15 Νοεμβρίου 2016

11ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη»



Η Λέσβος και ο τουρισμός στο επίκεντρο

«Επιδείξαμε αλληλεγγύη και δικαιούμαστε να ονομαστούμε το νησί της αλληλεγγύης», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Λέσβου Κωνσταντίνος Κατσαρός, ο οποίος μιλώντας στο 11ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στον τρόπο που έγινε η διαχείριση του προσφυγικού στο νησί, από το οποίο σε διάστημα λίγων μηνών πέρασαν περισσότεροι από 856.000 πρόσφυγες, όπως σημείωσε.
Η προσφυγική κρίση



«Αντιμετωπίσαμε την κρίση με τον τρόπο που θα την αντιμετώπιζε ο κάθε Έλληνας. Αυτό θα έκαναν όλοι μας. Τον Οκτώβριο του 2015 περνούσαν καθημερινά 7.000 άνθρωποι από το νησί μας. Αυτήν τη στιγμή, μετά την υπογραφή της συνθήκης με την Τουρκία, οι ροές είναι μηδενικές», υπογράμμισε ο ίδιος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι την περίοδο της κρίσης περίπου 90 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επισκέφτηκαν το νησί. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα hot spots που υπάρχουν στο νησί και μίλησε για απουσία της πολιτείας στις αρχές της προσφυγικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Ευάγγελος Μυρσινιάς, ανέφερε ότι η Λέσβος είναι ένα νησί που αξίζει όλοι να το επισκεφτούν, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργεί στην επιχειρηματικότητα του νησιού η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, είπε: «Η Λέσβος πρέπει να συνεχίσει. Είναι σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους Έλληνες αλλά και τους ξένους να επισκεφτούν και να στηρίξουν το νησί, το οποίο, όπως τόνισε, στήριξε ηθικά, οικονομικά και ανθρώπινα χιλιάδες πρόσφυγες.



Κοινά τουριστικά πακέτα

Στις προσπάθειες για την προώθηση τουριστικού πακέτου μεταξύ της Λέσβου και του Αϊβαλί, ο πρόεδρος ΕΟΑΕΝ, Θράσος Καλογρίδης, είπε: «Ήδη μεταξύ των δύο περιοχών Μυτιλήνη - Αϊβαλί γίνονται προσπάθειες πολλά χρόνια για εμπορική και τουριστική συνεργασία με καλά αποτελέσματα, που συμβάλλουν στην ελληνοτουρκική φιλία και οικονομική συνεργασία».

Όπως διευκρίνισε, ήδη διοργανώνονται κοινά εμπορικά, αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα και φεστιβάλ και σημείωσε ότι πλέον ήρθε η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα για τη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων, που θα αφορούν διακοπές για τουρίστες και στις δύο περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε πρόταση για να γίνουν ενέργειες κοινής προβολής και προωθήσεις των κοινών τουριστικών πακέτων σε τουριστικές εκθέσεις, σε κοινό περίπτερο, σε κοινή διαφημιστική καμπάνια και με την έκδοση κοινών διαφημιστικών φυλλαδίων, εντύπων και στο διαδίκτυο. Μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε τη σύνδεση του νησιού με τη βόρεια Ελλάδα μέσω Θεσσαλονίκης και όχι Καβάλας. Ο αντιδήμαρχος από το Αϊβαλί, Οφούκ Οβάν, είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να φέρουμε τους τουριστικούς πράκτορες και των δύο πλευρών για να οργανώσουμε κοινά πακέτα διακοπών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά, τονίζοντας ότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Έκανε λόγο για «αργό οικονομικό θάνατο» της αγοράς εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε εκ νέου τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, είπε να καταργηθούν δομές και φορείς και να «συμμαζευτούν οι υπάλληλοι».

«Είμαστε η μόνη χώρα που δεν βγήκαμε από τα μνημόνια και βρισκόμαστε στην ύφεση», συμπλήρωσε. Στο πεδίο του τουρισμού ο κ. Ζορπίδης ανέδειξε την ανάγκη σύνδεσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λέσβου - Θεσσαλονίκης.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