόν για φυσιοθεραπεία στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην Παλώδια Λεμεσού, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εξαιτίας πνευμονικής λοίμωξης, που εκδηλώθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στους δημοσιογράφους, έξω από το Ιατρικό Κέντρο ''Ευαγγελίστρια'' στη Λευκωσία, ο ιατρός Ιωσήφ Κάσιος. Η κατάσταση της υγείας του κ. Κληρίδη, που είχε διακομισθεί με κάταγμα στο αριστερό ισχίο και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στις 9 Δεκεμβρίου 2008 στην ''Ευαγγελίστρια'' στη Λευκωσία, εξελίσσεται ομαλά και ο ασθενής ''δεν είναι κλινήρης, κάθεται και κάνει φυσιοθεραπεία κάθε ημέρα'', είπε ο κ. Κάσιος.

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζεται η πνευμονική λοίμωξη και πόσο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της, δεδομένης και της ηλικίας του κ. Κληρίδη, ο κ. Κάσιος δήλωσε ότι ''έχουμε περάσει πάρα πολλά προβλήματα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του εδώ, τα οποία έχουν αντιμετωπισθεί επιτυχώς και εύχομαι ότι θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό επιτυχώς''.

Ο κ. Κληρίδης επρόκειτο να αναχωρήσει από την ''Ευαγγελίστρια'' σήμερα, μεταξύ των ωρών 7:45 με 8:00 το πρωί, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή, για να μεταβεί στο Μέλαθρον Αγωνιστών, όπου θα συνέχιζε τη φυσιοθεραπεία.

''Εξιτήριο δεν θα έπαιρνε (ο κ. Κληρίδης) ούτως ή άλλως'' για να μεταβεί στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλώδια Λεμεσού, όπως δήλωσε ο κ. Κάσιος στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί.

''Δυστυχώς'', πρόσθεσε, ''έχει παρουσιάσει κάποιαν πνευμονική λοίμωξη τις τελευταίες 24 ώρες και έτσι μεταθέτουμε την ημερομηνία, κατά την οποία θα μεταφερθεί στο Μέλαθρο σε κάποιον άλλο χρόνο''.

''Η μετεγχειρητική του πορεία'', είπε ο κ. Κάσιος, ''είναι πάρα πολύ καλή, έχει επουλωθεί το τραύμα, κάνει φυσιοθεραπεία εδώ και ευελπιστώ ότι, εντός των προσεχών ημερών, θα γίνει κατορθωτό να πάει στο Μέλαθρο για να κάνει πιο εντατικοποιημένη φυσιοθεραπεία από ό,τι του παρέχεται εδώ''.

Οπως ανέφερε ο κ. Κάσιος, ''το Μέλαθρο διαθέτει αρκετά καλή υποδομή για φυσιοθεραπεία, όχι ότι εδώ δεν διαθέτουμε, αλλά εκεί υπάρχει και πισίνα και διάφορα άλλα πράγματα, τα οποία ο Πρόεδρος θα ήθελε να δοκιμάσει και θα προσπαθήσουμε, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να τον στείλουμε εκεί για να κάνει τη φυσιοθεραπεία του''.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Κάσιος είπε πως ''δεν είναι κάτι που τον ευχαρίστησε, όταν του είπα ότι δεν θα πάει στην Παλώδια, διότι ανέμενε ότι θα πάει και χθες το βράδυ η απόφασή μας ήταν ότι θα πάει, γιατί ήταν αρκετά καλά''.

''Μάλιστα'', πρόσθεσε ο κ. Κάσιος, ''είχε μία συνάντηση με το Βάσο το Λυσσαρίδη χθες το βράδυ σε πάρα - πάρα πολύ κατάσταση και όλα έδειχναν ότι θα πηγαίναμε, αλλά σήμερα, η απόφαση αυτή δεν του έχει αρέσει''.

''Δεν αρέσει σε κανέναν'', συνέχισε ο ιατρός του κ. Κληρίδη, ''να περνά τις εορτές μέσα στις κλινικές''.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει κλινήρης ή εάν σηκώνεται και περπατά, ο κ. Κάσιος είπε πως ''δεν είναι κλινήρης, κάθεται και κάνει φυσιοθεραπεία κάθε ημέρα''.

