20 Νοεμβρίου 2017

Ξύπνα δήμαρχε της Σάμου και δες τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο για το προσφυγικό


 «ΩΣ ΕΔΩ»!

Σκληρή γλώσσα Γαληνού «κατά πάντων υπευθύνων» στην προαναγγελία της μεγάλης κινητοποίησης της Δευτέρας για το προσφυγικό
Μάχη μέχρι να εξασφαλιστεί η αναγκαία αποσυμφόρηση του νησιού, αλλά και να αποτραπούν τα σχέδια που διαρρέουν καθημερινά και περιλαμβάνουν από έκτακτα μέτρα πλωτών μέσων φιλοξενίας μέχρι και νέες δομές- όπως άλλωστε προκύπτει και από τη συζήτηση στην ευρωβουλή και την τοποθέτηση του επιτρόπου Δημ. Αβραμόπουλου- εξήγγειλε ουσιαστικά ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης.
Και η προαναγγελία της μεγάλης προγραμματισμένης απεργίας της Δευτέρας, την οποία χαρακτήρισε «παλλεσβιακό συλλαλητήριο» ο δήμαρχος, πέρασε -με σκληρότερη από ποτέ γλώσσα- ήδη πολλά μηνύματα προς την κυβέρνηση αλλά και την Ε.Ε.- δίνοντας το γενικότερο στίγμα που λέει πως η ανοχή και η αντοχή της Λέσβου, έχει τελειώσει. «Τέλος στο εκβιαστικό μαρτύριο της σταγόνας, οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο δήμαρχος στη συνέντευξη, τονίζοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονται μέχρι να προκύψει συγκεκριμένη λύση. Βάζοντας στο κεντρικό κάδρο της κριτικής του, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο ο κ. Γαληνός χαρακτήρισε «εμμονικό» ως προς ερμηνεία του (επί της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας) πως δεν προβλέπεται μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Ενώ προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, η κατάσταση θα γίνει έως και επικίνδυνη στα νησιά και υπεύθυνοι θα είναι η κυβέρνηση και ο Υπουργός. Με το δήμαρχο μάλιστα να αναδεικνύει ακόμη ως βασικούς υπεύθυνους για το ότι μιλάμε ουσιαστικά σήμερα για μία μη λειτουργική συμφωνία, την Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση.

 Εμμονή από μέρους της κυβέρνησης

«Βλέποντας την απραξία και την εμμονή από πλευράς της κυβέρνησης για τον γεωγραφικό περιορισμό σε μία περίοδο που η ίδια πραγματικότητα δείχνει ότι είναι η λάθος πολιτική, πήραμε απόφαση για κλιμακωτές αντιδράσεις μέχρι να αλλάξει η υπάρχουσα πολιτική», είπε ο δήμαρχος στην προαναγγελία της κινητοποίησης για το προσφυγικό την ερχόμενη Δευτέρα. Εξηγώντας -με ικανοποίηση- πως μετά τη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας στην παρέλαση της 8ης Νοέμβρη, η πρωτοβουλία για κήρυξη απεργίας, τυγχάνει της υποστήριξης των φορέων. 

«Θεωρούμε ότι θα εκπέμψουμε μια δυνατή φωνή που θα φτάσει στα αυτιά των κυβερνώντων και θα τους αναγκάσει να αλλάξουν στάση. Αν δεν αλλάξουν στάση, θα πρέπει να γνωρίζουν πως για ό,τι συμβεί στα νησιά μας από εδώ και πέρα, θα είναι υπεύθυνος ο Υπουργός και η ίδια η κυβέρνηση», πρόσθεσε δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της επερχόμενης κινητοποίησης, αλλά και της στάσης της κοινωνίας του νησιού. Υποστηρίζοντας δε, πως οι κινητοποιήσεις θα εντείνονται συνεχώς μέχρι να επιβληθεί η αλλαγή πολιτικής που απαιτείται: «Αυτό το νησί στην ουσία υποβάλλεται στο μαρτύριο της σταγόνας για να εκβιαστεί και να δεχτεί να γίνουν πράγματα που έχουν σχεδιαστεί. Όμως δεν τα δεχόμαστε. Δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους ανθρώπους που έρχονται από την Ασία η Λέσβος, αλλά μόνο κάποιους ανθρώπους. Αυτά τα έχουμε πει εδώ και καιρό».

