5 Φεβρουαρίου 2016

Β. Αιγαίο: Ω, τι Ευτυχία! Κέντρα Μεταναστών! Κρήτη - Χανιά: 500 πολύτεκνες οικογένειες δεν έχουν στέγη!

Μακράν η απόλυτα άδικη, άνιση μεταχείριση και αντιμετώπιση


Όλα έτοιμα για τα Κέντρα Μεταναστών (Hot Spot) στα νησιά μας. Όλα στον αέρα στα Χανιά της Κρήτης για 500 πολύτεκνες, κοινωνικά ευάλωτες, οικογένειες που δεν έχουν στέγη.

Με αφορμή τη χθεσινή ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή Ηράκλειου, κ. Β. Κεγκέρογλου για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του έργου «Οικισμός των πολυτέκνων των Χανίων», ξεδιπλώνουμε την απόλυτα, άδικη και άνιση μεταχείριση που υποβάλλονται αυτοί οι άνθρωποι και συγκρίνουμε πράγματα, καταστάσεις και πρόσωπα. Για αυτές τις οικογένειες, τις κοινωνικά ευάλωτες, που βλέπουν ένα όνειρο ζωής, τον «Οικισμό των πολυτέκνων των Χανίων»,  ακόμη μία φορά να μην ξεκινά. Να μην υλοποιείται εξαιτίας της κρατικής απραξίας και αδιαφορίας.

Βόρειο Αιγαίο: Hot Spots: Τα ΦΕΚ για τη δημιουργία των κέντρων εκδίδονται εν μια νυκτί.

Οικισμός των πολυτέκνων των Χανίων: Η δημιουργία ενός σύγχρονου, πρότυπου και μοναδικού, ίσως σε ολόκληρη την Κρήτη, χωριού για την στέγαση 500 οικογενειών πολυτέκνων, παραμένει στα συρτάρια του γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Βόρειο Αιγαίο: Hot Spots: Οι νομοθετικές διατάξεις, όπως Περιβαλλοντικές και Πολεοδομικές Μελέτες δεν τηρούνται ενώ υπάρχει σχετικός νόμος από το 2013.

Οικισμός των πολυτέκνων των Χανίων: Μετά από πολυετή προσπάθεια και κόπους – αφού μόνο οι μελέτες χρειάστηκαν 67 υπογραφές σε χρονικό διάστημα 8 ετών - ενώ έχουν τηρηθεί και εγκριθεί όλες οι απαιτούμενες νόμιμες διαδικασίες, το έργο παραμένει στα συρτάρια του γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Βόρειο Αιγαίο: Hot Spots: Για την εγκατάσταση των μεταναστών ανοίγουν ξεχασμένα στρατόπεδα, πεδία βολής  και αγοράζονται ή νοικιάζονται ιδιόκτητες εκτάσεις σε χρόνο dete.  

Οικισμός των πολυτέκνων των Χανίων: Για την  εγκατάσταση των οικογενειών ο Συλλόγος Πολυτέκνων Ν. Χανίων διαθέτει ένα ακίνητο 723 στρεμμάτων στη θέση Καμίνια, Σιώπατα, της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Βενιζέλου. Η προς πολεοδόμηση έκταση έχει επιφάνεια 410 στρεμμάτων εκ των οποίων, περίπου στα μισά θα ανεγερθούν κτίρια και στα υπόλοιπα έργα υποδομής.

Βόρειο Αιγαίο: Hot Spots: Για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων επιστρατεύεται ο στρατός, ενώ οι οικίσκοι που θα στεγαστούν οι μετανάστες αγγίζουν ακόμη και το αστρονομικό, για τις μέρες μας ποσό, των 14.500.000 ευρώ. Παράλληλα οι εργολαβίες αξίας χιλιάδων ευρώ γίνονται με απευθείας αναθέσεις.

Οικισμός των πολυτέκνων των Χανίων:  Το έργο έχει κοστολογηθεί στα 5.000.000 ευρώ, αλλά αναμένεται να είναι μικρότερο αφού εκτός των εκπτώσεων, κάποια έργα υποδομών θα τα αναλάβουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων.

Βόρειο Αιγαίο: Hot Spots: Χωρίς καμία μέριμνα υποδομής, οι εγκαταστάσεις καθημερινά θα φιλοξενούν χιλιάδες κόσμο.

Οικισμός των πολυτέκνων των Χανίων: Οι 500 δικαιούχοι που αναδείχθηκαν μετά από διαδικασία μοριοδότησης, έχουν στα χέρια τους μια συγκεκριμένη οικοδομική άδεια για οικόπεδο 400 τετραγωνικών μέτρων σε ένα σύγχρονο «χωριό» στο οποίο θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Βόρειο Αιγαίο: Hot Spots: Κυριολεκτικά μέσα στα αστικά κέντρα των νησιών μας, χτίζονται άναρχοι, και άκομψοι «συνοικισμοί/καταυλισμοί», φιλοξενίας μεταναστών οι οποίοι θα διαμένουν και θα διατρέφονται χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση αλλά με επιβάρυνση του κράτους. Οι μεταναστευτικές ροές προβλέπεται να αγγίζουν τα 3.000-5.000 άτομα ανά ημέρα. Η διαχείριση του πλήθους και η ομαλή λειτουργία παραμένει αμφίβολη.

Οικισμός των πολυτέκνων των Χανίων: Με την ολοκλήρωση των βασικών έργων υποδομών, οι δικαιούχοι με δικά τους έξοδα – όποτε θέλουν – μπορούν να κτίσουν τα σπίτια τους, βάση της οικοδομικής άδειας που έχουν.

Βόρειο Αιγαίο: Hot Spots: Επισκέψεις του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του με σκοπό τον έλεγχο των χώρων και της εξέλιξης των έργων. Ημερομηνίες dead line για τα εγκαίνια με όλες τις επισημότητες και επισήμους, με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς να κόβουν κορδέλες. Χαμόγελα για την επιτυχία της επένδυσης - μιζέριας και απαξίωσης των νησιών και των νησιωτών μας.

Οικισμός των πολυτέκνων των Χανίων: Ένα πρότυπο, σύγχρονο έργο που θα αποφέρει έσοδα στο κράτος και θα δώσει δουλειά στην τοπική κοινωνία, βρίσκεται χωρίς λόγο στα συρτάρια του γραφειοκρατικού μηχανισμού. Η προετοιμασία επίσης βρίσκεται σε ένα χαμένο δρόμο, από συρτάρι σε συρτάρι. Χρονοδιάγραμμα έναρξης του έργου; Μηδέν.

Ας μας επιτρέψει ο κ. Β. Κεγκέρογλου μια πρόταση. Την ερώτησή  του να την απευθύνει και στον κ. Μουζάλα, τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση που έχει λευκή επιταγή, από ποιον δεν ξέρουμε, να αδιαφορεί για τους νόμους ακόμη και τους ηθικούς. Διαφορετικά μια εύκολη και ανώδυνη λύση είναι οι αλληλέγγυοι ΜΚΟ. Άλλωστε η αλληλεγγύη είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους στη ζωή μας. Έτσι δεν είναι;

Το χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις!

Παρατίθενται:
Η ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή Ηράκλειου, κ. Β. Κεγκέρογλου και
Link: Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) του έργου Οικισμός των πολυτέκνων των Χανίων δύο χρόνια πριν - Μάρτιος 2014, για να καταλάβουν κάποιοι τι τραβάνε οι πολίτες αυτού του τόπου όταν ενστερνίζονται το νόμο.
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%99%CE%9E%CE%920-%CE%987%CE%99