Τον κ. Κληρίδη επισκέφθηκε λίγο μετά τις 7:30 το πρωί ο στενός του συνεργάτης και πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος, ενώ μαζί του παραμένει η θυγατέρα του Καίτη Κληρίδου.

Σε διπλωματικό επεισόδιο ο Σάκης Ρουβάς



Παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο στο σερβικό μουσικό ριάλιτι που εμφανίστηκε ο Σάκης Ρουβάς. Ο Έλληνας pop star τραγούδησε μαζί με έναν παίκτη του "Star Academy" ο οποίος κατάγεται από τα Σκόπια και προβάλλει με φανατισμό τη χώρα του, σηκώνοντας πανό που γράφουν "Μακεδονία". Όπως σας είχαμε πει πρώτοι, το βράδυ της Δευτέρας ο Σάκης ήταν προσκεκλημένος από τους παραγωγούς του μουσικού ριάλιτι "Oreacija Trijumf", όπου τραγούδησε το "Shake it", το τραγούδι που τον έκανε γνωστό στο κοινό της Eurovision το 2004 (και χάρισε στην Ελλάδα την τρίτη θέση στο διαγωνισμό). Προφανώς, κανείς δεν τον είχε ενημερώσει ότι ο παίκτης Αλεξάνταρ Μπελόβ που είχε επιλεγεί για να τον συνοδεύσει στο ίδιο τραγούδι, είναι φανατικός "Μακεδόνας". Η είδηση όπως ήταν φυσικό έγινε μέγα θέμα στην Ελλάδα. Ο Έλληνας τραγουδιστής εμφανίστηκε άνετος με T-shirt και γιλέκο και μοιράστηκε το τραγούδι του με τον Αλεξάνταρ χειροκροτούμενος θερμά από το κοινό. Στη συνέχεια, τραγούδησε μόνος του το τραγούδι "Keep on moving", που είναι διασκευή στα αγγλικά του γνωστού τραγουδιού "Και σε θέλω", το οποίο έχει γράψει ο Δημήτρης Κοντόπουλος. Αυτή η εμφάνιση του Ρουβά ενόχλησε πολλούς Έλληνες που ζουν σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και γνώριζαν (ή πληροφορήθηκαν αργότερα) το φανατισμό του συγκεκριμένου τραγουδιστή. Η συνύπαρξή τους στην ίδια σκηνή θεωρήθηκε ότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το τιμ του Σάκη (μάνατζερ, υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων και λοιποί που ασχολούνται με την καριέρα του και την εικόνα του) θα έπρεπε να είχε φροντίσει να τον ενημερώσει για το ποιόν του καλλιτέχνη με τον οποίο θα έκανε κοινή εμφάνιση...
πηγή εφημερίδα πολίτης Κύπρου