Απέναντι σε κάθε σχέδιο για νέα δομή

Σε ότι αφορά τις νέες φημολογίες και «διαρροές» που αφορούν στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας του «προσφυγικού» στα νησιά και περιλαμβάνουν από πλωτά χοτ σποτς μέχρι και νέες δομές, ο δήμαρχος σχολίασε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να επιτραπεί τίποτα από όλα αυτά. «Είναι λάθος και σε αυτό το λάθος δεν θα συμμετέχουμε. Θα ακυρώσουμε τα σχέδια με κάθε τρόπο. Υπάρχουν έτοιμες λύσεις και είναι αδιανόητο ενώ ξέρουμε πως υπάρχουν κέντρα που είναι κλειστά και άδεια αλλά σε άριστη κατάσταση για να φιλοξενήσουν τους υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες των δομών στα νησιά, να μην χρησιμοποιούνται».

Οι συμμετέχοντες φορείς και η δομή της κινητοποίησης

Σε ότι αφορά τις τελευταίες λεπτομέρειες προετοιμασίας της μεγάλης απεργίας της Δευτέρας, ο δήμαρχος ανακοίνωσε και επίσημα τη συμμετοχή στην κινητοποίηση του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Λογιστών, της Ένωσης Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων, των Πυροσβεστικών αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου. Ενώ επήλθε και συμφωνία για συμμετοχή του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στην απεργία, μέσω τρίωρης στάσης εργασίας, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και οι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα και τα σχολεία. Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα σύμφωνα με τον δήμαρχο θα είναι κλειστές και όλες οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ η συγκέντρωση καθ΄ αυτή θα έχει την εξής δομή: Προσυγκέντρωση στις 10.30 στο παλιό δημαρχείο και πορεία μέχρι την πλατεία Σαπφούς, όπου θα ξεκινήσει στις 11 το συλλαλητήριο. Η κινητοποίηση στη συνέχεια θα πάρει κατεύθυνση προς το δημοτικό θέατρο όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας.





Ο «εμμονικός» κύριος Μουζάλας

Ξεχωριστής σημασίας ήταν τοποθέτηση του δημάρχου καθαρά στα όσα αφορούν, ή απορρέουν του χειρισμού του Γιάννη Μουζάλα στο προσφυγικό, σε σχέση πάντα με τα νησιά. Ειδικότερα στο ότι ουσιαστικά η αποσυμφόρηση δεν επιτυγχάνεται λόγω του περίφημου «γεωγραφικού περιορισμού» που ερμηνεύει με θρησκευτική ευλάβεια ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Σπ. Γαληνός ήταν «καταπέλτης». Λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ερμηνεία της μη δυνατότητας μετακίνησης προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, πρόκειται για «εμμονή» Μουζάλα. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό να αναφέρεται. Πρόκειται για μία προφορική συμφωνία και θα πρέπει να θυμάστε πως ο γεωγραφικός περιορισμός προέκυψε τον Ιούλιο του 2016. Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τον Μάρτη όμως και δεν υπήρχε ως το καλοκαίρι απολύτως καμία αναφορά. Να σας πω όμως κάτι; Είναι ξεκάθαρο πως έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, μιλάμε για μία λάθος συμφωνία, που δεν την υπέγραψα ούτε εγώ, ούτε οι Λέσβιοι. Όταν λειτουργεί λοιπόν μια συμφωνία λάθος και δημιουργούνται προβλήματα και κίνδυνοι, τότε γίνονται τροποποιήσεις. Αν υπέγραψε δηλαδή ο κ. Μουζάλας που αναγνωρίζει γεωγραφικό περιορισμό, μία λάθος συμφωνία, να την διορθώσει. Και να σταματήσει ο ίδιος, η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι να επιχειρούν να ρίχνουν συνεχώς την ευθύνη στην Τουρκία. Η πραγματική προσέγγιση είναι ότι η ευθύνη για όσα μας αφορούν, βρίσκεται στην κυβέρνηση και στην Ευρώπη. Οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν και δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, δείχνοντας την διαχρονικά προβληματική λειτουργία των διαδικασιών εξέτασης ασύλου και τον πολύ μικρό αριθμό απελάσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, προήλθαν από οικειοθελή επιστροφή των μεταναστών.  
emprosnet