16 Αυγούστου 2017

Στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας ο Νότης Μαριάς


O Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς την Τετάρτη 16/08/2017 συμμετείχε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 74η Επέτειο του Ολοκαυτώματος του μαρτυρικού Κομμένου από τα γερμανικά στρατεύματα, εκδηλώσεις τις οποίες τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
Το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943 οι Γερμανοί στρατιώτες, της ματωμένης μεραρχίας Εντελβάις, επιτέθηκαν στο Κομμένο και άρχισαν να βάλλουν κατά του χωριού με όπλα, πολυβόλα, χειροβομβίδες και όλμους. Δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Έκαψαν ότι βρέθηκε μπροστά τους. Σκότωσαν με απερίγραπτη αγριότητα άντρες, γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Ακόμη και μωρά. Ολόκληρες οικογένειες κάηκαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους.
Μέσα σ’ ένα πρωί το Κομμένο μέτρησε 317 θύματα μιας ανείπωτης θηριωδίας. Εξοντώθηκαν 20 οικογένειες, εκτελέστηκαν 95 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, θανατώθηκαν 126 γυναίκες.
Μετά τις εκδηλώσεις ο Νότης Μαριάς έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Δεν ξεχνούμε τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής που δολοφόνησαν τους κατοίκους του Κομμένου πριν από 74 χρόνια και με την παρουσία μας τιμούμε τον ηρωικό τους αγώνα.
Χρέος όλων μας είναι να μη λησμονήσουμε αυτούς τους νεκρούς, που σφαγιάστηκαν χωρίς κανένα έλεος από τους κατακτητές. Ευθύνη μας, όμως, παράλληλα είναι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για τη δικαίωση τους. Καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τη χώρα μας από σύγχρονους κατακτητές. Ηθική και εθνική υποχρέωσή μας είναι να ελευθερώσουμε τη χώρα από την τρόικα και τους δανειστές αλλά και να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις, ένα ζήτημα που σήμερα και με την ανάλογη διεκδίκηση της Πολωνικής Κυβέρνησης γίνεται περισσότερο επίκαιρο και επιτακτικό όσο ποτέ.
Τον Νοέμβριο 2016 διοργάνωσα στον ιστότοπο notismarias.gr διαδικτυακή ψηφοφορία, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να εγγράψει επιτέλους τις γερμανικές αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η διαδικτυακή αυτή ψηφοφορία, παραμένει ενεργή και σας καλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτή».
Ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στις περσινές εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο,  τον Νοέμβριο του 2014, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεσμεύθηκε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα εγγράψει αμέσως τις Γερμανικές οφειλές στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά δεν το έπραξε. Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι: «Την κίνηση αυτή οι Ελληνικές κυβερνήσεις την αποφεύγουν συστηματικά και ύποπτα. Ο τρόπος υπάρχει και ήδη από το 2010 διατυπώσαμε με τεκμηριωμένο νομικά και πολιτικά τρόπο το πώς μπορεί να εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό το σύνολο των απαιτήσεων της χώρας έναντι της Γερμανίας για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής»
Ολοκληρώνοντας ο Νότης Μαριάς δήλωσε: «Εθνική, πολιτική και ηθική δέσμευση του κόμματος μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την δικαίωση. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, σε μας, στους προγόνους μας, στους νεκρούς μας…»