19 Νοεμβρίου 2017

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Τουρισμός και διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά, όπως την εννοεί η κυβέρνηση, είναι έννοιες ασύμβατες»



«Τουρισμός και διαχείριση του μεταναστευτικού στα νησιά με αυτό τον τρόπο, είναι έννοιες ασύμβατες», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, στα ΜΜΕ της Χίου, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία για το μεταναστευτικό, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τις προτάσεις του κόμματος.
Ο κ. Κόνσολας σε δηλώσεις του, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αναφέρθηκε στην υποχώρηση της κρουαζιέρας στα νησιά που έχουν δημιουργηθεί hot spot, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία ανά νησί.

«Η Χίος το 2015 είχε 42 κρουαζιερόπλοια, το 2017 ήρθαν 11, για το 2018 έχει προγραμματιστεί η άφιξη μόνο δύο κρουαζιεροπλοίων.
Η Λέσβος το 2015 είχε 53 κρουαζιερόπλοια το 2017 μόλις 4.
Η Κως από τα 41 κρουαζιερόπλοια το 2015 έπεσε στα 17 το 2017.
Η κρουαζιέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της ασφάλειας.
Ο εγκλωβισμός χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα νησιά, λειτουργεί αποτρεπτικά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας.
Όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, κανείς δεν πρέπει να περιμένει να επιστρέψουν τα κρουαζιερόπλοια στα 5 νησιά του Αιγαίου.
Φυσικά, την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν την απασχολεί αυτό.
Το μόνο που θέλει είναι να παγιώσει την εικόνα των νησιών του Αιγαίου, ως χώρων εγκλωβισμού», ανέφερε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε:
«Είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης ο εγκλωβισμός παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά αλλά και η αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία των νησιών και στον τουρισμό.
Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, αποτυπώνουν την ανάγκη της ορθολογικής και ρεαλιστικής αντιμετώπισης:
- Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στην Τουρκία και η μετεγκατάσταση των προσφύγων. Κυρίως όμως για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
- Φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Αντίθετα με τον κ. Τσίπρα που πιστεύει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα ξεκάθαρος: Σύνορα υπάρχουν και στη στεριά και στη θάλασσα.
- Διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων που προορίζονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Γιατί για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μεταναστευτικό αντιμετωπίζεται ως μια μεγάλη μπίζνα.
- Διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου αλλά και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης».