26 Απριλίου 2018

Το… ξέκοψε και η ΝΔ για το ΦΠΑ!


Του γύρισε… μπούμερανγκ του κλιμακίου της ΝΔ, η «αναπτυξιακή» συζήτηση, αφού και η ΝΔ δεν είχε χθες καθαρή θέση για την τύχη του!
το κλιμάκιο των βουλευτών που επισκέφτηκε εκτάκτως τη Λέσβο, δεν εστίασε την προσοχή του μόνο στα θέματα του προσφυγικού. Αλλά συνάρτησε τον γενικότερο προβληματισμό γύρω από αυτό, με τα ζητήματα ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας την ουσιαστική εφαρμογή μεταφορικού ισοδύναμου εκ μέρους της κυβέρνησης, ως «όνειρο απατηλό» που δεν πρόκειται ποτέ να ισοσκελίσει τον (υπό κατάργηση) μειωμένο ΦΠΑ.
Ωστόσο, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις πιθανότητες να αποτραπεί ενδεχομένως την τελευταία στιγμή η κατάργηση του επίμαχου φορολογικού μέτρου και πολύ περισσότερο στο ευθύ ερώτημα για το αν προτίθεται η πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ να το επαναφέρει, άπαντες ντρίμπλαραν με τρόπο που θα ζήλευε και ο… Μέσι. Αποφεύγοντας για μία ακόμη φορά (όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα στη Χίο), να δώσουν ευθεία απάντηση, πέραν της (κοινότοπης) διαπίστωσης πως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βρεθεί… ισοδύναμο που να ικανοποιεί τους δανειστές. Το μόνο συγκεκριμένο που είχε να πει το κλιμάκιο τελικά επ΄ αυτού, προς απογοήτευση στη συνέχεια και των τοπικών φορέων που ζήτησαν με τη σειρά τους να μάθουν για τις προθέσεις της ΝΔ, ήταν η… ανάγκη για την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου(;) αναπτυξιακού εργαλείου «για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου». Αλλά και να δικαιολογηθεί πως ψήφισε και η ΝΔ την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, επειδή δεν ήρθε σε ξεχωριστή διάταξη. «Όταν το ψηφίσαμε, ψηφίσαμε να μείνει η χώρα στο ευρώ», εξήγησαν Χ. Αθανασίου και Λ. Αυγενάκης για να παραπέμψουν τις ερωτήσεις στον Τσίπρα, που θα παρουσιάσει (κατά την εκτίμησή τους) σε λίγες ημέρες πλεόνασμα 4,2 δις. Το συμπέρασμα πάντως που μπορεί να βγάλει κανείς γύρω από την υπόθεση του ΦΠΑ, μετά και τη χθεσινή σύγχυση του κλιμακίου της ΝΔ, θόλωσε περισσότερο. Καθώς εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε ότι άλλα λένε επ΄ αυτού οι δανειστές, άλλα η κυβέρνηση και άλλα η ΝΔ για το αν μπορεί να μείνει το μέτρο και για το πώς (και γιατί) τελικά καταργείται…



Το να καταπιαστεί το κλιμάκιο με τα «αναπτυξιακά ζητήματα» της Λέσβου, που βρίσκεται σε δεινή θέση για πολλούς λόγους, απεδείχθη τελικώς μάλλον μπούμερανγκ για το κλιμάκιο της ΝΔ που επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη. Κι αυτό γιατί για τον κόσμο του νησιού, οι διαπιστώσεις πια δεν αρκούν, αφού απαιτούνται ξεκάθαρες κουβέντες. Τις οποίες πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση «επειδή δεν θέλει να λαϊκίζει» απέφυγε ξανά να δώσει για την περίπτωση του ΦΠΑ, χάνοντας τελικά τις εντυπώσεις.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν επίμονες για μία «καθαρή» θέση, αλλά οι απαντήσεις ήταν γενικόλογες μέχρι και διστακτικές και οι διαπιστώσεις πολύ περισσότερες από αυτές που χρειαζόταν να ακούσει σήμερα κάποιος στη Λέσβο. «Μέχρι το 2015 το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ είχε τεθεί από τους δανειστές και το είχαμε αποκρούσει με δεκάδες άλλα επιχειρήματα. Δεν είναι μέτρο πολυτελείας για εμάς και το αποδείξαμε αφού δεν το επιτρέψαμε», είπε ο κ. Αυγενάκης μιλώντας για το μείζον οικονομικό θέμα του νησιού για να επαναφέρει τη συζήτηση στο επίπεδο του… «mail Χαρδούβελη», όπου συχνά παραπέμπει και η κυβέρνηση.



