21 Σεπτεμβρίου 2017

Γύρω – Γύρω όλοι απέχει ο ... Μανώλης


Εκπρόσωποι των νησιών σφίγγουν την πίεση τους στην κυβέρνηση για άμεση αποσυμφόρηση .Μοναδική παραφωνία η σιωπή της δημοτικής αρχής Χίου

Αντιμέτωπη με μια ασυντόνιστη αλλά ολομέτωπη επίθεση από θεσμικούς φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με αίτημα την αποσυμφόρηση τους από πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκεται και πάλι χθες η κυβέρνηση. Ο βαθμός ασφυξίας των νησιών κάθε φορά θυμίζει ... τροχό της τύχης. Συγκυριακά αυτή τη χρονική περίοδο η Χίος θεωρείται η τυχερή της κατάστασης. Αντίθετα Λέσβος και Σάμος εμφανίζουν υψηλές πληρότητες των δομών προσωρινής (εννοείται) διαμονής, με τους θεσμικούς τους εκπροσώπους να ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να απαλλαγεί από την ιδεοληψία της υποχρεωτικότητας εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, όπως έχει αρχίσει πια να πράττει με το σταγονόμετρο.


Η ουσιαστική λήξη της τουριστικής περιόδου επιτρέπει στα νησιά να επαναφέρουν ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων τους το αίτημα σύντομης αποσυμφόρησης, καθώς δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επιβάρυνσης της τουριστικής τους εικόνας.

Μέσα σε λίγες ώρες τα κυβερνητικά γραφεία γίνονται αποδέκτες αλλεπάλληλων έγγραφων ή προφορικών εκκλήσεων. Την αρχή είχε κάνει προ ημερών ο δήμαρχος της Κω. Ακολούθησε ο δήμαρχος της Λέσβου με επιστολή του στον πρωθυπουργό και χθες σειρά πήραν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Στ. Κάρμαντζης, και ο Σεβασμιώτατος Σάμου κ. Ευσέβειος. Στο χορό μπήκε και ο δήμαρχος Σάμου, Μαν. Αγγελόποουλος, ο οποίος ζητά από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να φέρει το μεταναστευτικό έκτακτο θέμα σε συνεδρίαση.

Εγκλωβισμένη σε φαύλο κύκλο κρίσεων

«Η τακτική της αποφυγής λήψης μέτρων έως ότου οι συνθήκες χειροτερέψουν τόσο ώστε να έχουμε ξανά στα χέρια μας μία κρίση δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να γίνει ανεκτή από την τοπική κοινωνία», προειδοποιεί με επιστολή του τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο δήμαρχος Λέσβου, ξεκαθαρίζοντας ότι η ικανότητα φιλοξενίας της Λέσβου έχει όριο τις σημερινές δομές φιλοξενίας.
«Η κοινωνία της Λέσβου κρατείται όμηρος αυτής της τακτικής, που την εγκλωβίζει σε έναν φαύλο κύκλο κρίσεων με κίνδυνο να επιστρέφει στο σημείο μηδέν κάθε φορά που προσπαθεί να ανακάμψει. Εμείς, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το επιτρέψουμε. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εκβιάζει λύσεις με τέτοιο τρόπο και να υποθηκεύει το μέλλον μίας ολόκληρης κοινωνίας», συνεχίζει, προειδοποιώντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση.

Επέλαση διαπιστώνει ο Σάμου

Την επιρροή του προσωπικά στον πρωθυπουργό επιδιώκει να ασκήσει ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβειος, χαρακτηρίζοντας, σε επιστολή του προς τον Αλ. Τσίπρα την εισροή μεταναστών ως επέλαση.

«Σας διαβεβαιούμεν, ότι όλοι εμείς παραμένομεν απλοί θεαταί ενός θεάτρου παραλόγου, βιούντες την εκατάλειψιν της Πολιτείας και αδύναμοι εξ αυτού να αντιδράσωμε, απευχόμενοι απλώς τά χειρότερα, … και ὁ νοών νοείτω!», αναφέρει.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο δήμαρχος Σάμου Μαν. Αγγελόπουλος, ο οποίος ζητά από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, Γ. Πατούλη, τη σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με θέμα το μεταναστευτικό.

«Η αδυναμία της διαχείρισης της κατάστασης αυτής από το αρμόδιο υπουργείο μόνον λύπη, αγανάκτηση και οργή πλέον προκαλεί», αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος.



Η αφωνία της δημοτικής αρχής Χίου

Σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω η επίσημη ανυπαρξία της δημοτικής αρχής Χίου. Εδώ επικρατεί ένα είδος κρυφής ικανοποίησης για την πολύ αργή πια εκκένωση της Σούδας και μια παρεξηγήσιμα αδιάφορη στάση για την εμφανή επιβάρυνση του Χαλκειούς. Η Χίος έπαψε να πρωτοστατεί στον αγώνα των 5 νησιών για λόγους που κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν.

 .politischios.