12 Ιανουαρίου 2017

"Η γιορτή της Μπαμπέτ" και κοπή πίτας από την Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου


Tην ταινία "Η γιορτή της Μπαμπέτ" θα προβάλει το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της περιφερειακής Ενότητας η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου.

Μετά την ταινία θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας,  που θα συνοδεύεται με ζεστό κρασί δανέζικης συνταγής και με ιταλικά τραγούδια που θα αποδώσουν η κα Μαρίλη Λυμπέρη στο τραγούδι και η κα Γεωργία Σεργίου στο πιάνο.




Υπόθεση της ταινίας: Η Μπαμπέτ είναι μια Γαλλίδα η οποία μετά τα γεγονότα της Κομμούνας βρίσκει καταφύγιο στη Δανία στο σπίτι δύο ανύπαντρων
γυναικών σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι. Ζει μαζί τους για χρόνια ως οικονόμος και όταν κερδίσει το λαχείο θα ξοδέψει όλη την περιουσία της για να ετοιμάσει ένα αξέχαστο ευχαριστήριο γεύμα. Τρυφερή ματιά, ζωηροί χαρακτήρες, χαλαρό χιούμορ, πικάντικες λεπτομέρειες κι ένας ύμνος στις (αντι-προτεσταντικές) «υλικές» απολαύσεις. Το νοστιμότερο δείπνο που έχει παραθέσει ποτέ το σινεμά βρήκε τη μαγική συνταγή σε διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν.

Σκηνοθεσία: Gabriel Axel

Σενάριο: Gabriel Axel, Karen Blixen (Διήγημα)

Ηθοποιοί: Stéphane Audran, Jarl Kulle, Bibi Andersson

Χώρα: Δανία

Διακρίσεις: Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 1988. Βραβείο BAFTA καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1989 και άλλες πέντε υποψηφιότητες. Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 1989. Και πολλές υποψηφιότητες και διακρίσεις.