3 Ιουνίου 2016

Πτώση 36% στις αφίξεις Τούρκων τουριστών

Το πρώτο πεντάμηνο του 2016


Μεγάλη κάμψη στις αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο, καταγράφηκε το φετινό Μάη. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις περιορίστηκαν σε 2.116, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Ένα χρόνο πριν, το Μάιο του 2015, οι αφίξεις ήταν 4.155, το Μάιο του 2014 ήταν 3.109 και το Μάιο του 2013, 1.866.
Το πρώτο πεντάμηνο του έτους καταγράφηκαν 4.298 αφίξεις Τούρκων τουριστών όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2015, οι αφίξεις ήταν 6.727. Το 2014, οι αφίξεις Τούρκων τουριστών το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν 5.151 και το 2013 ήταν 3.385. Σε ποσοστά, η κάμψη των αφίξεων του πρώτου πεντάμηνου από το 2015 ως το 2016, ανήλθε στο 36,1%.
Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν ότι οι αφίξεις Τούρκων τουριστών επέστρεψαν στα επίπεδα που ήταν πριν τρία χρόνια. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προοιωνίζουν πως θα υπάρξει κάμψη στις αφίξεις στο σύνολο του έτους.


Η περίοδος που θα κριθεί η εξέλιξη των αφίξεων της φετινής χρονιάς, είναι το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, καθώς σε αυτή πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των αφίξεων από την Τουρκία στη Λέσβο.
Οι αιτίες που οδήγησαν στην ως τώρα κάμψη των αφίξεων είναι πολλές και θα ήταν λάθος να επικεντρωθεί κανείς σε μία ή δύο εξ αυτών.

Γιατί μειώνονται οι αφίξεις
Έτσι μπορούμε να αναφέρουμε ότι η κάμψη των αφίξεων οφείλεται: α) Στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων πολιτών από τις αυξήσεις φόρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα τους. β) Στη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ. Το Μάη, 1 ευρώ αντιστοιχούσε σε 3,3 τουρκικές λίρες. γ) Στην προσφυγική κρίση που υφίσταται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. δ) Στη μείωση των διαθέσιμων κλινών στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Λέσβου.

Διότι σε πολλά από αυτά φιλοξενούνται αστυνομικοί και λιμενικοί Έλληνες και αλλοδαποί, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, των ΜΚΟ και άλλοι παράγοντες. ε) Στην αναστάτωση που προκλήθηκε από το μη έγκαιρο άνοιγμα του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης βίζας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στ) Στην εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης βίζας με βιομετρικά στοιχεία, που απαιτούν για τους πολίτες τρίτων χωρών, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα παραπάνω μπορεί να προστεθεί και η φυσική ωρίμανση της Τουρκίας ως τουριστική αγορά για την Ελλάδα και τη Λέσβο. Καθώς μετά από πέντε χρόνια διαρκούς και αλματώδους ανάπτυξης των αφίξεων, είναι λογικό να υπάρξει μια κάμψη.

Άλλωστε οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες από τον προηγούμενο χρόνο, ανέφεραν ότι οι Τούρκοι ταξιδιώτες γνωρίζουν αρκετά καλά τα ελληνικά νησιά και οργανώνουν μόνοι τα ταξίδια τους. Η δραστηριοποίηση των τουριστικών γραφείων απαιτεί την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, όπως είναι η επίσκεψη σε περισσότερα από ένα νησιά.

Επιπρόσθετα από τις αρχές του χρόνου, το «Ε» είχε υπογραμμίσει πως η μείωση των εισοδημάτων των Τούρκων τουριστών, οδηγεί πολλούς από αυτούς στην απόφαση να αποφύγουν τις διακοπές στο εξωτερικό και να κάνουν διακοπές στα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας. Η απώλεια των Ρώσων τουριστών οδήγησε πολλές τουρκικές τουριστικές περιοχές να δημιουργήσουν ελκυστικά πακέτα προσφορών για τους Τούρκους εν δυνάμει πελάτες τους. Έτσι ένα τμήμα των τουριστών που επρόκειτο να επισκεφθούν ελληνικούς προορισμούς όπως η Λέσβος, άλλαξαν το σχεδιασμό τους για τη φετινή χρονιά.

Πέρα από των προαναφερόμενων εξωγενών παραγόντων, πολύ μεγάλο ζήτημα για τη Λέσβο είναι αυτό καθ’ αυτό το τουριστικό προϊόν που προσφέρει. Το οποίο ούτε σαφώς προσδιορισμένο είναι, ούτε συγκεκριμένο χαρακτήρα έχει. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι λίγο από όλα. Με αποτέλεσμα η τουριστική κίνηση του νησιού να είναι εξαιρετικά ευάλωτη, την ώρα που οι αναπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας δείχνουν εντυπωσιακή αντοχή παρά τα προβλήματα, που είτε σχετίζονται με διεθνή γεγονότα, είτε με γεγονότα εθνικής εμβέλειας.

Ο ρόλος της βίζας
Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να ανατρέψει την πτωτική πορεία των αφίξεων από την Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά αυτή την ώρα, είναι η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Ζήτημα που έχει αναδειχθεί σε στοιχείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, οι αφίξεις στο σύνολο της χώρας θα μπορούσαν να διπλασιαστούν και να φθάσουν τα δύο εκατομμύρια με την εφαρμογή του μέτρου. Το 2015, οι αφίξεις στο σύνολο της χώρας, Τούρκων τουριστών, ήταν οριακά κάτω του ενός εκατομμυρίου. Ευνόητο είναι πως η Λέσβος και τα άλλα νησιά θα δεχθούν ένα μεγάλο κύμα αφίξεων μετά την κατάργηση της βίζας λόγω της εγγύτητας με τη γείτονα χώρα.