26 Σεπτεμβρίου 2016

Η κατάργηση των 5 ευρώ δεν έσωσε τους ασθενείς- Αυξήσεις από την πίσω πόρτα


Τον Απρίλιο του 2015 η κυβέρνηση κατάργησε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, υλοποιώντας έτσι μια προεκλογική εξαγγελία. Με το «καλημέρα», τα νοσηλευτικά ιδρύματα απώλεσαν περίπου 20 εκατ. ευρώ που συγκέντρωναν έως το 2014 σε ετήσια βάση. Ισοδύναμο μέτρο αποτέλεσε για την κυβέρνηση η αύξηση κατά 2% των ασφαλιστικών εισφορών ασθενείας στις κύριες συντάξεις και η επιβολή 6% στις επικουρικές.

Ωστόσο, από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν συγκεντρωθεί τον τελευταίο χρόνο, ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάει στην περίθαλψη. Και όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, παρά το έγγραφο που έχει αποστείλει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε πέντε Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ) με το οποίο ζητεί να αποδοθούν οι οφειλόμενες εισφορές που ανέρχονται συνολικά σε 2,25 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχουν δυσχέρειες στην καταβολή των συντάξεων.
Οφειλές από το 2013
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκο, ο ΕΟΠΥΥ δεν εισπράττει αυτά τα χρήματα, παρότι υπάρχει σχετικός νόμος, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να χρωστούν στον Οργανισμό περίπου 2,3 δισ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας 1,7 δισ. ευρώ. «Εάν τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα είχε εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους Υγείας» προσθέτει και συνεχίζει: «Ο ΠΙΣ έχει στείλει εξώδικο στα Ταμεία γι’ αυτό το θέμα και είναι στις προθέσεις του να ασκήσει τα ένδικα μέσα προκειμένου τα Ταμεία να καταβάλουν τις οφειλόμενες εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ».

«Σε όλο τον κόσμο χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Γιώργος Βουγιούκας. Τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια έχουν πληρωθεί μόνο για τον Μάρτιο, ενώ κάποια ούτε για τον Φεβρουάριο. «Τώρα αναμένουμε να πληρωθούμε για τον Απρίλιο» σημειώνει ο κ. Βουγιούκας, ο οποίος θεωρεί ότι για όλη αυτή την κατάσταση «φταίει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που δεν φροντίζει να πάνε στον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Υγείας και ως εκ τούτου ο Οργανισμός δεν μπορεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Συνολικά, μας χρωστούν περισσότερα από 850 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και ποσών που έχουν παρακρατηθεί από το 2013, το 2014 και το 2015 λόγω της εφαρμογής των μέτρων claw back και rebate».
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις ιδιωτικές κλινικές. «Το 80% των κλινικών έχει πληρωθεί και για τον Μάρτιο» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ.Γρηγόρης Σαραφιανός. «Η μόνη λύση είναι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και επειδή αυτό είναι αδύνατον, πρέπει να γίνει εσωτερική ανακατανομή των δαπανών βάσει των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων».
Ούτε τα νοσοκομεία
Ολη αυτή η κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο και στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία και έχασαν εν μιά νυκτί 20 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των 5 ευρώ και επιβαρύνθηκαν με τη νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών, των προσφύγων και των μεταναστών, χωρίς να έχουν εισπράξει, παρά ελάχιστα, χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. «Εχουν λάβει το πολύ 70-100 εκατ. ευρώ» εκτιμά στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου.
Μολονότι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση κατά την ομιλία του στο 15ο Συνέδριο HealthWorld λέγοντας ότι «το ΕΣΥ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση» και ότι «αντιστράφηκε η συνεχής επί εξαετία περικοπή δαπανών και απώλειας προσωπικού», εν τούτοις η καθημερινότητα στα νοσοκομεία είναι διαφορετική.

«Ηδη έχουν αρχίσει να «στεγνώνουν» από χρήματα» δηλώνει ο καρδιολόγος και εθελοντής στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού κ. Γιώργος Βήχας. «Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία καλύπτουν τη νοσηλεία των ανασφαλίστων. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν να καλύπτουν τα νοσήλια, δεδομένης της μείωσης του προϋπολογισμού τους. Μεγάλο πρόβλημα όμως αποτελεί η κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών στον ψυχιατρικό τομέα, οι οποίοι με τον νέο νόμο πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να τους τα προμηθεύσουν και το ένα παραπέμπει τους ασθενείς στο άλλο. Ετσι, οι ασθενείς καταλήγουν στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού για να πάρουν τα φάρμακά τους».
Επίσης, σοβαρές δυσκολίες παρατηρούνται και με τη νοσηλεία των ασφαλισμένων πολιτών. «Υπάρχουν ελλείψεις υλικών και τρομερές αναμονές για επεμβάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν πέρα από την υγεία των ασθενών και το κόστος του Δημοσίου. Μεγάλη αναμονή υπάρχει και στις ακτινοθεραπείες και συγκεκριμένα από δυόμισι έως έξι μήνες».
«Το πεντάευρο ήταν μια ανάσα»
Η απώλεια του πεντάευρου έχει δέσει τα χέρια πολλών διοικητών. «Ηταν ζεστό χρήμα που έμπαινε στο ταμείο του νοσοκομείου και μπορούσαμε με αυτό να βουλώνουμε τρύπες»αναφέρει πρώην αναπληρωτής διοικητής μεγάλου νοσοκομείου της χώρας.

«Ηταν μεγάλη ανάσα» προσθέτει συνάδελφός του, ο οποίος επίσης έχει αποχωρήσει. «Με τα χρήματα αυτά, τα οποία μπορούσαν να ανέλθουν και σε 500.000 ευρώ ετησίως, μπορούσα να πληρώσω τους προμηθευτές, τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών… Εμπαιναν στον γενικό κορβανά του νοσοκομείου. Ακόμη και αν έσπαγε ένα τζάμι, το αντικαθιστούσαμε». Αρκετοί εκ των νυν διοικητών και των αναπληρωτών τους παραδέχονται ότι «σήμερα βολεύονται με τις επιχορηγήσεις που τους δίνουν τα αρμόδια υπουργεία».

Ελλείψεις και πιστώσεις
Παράταση θητείας για κάποιους επικουρικούς
Την καταγγελία ότι παρατείνεται για έναν χρόνο η θητεία μόνο ορισμένων επικουρικών ιατρών, η θητεία των οποίων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, κάνει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Πάνος Παπανικολάου. «Αφήνουν απέξω εκείνους που η θητεία τους λήγει από 1.10.2016 έως 31.12.2016. Από εδώ και πέρα δεν θα ξαναδοθεί παράταση» αναφέρει. «Αυτό», εξηγεί,«συμβαίνει διότι αφενός υπάρχει οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με την οποία η παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού σημαίνει ότι δεν καλύπτονται έκτακτες, αλλά πάγιες ανάγκες· αφετέρου πληροφορούμαστε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις. Εμείς ζητάμε να ισχύει η παράταση της θητείας για όλους τους επικουρικούς γιατρούς στα νοσοκομεία και αυτές οι θέσεις των επιμελητών Β’ να γίνουν μόνιμες».
Το ΒΗΜΑ