«Το ψηφίσαμε γιατί δεν ήρθε σε ξεχωριστή διάταξη»

«Η ΝΔ εμφανίζεται να έχει ψηφίσει την κατάργηση του μέτρου, γιατί δεν ήρθε σε ξεχωριστή διάταξη. Είπαμε να μπει σε ξεχωριστό και δεν μπήκε. Εμείς ψηφίσαμε τότε να μείνει η χώρα στο ευρώ, μετά τις γνωστές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές που έφτασαν στο χείλος του γκρεμού», πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου. Με τον κ. Κόνσολα να μπαίνει και αυτός στη συζήτηση, για να υπογραμμίσει τις τροπολογίες που έφερε η αξιωματική αντιπολίτευση για να σωθεί το μέτρο και απορρίφθηκαν. «Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει με αποκλειστική της ευθύνη τον ΦΠΑ και αυτό το λέει και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ», είπε ακόμη ο κ. Κόνσολας χαρακτηριστικά. Και παρά το ότι θύμισε τις προεκλογικές κορώνες τόσο του Αλέξη Τσίπρα για το ΦΠΑ «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» και την δέσμευση… παραίτησης του Πάνου Καμένου σε περίπτωση που καταργηθεί το μέτρο, κάνοντας λόγο και για «εξαπάτηση» μέσω του Μ.Ι., δεν ήταν ούτε εκείνος σε θέση να πει κάτι άλλο κατατοπιστικό για το μέλλον: «Αν ξέραμε ότι θα ερχόμασταν σήμερα στην κυβέρνηση, είναι διαφορετικό να το συζητήσουμε για την κατάργηση του ΦΠΑ, από το αν έρθουμε μετά από τρεις μήνες. Η κατάργηση δεν έχει προσδώσει αυτό που προσδοκούσε η κυβέρνηση επομένως θα εφαρμόσουμε νησιωτικές πολιτικές», αρκέστηκε να πει.



Το… ξέκοψε και η ΝΔ!

Για να έρθει στη συνέχεια ο Χαράλαμπος Αθανασίου και να επιχειρήσει να συμμαζέψει τη σύγχυση, βάζοντας στο παιχνίδι το Μ.Ι. που κοστίζει καταφανώς πολλά περισσότερα από τα δημοσιονομικά οφέλη της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ. «Το θέμα της κατάργησης ετέθη για πρώτη φορά από τον Πολ Τόμσεν και το 2013 και το 2014 και το αποκρούσαμε. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θέλουμε να λέμε τίποτα περισσότερο απ΄ όσα είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε», είπε αρχικά και βγήκε στη συνέχεια… μπροστά για να μιλήσει πιο «καθαρά» από τους συναδέλφους του, δείχνοντας πως η υπόθεση της κατάργησης, παραμένει αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης μέχρι τον Ιούνη: «Να έρθουμε αύριο στην κυβέρνηση και να το πάρουμε πίσω δεν μπορούμε. Είναι δανειακή σύμβαση. Για να καταργηθεί οι δανειστές θέλουν κάτι ισοδύναμο. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, είναι ένα ισοδύναμο, όμως είναι μια κοροϊδία, γιατί τα κέρδη από την κατάργηση του ΦΠΑ είναι πολύ λιγότερα από τη δαπάνη του Μ.Ι.», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως και εκείνος να δείχνει πως έχει λάβει υπόψη την τοποθέτηση του Πιέρ Μοσκοβισί που δηλώνει «ανοιχτός» για το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τα πέντε τουλάχιστον νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό.

Τη συζήτηση κι αφού ο κ. Αθανασίου «έδειξε» και εκείνος τον Αλέξη Τσίπρα ως τον απόλυτο ρυθμιστή του θέματος του ΦΠΑ μέσω και του πλεονάσματος που θα ανακοινώσει, ύψους 4,2 δις, έκλεισε ο κ. Αυγενάκης, λέγοντας: «Άλλο η επιθυμία και άλλο το τι μπορώ να κάνω. Μας φλόμωσε με επιθυμία η σημερινή κυβέρνηση και τελικά μας έφερε δύο μνημόνια. Το κίνητρο το αναπτυξιακό, μειωμένος ΦΠΑ δεν είναι είδος πολυτελείας. Μπορεί μια κυβέρνηση να δεσμευτεί να το καταργήσει το μέτρο; Όχι. Γιατί τα δεδομένα τα οικονομικά πρέπει να αξιολογηθούν όταν θα έρθει στην κυβέρνηση και μετά να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η ΝΔ ήταν που υπερασπίστηκε το μειωμένο ΦΠΑ και κάποιοι άλλοι δυστυχώς τον εκχώρησαν. Και ο μειωμένος Φ.Π.Α. δεν βρήκε τη θέση του, στο κοινωνικό μέρισμα το οποίο ο κ. Τσίπρας με τόσο μεγάλη άνεση διένειμε - ούτε καν η παράτασή του για έναν χρόνο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση και ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού εργαλείου για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου».
ΕΜΠΡΟΣ