20 Φεβρουαρίου 2017

Την αδράνεια της Ευρώπης την πληρώνουν τα νησιά»


Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, στο πλαίσιο της νέας επίσκεψής του σήμερα στη Μυτιλήνη, προσκεκλημένος των τοπικών φορέων του νησιού που απαρτίζουν το Συντονιστικό, μιλάει στο «Ε» για την Ε.Ε. και το προσφυγικό, για την κατάσταση της Λέσβου αλλά και για τις εξελίξεις που βλέπει να έρχονται και αφορούν το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα.



Ο κ. Μαριάς χωρίς περιστροφές κατακεραυνώνει τους χειρισμούς της Ε.Ε. αλλά και τις καθυστερήσεις στις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι εις βάρος τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινωνιών των νησιών και μιλά για τη Λέσβο, παρουσιάζοντας την… εικόνα που έχουν για εκείνη οι Ευρωπαίοι από τις Βρυξέλλες…

Είστε ένας από τους πιο δραστήριους ομολογουμένως ευρωβουλευτές στο κοινοβούλιο, με εκατοντάδες ερωτήσεις και παρεμβάσεις, ειδικά για την εξέλιξη του προσφυγικού και ειδικότερα για την περίπτωση της Λέσβου. Παρακολουθώντας από την καρδιά της Ευρώπης την αντιμετώπιση εκ μέρους της αυτού του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος, ποια είναι η αίσθηση που αποκομίζετε;

«Η αίσθηση που αποκομίζω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η προκλητική στάση της Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα απέναντι στην Ελλάδα, την οποία όχι απλά δεν βοηθά με τη στάση της, αλλά τόσο ο Τουσκ όσο και ο Γιούνκερ δηλώνουν και ικανοποιημένοι από την έκβαση της κατάστασης του προσφυγικού στη χώρα μας. Η αδράνεια που επιδεικνύουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και η Κομισιόν στο φλέγον αυτό ζήτημα είναι πρωτόγνωρη. Και όχι μόνο. Ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δεσμευτεί ότι κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2015 - Σεπτεμβρίου 2017 θα δεχτούν από την Ελλάδα 66.400 πρόσφυγες στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης, μέχρι τις 15/02/2017 έχουν γίνει μόνο 8.983 μετεγκαταστάσεις. Ειδικότερα, ενώ η Γερμανία έπρεπε να πάρει από την Ιταλία και την Ελλάδα 25.308 άτομα, έχει πάρει από την Ελλάδα 1.342 άτομα και από την Ιταλία 886».

Είστε εκείνος που αποκάλυψε -πριν από την επίσκεψη του Ευρωπαίου επίτροπου Δημ. Αβραμόπουλου στη Μυτιλήνη πριν από λίγες εβδομάδες- το «περιεχόμενο» της περίφημης αποσυμφόρησης. Πώς εκτιμάτε εσείς πως μπορεί να γίνει πράγματι πράξη για τα νησιά και ποια η δική σας κριτική επί της συμφωνίας/κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας;

«Ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα hot spots των νησιών του Αιγαίου ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο των θέσεων φιλοξενίας στους εν λόγω χώρους. Και αυτό εν γνώσει και με τις ευλογίες της Ε.Ε., μια και ενώ ήξερε ότι υπήρχαν μόνο 6.000 θέσεις φιλοξενίας βραχείας διάρκειας στα νησιά του Αιγαίου, εν τούτοις μέσα από τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας επιδιώχθηκε η φιλοξενία τουλάχιστον 20.000 προσφύγων και παράνομων μεταναστών, όπως προκύπτει και από σχετικό έγγραφο της 18ης Μαρτίου 2016 της Κομισιόν.

Για το λόγο αυτό επανειλημμένα με παρεμβάσεις μου στην Ευρωβουλή έχω ζητήσει την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα, απαντώντας πρόσφατα σε γραπτή ερώτησή μου, ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε για μεταφορά των ευπαθών ομάδων προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς επίσης και όσων τους έχει χορηγηθεί άσυλο».

Λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις

Στη διαχείριση του προσφυγικού, ποια είναι τα λάθη που εντοπίζετε στους χειρισμούς της Ε.Ε. αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης;

«Όπως έχω επισημάνει και σε ερώτησή μου στην Ευρωβουλή αλλά και σύμφωνα και με δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βουδούρη, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διατάξεων που σχετίζονται με τη διοικητική οργάνωση των δομών φιλοξενίας έχουν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διαχείριση και απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται από την Ε.Ε. Επιπλέον, η Ε.Ε. έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε υπηρεσίες και σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες, τα οποία όχι απλά δεν πιάνουν τόπο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται οι ΜΚΟ κάνουν πάρτι με τα εν λόγω κονδύλια, εκμεταλλευόμενες τους ίδιους τους δύσμοιρους πρόσφυγες, όπως είδαμε να συμβαίνει στη Μόρια, όπου οι πρόσφυγες ξεπάγιασαν μέσα στα χιόνια».

Θα μας πείτε για το λόγο της δεύτερης επίσκεψής σας στη Λέσβο μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο;

«Κατά την επίσκεψή μου στη Λέσβο το 2015, είχα επισκεφθεί τον Καρά Τεπέ, τη Μόρια, το Δημαρχείο Λέσβου και τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ενημερωθώ σχετικά με τις ροές και τους ρυθμούς ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων. Καθώς μάλιστα η κατάσταση των προσφύγων χειροτερεύει και μαζί μ’ αυτό αυξάνονται τα προβλήματα των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι δεν αντέχουν πλέον άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, επισκέπτομαι ξανά το νησί ώστε να μιλήσω με τοπικούς φορείς και πολίτες για το προσφυγικό, τις μεταναστευτικές ροές και για το γεγονός ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση της Λέσβου καθώς και να επισπεύσει τη διαδικασία των μετεγκαταστάσεων.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. πρέπει να επιτρέψει για το 2017 τη λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου, ενός προγράμματος που εφαρμόζεται με επιτυχία ήδη από το 2012 και δίνει τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να έρχονται για τουρισμό κυρίως στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Ρόδο. Άλλωστε η σημασία αυτού του πιλοτικού προγράμματος για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία είναι ιδιαίτερα μεγάλη τη στιγμή που ο τουρισμός στα νησιά του Αιγαίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις τεράστιες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Η απόφαση της Κομισιόν να σταματήσει το παραπάνω πιλοτικό πρόγραμμα είναι αυθαίρετη και για το λόγο αυτό υπέβαλα σχετική Γραπτή Ερώτηση στις 8/02/2017 προς την Κομισιόν, ενώ στις 15/02/2017 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η Κομισιόν τα άκουσε χοντρά γι’ αυτήν την απαράδεκτη απόφασή της».

Έρχονται οι… «περίκλειστοι χώροι»

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό;

«Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα παρουσιάσω κατά την αυριανή ομιλία μου στη Μυτιλήνη, η Επιτροπή ετοιμάζεται για παροχή ανθρωπιστικής στήριξης προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε εγκαταστάσεις σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τα οποία δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι πλέον όλα τα νησιά του Αιγαίου θα γεμίσουν με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στη δράση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία “περίκλειστων χώρων”. Και ο νοών νοείτω».

Ποια είναι η εικόνα της Λέσβου στην Ευρώπη, δεδομένου ότι η έδρα σας είναι στις Βρυξέλλες;

«Η Ευρώπη αυτήν τη στιγμή δείχνει αδράνεια απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου. Οι δεσμεύσεις δεν εφαρμόζονται, οι μετεγκαταστάσεις που έχουν συμφωνηθεί δεν γίνονται, ενώ οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά και να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Για το λόγο αυτό η φωνή των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου πρέπει να ακουστεί ηχηρά στην Ευρώπη. Ήδη τον τελευταίο μήνα επισκέφτηκα τη Χίο και τη Σάμο και τώρα επισκέπτομαι τη Λέσβο μιλώντας σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν κινήσεις πολιτών και φορέων. Μάλιστα, μετά από πρόσκλησή μου, πολίτες από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ειδομένη θα επισκεφτούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου διοργανώνω εκδήλωση τη Δευτέρα 27 Μαρτίου για το προσφυγικό. Για να ακουστεί επιτέλους η φωνή των πολιτών των νησιών του Αιγαίου στις Βρυξέλλες».