29 Σεπτεμβρίου 2016

Θα παραμείνουν στα νησιά μέχρι νεωτέρας οι πρόσφυγες



Χαμένη στη μετάφραση της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και της συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση (relocasion) προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία στις χώρες της Ε.Ε. είναι η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών κυρίως του Β. Αιγαίου.

Η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΣ ότι το πρόγραμμα Relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο γι’ αυτούς που που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, παραβίασε ανοιχτές θύρες στην Αθήνα.



Κι αυτό διότι το θέμα είχε ήδη συζητηθεί στη διυπουργική την περασμένη Τρίτη στο Μαξίμου όπου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Thetoc αποφασίσθηκε να εγκαταλειφθεί η ιδέα μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά στην Ηπειρωτική Ελλάδα και να δοθεί βάρος στην επιτάχυνση των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων.

Κυβερνητικό στέλεχος, άμεσα εμπλεκόμενο στο θέμα, παραδέχεται ότι η κατάσταση κυρίως στη Χίο, αλλά και στη Λέσβο είναι εκρηκτική και γι αυτό έχουν ήδη διπλασιαστεί οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δικαστών στην Αθήνα οι οποίες εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου και όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Το ίδιο στέλεχος παραδέχεται ότι για να μεταφερθούν πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά «χρειάζεται μια συμφωνία μέσα στη συμφωνία» κάτι που στην παρούσα φάση «είναι εξαιρετικά περίπλοκο».

Με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες -σχεδόν 6000 στη Λέσβο και 3700 στη Χίο- ενώ η δυναμικότητα των Hot spots δεν υπερβαίνει τις 7500, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κατάσταση παραμένει εκρηκτική και η μοναδική ελπίδα προσφύγων και κατοίκων να αλλάξει κάτι είναι σε πρώτη φάση να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου και κατόπιν να «τρέξει» η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας που προβλέπει για κάθε έναν πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία, η Ε.Ε. να δέχεται έναν στο έδαφός της.

thetoc.gr