Ανακοίνωση ΝΕ ΣΥΝ Χίου για Γάζα: να μην νικήσει η βαρβαρότητα





ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

Η εισβολή των σιωνιστικών στρατευμάτων στη λωρίδα της Γάζας είναι ήττα του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, που ζουν επί 60 χρόνια σε μια φυλακή με έκταση όση η μισή Χίος, που επί δεκαετίες εξαθλιώνονται, με πολέμους και διαρκείς στερήσεις, από το πολεμικό κράτος του Ισραήλ ,που βομβαρδίζονται επί 7 ημέρες, από χθες δοκιμάζονται και με την φασιστική εισβολή των στρατευμάτων του
Οι απόγονοι των θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος δυστυχώς με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίνουν την επιχειρούμενη εθνοκάθαρση.
Μία αλληλουχία εκβιασμών της ιστορίας και λανθασμένων χειρισμών που εκμεταλλεύτηκαν οι κυβερνήσεις των σιωνιστών επί δεκαετίες συνεπικουρούμενοι από τα διεθνή κέντρα εξουσίας οδήγησαν στην απελπισία το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού και στον τυφλό φανατισμό την κοινωνία του Ισραήλ. Αυτό που επιχειρούν οι Σιωνιστές είναι να διαλύσουν την Παλαιστινιακή κοινωνία και να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους σε υποταγή και φυγή από την χώρα τους
Κάποιες χιλιάδες Ισραηλινοί αντιρρησίες που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ αρνούμενοι να γίνουν φονιάδες δυστυχώς δεν είναι αρκετές να αποτρέψουν το ΕΓΚΛΗΜΑ.
Είναι καθήκον όλων μας να βρούμε τρόπους να διοχετεύσουμε την αγανάκτηση που πρέπει να έχουμε .Με διαμαρτυρίες ,με διαδηλώσεις με υπογραφές με επικοινωνία και με όποιον άλλο τρόπο μπορούμε.
Τα παιδιά που σκοτώνονται από τους φονιάδες της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να είναι και δικά μας.
Ο μόνος τρόπος να μην γίνει η βαρβαρότητα οριστική είναι να πιέσουμε ΠΑΝΤΟΥ
ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ τις κυβερνήσεις να αλλάξουν γραμμή, να εγκαταλείψουν την συνένοχη απάθεια
Η ειρήνη δεν κερδίζεται με πόλεμο. Ο πόλεμος είναι η έσχατη ήττα των εργαζόμενων τάξεων γιατί τα παιδιά αυτών των κοινωνικών τάξεων γίνονται φονιάδες και ταυτόχρονα κρέας για τα κανόνια των συμφερόντων.
Πάντα υπάρχει ένα παραμύθι πως οι άλλοι λαοί είναι εχθροί μας και πρέπει να τους εξοντώνουμε.
Σε αυτά τα παραμύθια οφείλουμε να αντιστεκόμαστε
Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΟΥ

