28 Απριλίου 2017

Τουρκικό ΥΠΕΞ: ”Είναι απαράδεκτο να λέτε ότι το Αγαθονήσι είναι ελληνικό”!!


Ούτε βήμα πίσω από την προκλητική ρητορική τόσο σχετικά με το Αγαθονήσι όσο και κατά του Πάνου Καμμένου όπως εκφράστηκε δια στόματος του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δεν κάνει η Άγκυρα όπως προκύπτει από ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
«Η Τουρκία πάντα σεβόταν το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο υπάρχει ένας αριθμός προβλημάτων με την Ελλάδα για το Αιγαίο που τα έχουμε ήδη εξηγήσει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Άγκυρας.

Ζητάει, μάλιστα, και τα… ρέστα από την Αθήνα για την καταγγελία «στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ της συνεχιζόμενης αναθεωρητικής και επικίνδυνης συμπεριφοράς της Τουρκίας» μετά τις δηλώσεις Τσελίκ λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει να πει τίποτα για το θέμα γιατί «υπάρχει ένα κανάλι διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα του Αιγαίου». Παράλληλα χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Καμμένου για την ελληνικότητα του Αγαθονησίου υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο έχουν εκφραστεί παλαιότερα και αρκετές φορές.
Η Τουρκία πάντοτε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο σέβεται. Από την άλλη, όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και προηγουμένως, υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και ημών στη θάλασσα του Αιγαίου που συνδέονται το ένα με το άλλο.
Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω της ειρηνικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι διαθέσιμοι και οι δίαυλοι διαλόγου που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου.
Με καταγεγραμμένη τη θέση της Ελλάδας για εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν θα πρέπει να έχει κανείς να πει κάτι σε αυτό το θέμα.
Επομένως, είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθούν τέλος σε αυτές τις ενέργειες».

Ο Ερντογάν ξεκινά άσκηση
δεσμεύοντας ελληνικά νησιά

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, δίχως κάποιος από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αρμοδίους να μπορεί να εκτιμήσει μέχρι πού θα το τραβήξει η Αγκυρα.
Η μαζική δέσμευση περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο με παράνομες ΝΑVTEX και ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία προϊδεάζει για θερμή περίοδο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Με νέα NAVTEX που εξέδωσε η γείτων δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για τη διεξαγωγή άσκησης Ερευνας και Διάσωσης (Search And Rescue-SAR) από σήμερα, 27 του μηνός έως και τις 3 Μαΐου.
Η περιοχή που δεσμεύει μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Λέσβου είναι επιβεβαιωτική της πάγιας πρόθεσής της να επιβάλει de facto (και στη συνέχεια de jure) επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου», η Τουρκία απορρίπτει την τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών κανονισμών, σε συμμόρφωση με τους οποίους καλείται από ελληνική ΝΟΤΑΜ (υποβολή σχεδίων πτήσης κ.λπ.) και ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα διεξάγει την άσκηση εμπίπτει στη δική της περιοχή ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης.
Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τη διαφορά εύρους μεταξύ ελληνικών χωρικών υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου, 6 ν.μ. και 10 ν.μ. αντιστοίχως, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε απαντητική ΝΟΤΑΜ, ότι «η πρωτοφανής και προκλητική πρακτική της Ελλάδας με ορισμό 6.ν.μ. χωρικών υδάτων στη θάλασσα και 10 ν.μ. στον αέρα είναι σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου»…
Την ίδια ώρα συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» πραγματοποιεί ήδη έρευνες ανοιχτά των Κατεχομένων, ενώ έχει αναγγείλει διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και την πόντιση και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής (από πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα μέσα σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν εκχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού σε ξένες εταιρείες οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συναγερμός στο ΚΥΣΕΑ

Σιγή ιχθύος τήρησαν οι υπουργοί και τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα όσα συζητήθηκαν περί των ελληνοτουρκικών.
Το μόνο που προκύπτει είναι ότι συμφωνήθηκε να γίνεται τουλάχιστον μία συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ κάθε μήνα.
Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμη και πολύπλοκη. Κρίσιμη γιατί το καθεστώς Ερντογάν μοιάζει να έχει αποφασίσει ότι η κλιμάκωση στο Αιγαίο, στην Κύπρο ή στη Θράκη είναι επιλογή μονόδρομος για να εκτονώσει τα εσωτερικά του προβλήματα, αλλά και να “σβήσει” τις ήττες που έχει υποστεί στα περιφερειακά μέτωπα στα οποία έχει εμπλακεί.
Πολύπλοκη για την Ελλάδα, γιατί καλείται να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι αλόγιστες περικοπές που επιβλήθηκαν και στο στράτευμα επιδείνωσαν τα προβλήματα που είχαν προκαλέσει οι εξίσου αλόγιστες αγορές οπλικών συστημάτων που έγιναν χωρίς καμία πρόβλεψη συντήρησης και υποστήριξης. Όπως και να έχει και όποια κι αν είναι η κατάσταση οι “κόκκινες γραμμές” της χώρας δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν κι αυτό έγινε σαφές στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Η λέξη ψυχραιμία κυριάρχησε αλλά ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι το μήνυμα που διαρκώς εκπέμπει η Αθήνα προς την Άγκυρα τους τελευταίους μήνες, πρέπει με καθαρό τρόπο να συνεχίσει να εκπέμπεται. Ποιο είναι αυτό; “Η Ελλάδα δεν “σηκώνει” δεύτερα Ίμια σε μια 20ετία”. Που σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να κάνει “άνω κάτω” το Αιγαίο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αναλάβει και το ρίσκο του.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr