21 Ιανουαρίου 2017

Συσκέψεις για τουριστική προβολή και ακτοπλοϊκές συνδέσεις


Ανακοίνωσε ο Κουρουμπλής στην Κω

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την επίσκεψή του σε νησιά του νοτίου Αιγαίου τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στο Υπουργείο, ενώ σε άλλη σύσκεψη θα εξεταστεί το ζήτημα της τουριστικής προβολής των περιοχών που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση
. Τον κ. Κουρουμπλή συνόδευε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η μεγαλύτερη κατάκτηση είναι ότι τα Λιμεναρχεία στελεχώθηκαν σε βαθμό μεγαλύτερο του 95% και ότι τερματίστηκε η παλαιά συνήθεια των αποσπάσεων, που άφηνε άδειες θέσεις. Εξήγγειλε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και προανήγγειλε ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, ώστε να βελτιωθεί η συγκοινωνία των μακρινών νησιών. Δήλωσε, ακόμη, ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που θα ρυθμίζει πολλά από τα νησιωτικά ζητήματα, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο των Λιμενικών Ταμείων. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μέσα στο μήνα έχει προγραμματιστεί ειδική συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού για να βελτιωθεί η εικόνα των νησιών που υποδέχονται πρόσφυγες, ώστε να ξαναγίνουν αυτά πόλος έλξης τουριστών.

Αισιόδοξα μηνύματα

Εξάλλου, «εκτόξευση» τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα σε Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία και Αυστρία διαπιστώνει σε ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Την ίδια στιγμή, η υπουργός, θέλοντας να δώσει το στίγμα των προθέσεων του Υπουργείου Τουρισμού για τη νέα περίοδο, υπογραμμίζει ότι νέες αγορές θα μπουν στο στόχαστρό του.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από δύο ημέρες ο «TUI», ο μεγαλύτερος διεθνής διοργανωτής ταξιδιών, είχε σημειώσει ότι η «Ελλάδα ως προορισμός θα είναι η τάση της φετινής χρονιάς». Ήδη στην πρώτη μεγάλη τουριστική έκθεση του έτους στη Γερμανία, τη «CMT» στη Στουτγάρδη, όπου σχηματοποιούνται οι πρώτες τάσεις στον κλάδο του τουρισμού για την καλοκαιρινή σεζόν 2017, η Ελλάδα πετυχαίνει αύξηση 41% στις κρατήσεις της.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αποδίδουν την αύξηση της ζήτησης στην κάμψη της τουριστικής κίνησης προς την Τουρκία και τη μη ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης για την Αίγυπτο. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζήτησης φαίνεται πως έχουν παίξει τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας. Το ζητούμενο, ωστόσο, για μας ,πέρα απ την εν γένει αύξηση της τουριστική κίνηση στη χώρα μας,είναι  τι  μέρος της αύξησης αυτής θα κατευθυνθεί στα νησιά μας, με δεδομένη την κατάσταση με το προσφυγικό.Γιατί προφανώς θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη είναι η προσδοκόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα,αλλά να μη μείνουν ...απέξω τα νησιά που επλήγησαν από το προσφυγικό  και για να συμβεί αυτό ενδεχομένως χρειάζονται επιπλέον κινήσεις ,που προς το παρόν δεν έχουν γίνει.