04-01-2009

Το γραφείο τύπου του ΣΥΝ Χίου

Αντώνης Κοτσακάς: Τι μας ετοιμάζουν- σενάρια για το νέο χρόνο







ΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ…
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ
Ευχές σε όλες τις Χιώτισσες και τους Χιώτες μια καλή Χρονιά με υγεία, ειρήνη και πρόοδο. Όλοι να γίνουμε καλύτεροι να ανοίξουμε την καρδιά μας και να στρέψουμε την προσοχή μας στις αγωνίες και τα αδιέξοδα, που με δική μας ευθύνη, βιώνουν οι νέοι.
Είναι φανερό ότι δρομολογούνται εξελίξεις που μας αφορούν όλους. Η έκβαση τους θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους πολίτες και τη διάθεση τους για συμμετοχή και δράση.
Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή : Η άρχουσα οικονομική ελίτ θέλει αδύναμες κυβερνήσεις, για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή τη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και την αποδυνάμωση της Ν.Δ. πολλά σενάρια κυκλοφορούν.
Για να δρομολογηθούν όμως τα σενάρια υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρέπει να μεταδοθεί στο Λαό αίσθηση γενικευμένης κρίσης, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στους θεσμούς. Πρέπει να επιβληθεί η θεωρεία του μονόδρομου, για να γίνει αποδεκτό από το Λαό ένα περιοριστικό οικονομικό πακέτο, που θα εγκρίνουν οι διεθνείς χρηματαγορές και πρέπει επίσης, να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών η λεγόμενη πολιτική λύση, για την επιβολή του οικονομικού πακέτου.
Όλα τούτα τα σενάρια, που ξεκίνησαν από τον πρόεδρο του Σ.Ε.Β. και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά με έμμεσο τρόπο και από αρκετά Μ.Μ.Ε. περί « Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας » ή « μεγάλου Συνασπισμού »κ.α βρίσκονται ήδη στην ημερησία διάταξη.
Με ένα μπαράζ δηλώσεων και παρεμβάσεων, άλλοτε έμμεσων και άλλοτε σαφέστατων, μπήκε στην πολιτική ατζέντα αυτό που αποτελεί διακαή πόθο των επιχειρηματιών, οι οποίοι τώρα ανησυχούν. Ανησυχούν γιατί στα πλαίσια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τώρα έχουν περισσότερη ανάγκη το κράτος και θέλουν να το ελέγχουν. Ας δούμε τα γεγονότα :
Ο χορός άνοιξε με τις προ καιρού «περίεργες» δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου, γνωστού μεγαλοτραπεζίτη. Δηλώσεις που αν κανείς δεν γνωρίζει πρόσωπα και επιδιώξεις, μπορεί να του φανούν ακόμα και ως…φιλολαϊκές! Ο Σ.Ε.Β. μέσω του προέδρου του κ. Δασκαλόπουλου, ήταν σαφής «καλή θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας, για να δώσει λύσεις» «αν βάλουμε τα προγράμματα των κομμάτων το ένα πάνω στο άλλο, σε πολλά σημεία δεν ξεχωρίζουν, είναι τα ίδια» Είχε προηγηθεί πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» που ζητούσε «Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας» και πρότεινε και συγκεκριμένα πρόσωπα, για υπουργικές θέσεις….
Έγινε ειδική συνάντηση, από την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Μπόμπολα, εκδότη εφημερίδων και μεγαλοεργολάβο, στην οποία κανείς δεν ξέρει τι συζητήθηκε. Η εφημερίδα όμως «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» -του κ. Μπόμπολα- πρόβαλε ως κύριο θέμα την πρόταση του Σ.Ε.Β. την οποία χαρακτήρισε ως σημαντική πολιτική παρέμβαση. Στην συνέχεια έχουμε βουλευτές, να προτείνουν υπουργούς κοινής αποδοχής, από τα δύο μεγάλα κόμματα και το «ΜΕGA» στο κεντρικό του δελτίο να το αναδεικνύει σε πρώτο θέμα, όταν όλοι οι άλλοι πρόβαλαν τις ταραχές στο κέντρο της Αθήνας.
Ο κ. Δασκαλόπουλος- πρόεδρος του Σ.Ε.Β.- επανέρχεται ζητώντας «νέα προσέγγιση της οικονομίας και της κοινωνίας, από ένα μεγάλο συναγερμό ανανεωτικών δυνάμεων, από όλα τα κόμματα, που θα προχωρήσει σε υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουν οι βάσεις, που στηρίζουν την οικονομική πολιτική» Έτσι περιγράφεται πλήρως το θέμα ακόμα και για τους δύσπιστους.
Θα μπορούσε να παρατεθεί σωρεία γεγονότων που αφορούν πρόσωπα και θέσεις. Γεγονότα που λίγο πολύ είναι γνωστά από την καθημερινή ειδησεογραφία, και χρειάζεται μόνο να τα συσχετίσουμε.
Όλη αυτή η «φιλότιμη» προσπάθεια, για να μας πείσουν, έχει ένα τεράστιο κενό. Μας προτείνουν μεθοδολογία, χωρίς σκόπιμα να προσδιορίζουν τους στόχους και το περιεχόμενο πολιτικής. Δεδομένης όμως της ταξικής δομής της κοινωνίας μας, ποια συμφέροντα θα προωθούσε μια τέτοια εξέλιξη? Και αυτό αφορά όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους εντάξεις.
Όσοι και όποιοι θέλουν να οδηγήσουν τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να προσδιορίσουν με σαφήνεια, στόχους και επιδιώξεις και τότε ο Λαός θα κρίνει….
Τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Παπανδρέου, όπως είναι φυσικό απορρίπτουν αυτά τα σενάρια. Ο κ. Καραμανλής θέλει να διατηρήσει τη εξουσία και ο κ. Παπανδρέου θέλει να δώσει διέξοδο στα προβλήματα με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αν όμως οι πιέσεις ενταθούν, αν δρομολογηθούν εξελίξεις, αν διαμορφωθούν τετελεσμένα, αν οι πολίτες παραμείνουν αδρανείς, θα αντέξουν? Αν οι καταγραφές των επόμενων εκλογών είναι οριακές? Οι πολίτες με τη συμμετοχή και την ψήφο τους, με περίσκεψη και ευθύνη θα κάνουν τις επιλογές τους. Ας ευχηθούμε αυτές οι επιλογές, να έχουν ως κριτήριο την ένταξη του καθενός στην παραγωγική διαδικασία και να υπηρετούν τα ταξικά του συμφέροντα και να μην είναι αποτέλεσμα αποπροσανατολισμού και παραπληροφόρησης των Μ.Μ.Ε.

πηγή chiosnews