17 Φεβρουαρίου 2017

ΜΙΘΡΙΔΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Άρθρο του Υποναυάρχου ε.α του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιου Φενέκου, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σήμερα του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών

Το επεισόδιο με το περιπολικό Κουσάντασι με τα πυρά σε περιοχή ασκήσεων που περιλαμβάνει Ελληνικά χωρικά ύδατα, είναι προφανές ότι έγινε ηθελημένα από την Τουρκική πλευρά για να προκαλέσει και για να δηλώσει την πρόθεσή της να διευρύνει τις διεκδικήσεις της, αξιοποιώντας την λογική του μιθριδατισμού.
Αυξάνει δηλαδή σταδιακά την ποσότητα του εγχεόμενου δηλητηρίου (διεκδικήσεων-πιέσεων), για να μας κάνει να το αποδεχθούμε επειδή δεν θέλουμε κλιμάκωση, και να το συνηθίσουμε λίγο ακόμη, μέχρι το επόμενο βήμα.
Εάν τους ακολουθήσουμε στην επιχειρούμενη κλιμάκωση με φανερά στρατιωτικά μέσα, θα επέλθει αύξηση της έντασης η οποία θα λειτουργήσει υπέρ της στην προσπάθεια να γκριζάρει συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου.
Λύση αποτελεσματική που να σταματάει άμεσα την προκλητικότητα αυτή και να μην είναι αρκούντως δυναμική (ώστε να είναι αποτρεπτική), δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό είναι μονόδρομος ο συνδυασμός ψύχραιμων και συντονισμένων πολιτικο-στρατιωτικών και διπλωματικών ενεργειών, με ταυτόχρονη αύξηση της αφανούς ετοιμότητας των στρατιωτικών μέσων.
- Απαιτούνται καλά προετοιμασμένες παραστάσεις των εθνικών μας αντιπροσώπων στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, και ΕΕ) και ενημέρωση των χωρών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για μας (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία) από τους πρέσβεις μας για το επεισόδιο.
- Θα πρέπει να κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για να δώσει εξηγήσεις και να κάνει διάβημα ο δικός μας πρέσβης στην Τουρκία.
- Θα πρέπει να αυξηθούν οι κατάλληλες αφανείς ενέργειες ετοιμότητας των περιπολικών και των Α/Φ για αεροπορικό και θαλάσσιο έλεγχο της περιοχής και θα πρέπει με λιτότητα και σταθερότητα να διαμηνύσουμε ότι η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί εχθρική ενέργεια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι η Ελλάς θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
- Απαιτείται ακριβής έλεγχος των στρατιωτικών ενεργειών που να συνάδουν με την πολιτική απόφαση.
- Ταυτόχρονα θα πρέπει να αυξηθεί και η ετοιμότητα του συστήματος χειρισμού κρίσεων, πληροφοριών και λήψης πολιτικο-στρατιωτικών αποφάσεων.
Σε ότι αφορά την ανακοίνωση που έγινε από το ΓΕΕΘΑ για τον χειρισμό της πρόκλησης, αποτελεί έκπληξη ότι αναφέρεται σε “εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας” για να αναλάβει τις τυπικές και δέουσες ενέργειες, τόσο από πλευράς έκδοσης του Ελληνικού NAVTEX όσο και σε ότι αφορά στις επιχειρησιακές ενέργειες της κανονιοφόρου “Νικηφόρος” στην περιοχή.
Για μία ακόμη φορά ο κ. Καμμένος υποκαθιστά την επίσημη επιχειρησιακή αρχή των ενόπλων δυνάμεων και υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, αφού ο χειρισμός κρίσεων και οι αντίστοιχες εντολές αφορούν το ΣΑΓΕ, το ΣΑΜ και το ΚΥΣΕΑ και όχι προσωπικά τον ΥΕΘΑ.