19 Φεβρουαρίου 2016

Καινοτομίες στην εκλογική νομοθεσία τα τελευταία 60 χρόνια


Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται περισσότερο οι παλιοί αναδημοσιεύουμε από τα «Χανιώτικα νέα» σήμερα στην 4η σελίδα της στήλης “Σαν σήμερα”, μεταξύ άλλων την είδηση: « 1956: Εκλογές στην Ελλάδα: Η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (Ε.Ρ.Ε.) του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και λαμβάνει 26.000 ψήφους λιγότερες από το συνασπισμό κομμάτων Δημοκρατική Ένωση, σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, λόγω του εκλογικού συστήματος (τριφασικό). Αυτές είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες ψηφίζουν και οι Ελληνίδες».

Τα μόνα θετικά όλης αυτής της 60χρονης περιόδου και που αποτελούν καινοτομίες είναι ότι από το 1956 άρχισαν να ψηφίζουν στην Ελλάδα και οι γυναίκες, ενώ στα χρόνια της μεταπολίτευσης οι νέοι και οι νέες από την ηλικία των 18 ετών.
Από τις βουλευτικές εκλογές, λοιπόν, του 1956 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 60 ολόκληρα χρόνια, άλλαξαν τόσες κυβερνήσεις προ και μετά την επτάχρονη δικτατορία, δίχως δυστυχώς ν’ ακμάσει η χώρα μας, αφού  διαιωνίστηκε η διαφθορά τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στην πολιτική ζωή με απάτες, ρουσφέτια και εκλογικά συστήματα αρεσκείας κάθε φορά του κυβερνώντος κόμματος για να καταντήσει η πατρίδα μας σε αυτό το χάλι.
Σήμερα που η ισχνή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης αντιμετωπίζει τόσα μέτωπα έχει υποχρέωση για το χρονικό διάστημα που θα κρατηθεί στην εξουσία να μπήξει βαθιά το μαχαίρι στο… απόστημα της παρακμής που βιώνει η χώρα νοικοκυρεύοντας την έστω και αργά αλλά με επιτυχία.
Tο κτίσιμο της νέας Ελλάδας ν’ αρχίσει με την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας. Ένα απλό μικτό σύστημα που θα συμφέρει την πατρίδα και όχι τα κυβερνώντα κόμματα είναι το ιδανικό.
Γιάννης Η. Κάκανος  
  http://eparxiakofos.gr/