4 Αυγούστου 2017

Τα προβλήματα των Κοσμαδαίων κατέγραψε η ΑΚΙΣ


Τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των Κοσμαδαίων κατέγραψε η δημοτική παράταξη «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου», μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην κοινότητα πριν λίγες ημέρες.

Τα προβλήματα που κατέγραψε είναι τα ακόλουθα:



ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Για την ύδρευση του χωριού χρησιμοποιείται μία παλαιά μικρή πέτρινη δεξαμενή, χωρητικότητας περίπου 30 κυβικών, η οποία τροφοδοτείται με νερό από την πηγή της Μάνας και βοηθητικά από την πηγή του Αγίου Ταξιάρχη. Δεν υπάρχει ξεχωριστό δίκτυο άρδευσης, πλην ελαχίστων σωληνώσεων που έχουν αυτοβούλως τραβήξει μερικοί  κάτοικοι  από την ανοιχτή δεξαμενή που υπάρχει πλησίον της κύριας και τροφοδοτείται από την υπερχείλιση αυτής.

Το δίκτυο ύδρευσης είναι σε καλή κατάσταση και η δεξαμενή καθαρίστηκε πριν 2 χρόνια. Αναφέρθηκε ότι το νερό δεν επαρκεί τους θερινούς μήνες και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από το Δήμο η διάθεση πίστωσης για προμήθεια σωλήνων ύδρευσης προκειμένου να μαστευτεί το νερό πηγής που υπάρχει στο Κακοπέρατο. Στο χωριό έχουν τοποθετηθεί υδρομετρητές, αλλά δεν υπολογίζονται οι ενδείξεις τους στην κατανάλωση του ύδατος. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας των παγετώνων. Ως λύση στο πρόβλημα του σπασίματος των σωληνώσεων έχει δοθεί η λύση να μένουν ανοικτές οι βρύσες για να μη παγώνει το νερό. Αναφέρθηκε ότι το νερό είναι από τα πιο καθαρά νερά της Σάμου, παρόλα αυτά όμως δεν διαβιβάζονται από το Δήμο στον πρόεδρο του χωριού τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού, για την ενημέρωση των κατοίκων.
Στο χωριό δεν υπάρχει μονάδα βιολογικού  καθαρισμού υγρών αποβλήτων και τα λύματα πέφτουν μετά το τέλος του αποχετευτικού δικτύου σε παρακείμενο ρέμα.
Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα ύδρευσης για τον οικισμό Νικολούδες, που υπάγεται διοικητικά στην κοινότητα Κοσμαδαίων.


ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται δύο φορές την εβδομάδα. Χρησιμοποιούνται μικροί κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι έχουν διανεμηθεί στο κεντρικό δρόμο του χωριού. Ο Δήμος δεν μεριμνά για το πλύσιμο των κάδων, οι οποίοι παραμένουν άπλυτοι, πλην κάποιων περιπτώσεων που πλύθηκαν με προσωπική εργασία του προέδρου.


ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στον δημοτικό φωτισμό, εκτός της μικρής καθυστέρησης που παρατηρείται στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων.


ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα στο θέμα της συντήρησης των αγροτικών δρόμων. Μέχρι τώρα, παρότι βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, δεν έχουν έρθει τα μηχανήματα του Δήμου στο χωριό για να στρώσουν τους δρόμους. Ακούστηκαν διαμαρτυρίες από τους κατοίκους για την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες που υφίστανται τα οχήματά τους, εξαιτίας των παραμελημένων και γεμάτων με βαθειά νεροφαγώματα αγροτικών δρόμων.
Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
Ζητήθηκε εδώ και καιρό από το Δήμο η προμήθεια σωλήνων ύδρευσης μήκους περίπου 4,5 χλμ, για την μεταφορά νερού στο χωριό από το Κακοπέρατο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία που παρατηρείται τους θερινούς μήνες.

Ζητήθηκε από το Δήμο η διάθεση 20 κυβικών σκυροδέματος για την επίστρωση του προσφάτως διανοιχθέντος δρόμου προς το νεκροταφείο, ο οποίος σήμερα λόγω της κλίσεως και των υλικών επίστρωσής του είναι εντελώς αδιάβατος για τα οχήματα.

Ζητήθηκε η διάθεση περίπου 1.500 ευρώ για την κατασκευή πετρόκτιστου τοιχίου που κατέρρευσε στην επάνω γειτονιά του χωριού.  Με την κατασκευή του τοιχίου αυτού θα διαπλατυνθεί ο δρόμος που διέρχεται από το πάνω μέρος και που σήμερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία αυτού λόγω της μείωσης του πλάτους του από την κατάρρευση του τοιχίου.

Απαιτείται η επικόλληση των πλακών που ξεκόλλησαν από τα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού.

Ο κεντρικός και μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό από το Καρλόβασι χρειάζεται σε πολλά σημεία του επιδιόρθωση, με επίστρωση ασφάλτου ή ισχυρής τσιμεντοκονίας, κατά περίπτωση οδοστρώματος, διότι έχει υποστεί αρκετές και επικίνδυνες φθορές, ιδιαίτερα μετά τον οικισμό των Νικολούδων.


ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα γύρω από την υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων    

Ζητήθηκε από τους κατοίκους να ληφθεί μέριμνα για την προστασία των ηλεκτρικών τους συσκευών από τη συχνή πτώση κεραυνών λόγω του υψομέτρου στο οποίο βρίσκεται το χωριό τους.

Επίσης, ζητήθηκε να τοποθετηθεί κεραία - αναμεταδότης κινητής τηλεφωνίας στο ύψωμα Πλάκα, για να καθίσταται δυνατή η τηλεφωνική επαφή των κατοίκων και των παραθεριστών που διαμένουν στο Μεγάλο Σεϊτάνι.

Αναφέρθηκε το ζήτημα τοποθέτησης  πινακίδων σημάνσεως των μονοπατιών και των δασικών δρόμων του όρους Κέρκη. Ιδιαιτέρως τονίστηκε η τοποθέτηση πινακίδων σε αδιέξοδα, καθότι αυτά γίνονται πολύ επικίνδυνα για την ζωή των επισκεπτών που επισκέπτονται τις δύσβατες και δασωμένες πλαγιές του όρους Κέρκη.