27 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΤΡΟΠΗ :Όταν η υποκρισία περισσεύει

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) κάλεσε σήμερα 26/2/2015 τα μέλη του σε έκτακτη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την 27/2/2015 για συζήτηση-ενημέρωση επί της προόδου υλοποίησης των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ έργων που «υλοποιούνται» στην πόλη της Σάμου.
Προκειμένου μάλιστα να είναι νομότυπος, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση κατεπείγουσα με το αιτιολογικό «λόγω της διαμορφωθείσας  κατάστασης στην ομαλή λειτουργία του οικιστικού ιστού της πόλης της Σάμου, σε συνδυασμό με τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων.»
Με αυτή την πρόσκληση, η δημοτική αρχή και ιδιαίτερα ο δήμαρχος (που τυγχάνει και νομικός) αδιαφορεί επιδεικτικά για τις διαδικασίες, ευτελίζει το πνεύμα του νομοθέτη περί έκτακτων συνεδριάσεων ΔΣ, και δίνει δείγμα είτε προχειρότητας, είτε σκοπιμότητας.

Ας κοιτάξουμε κάποια σημεία λίγο πιο αναλυτικά:
1.      Επί του κατεπείγοντος του θέματος:
Το θέμα της προβληματικής υλοποίησης των έργων στο Βαθύ δεν είναι καινούργιο. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια. Η αντιμετώπιση του ήταν πάντα επείγουσα και (εκτός εάν μας διαφεύγει κάτι) δεν απέκτησε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος ξαφνικά σήμερα! Ως εκ τούτου, η αιτιολόγηση της πρόσκλησης είναι ανεπαρκής και προσχηματική.

2.      Επί του έκτακτου της συνεδρίασης και επί του τρόπου ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων:
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση για μια τακτική συνεδρίαση ΔΣ γνωστοποιείται στους συμβούλους τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται η συνεδρίαση. Με έκπληξη και αγανάκτηση λάβαμε σήμερα 26/2/2015 την πρόσκληση για το «έκτακτο» αυριανό ΔΣ, που όπως φαίνεται όμως δεν ήταν και τόσο έκτακτο, καθώς κάποιοι το γνώριζαν αρκετά νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ήδη από τις 24/2/2015 είχε αναρτηθεί σε έγκριτο blog ενημέρωσης, τόσο η ημερομηνία, όσο και η θεματολογία του «έκτακτου» ΔΣ. Αναρωτιόμαστε εύλογα λοιπόν, εάν οι δημοσιογράφοι αποτελούν πιο προνομιακούς συνομιλητές της δημοτικής αρχής, στο βαθμό μάλιστα που να γνωρίζουν δυο μέρες νωρίτερα από εμάς, τόσο την ημερομηνία σύγκλησης του «έκτακτου» ΔΣ όσο και τη θεματολογία του.

3.      Επί της σκοπιμότητας χαρακτηρισμού της συνεδρίασης του ΔΣ ως έκτακτης και επί της επικείμενης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Βαθύ την Δευτέρα 2/3/2015:
Μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχετικά με τις σοβαρές ολιγωρίες της δημοτικής αρχής δεν είναι ποτέ ευχάριστη. Ο κόσμος βλέπει την αναστάτωση και τη συγκεντρωμένη δυσαρέσκεια απέναντι στην προεκλογικά πολλά υποσχόμενη, αλλά αλίμονο, μετεκλογικά ανεπαρκή δημοτική αρχή. Το «κατεπείγον» λοιπόν της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι παρά ένα αφελές επικοινωνιακό παιχνίδι που αποκλειστικό σκοπό έχει τον κατευνασμό της δικαιολογημένης αναστάτωσης που έχει δημιουργηθεί. Με άλλα λόγια, ο σκοπός είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, δείχνοντας τάχα ότι η δημοτική αρχή κάτι κάνει, ότι αντιδρά άμεσα και «έκτακτα» σε ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό με τρόπο τακτικό και προγραμματισμένο. Επιπλέον, η ανακοίνωση την τελευταία στιγμή για ένα τέτοιο θέμα ενδεχομένως περιορίζει τη δυνατότητα επαρκώς προετοιμασμένης παρέμβασης των δημοτών στο δημοτικό συμβούλιο.


Η "Ανατροπή" ήδη από προχθές 24/2/2015 με σχετικό δελτίο τύπου επισήμανε τη διαφορά της φύσης και της διαδικασίας των τακτικών και έκτακτων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου (δες ΕΔΩ), τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης και της επαρκούς προετοιμασίας, ενώ με δεύτερο δελτίο τύπου την άλλη μέρα 25/2/2015 επισήμαινε τις χρόνιες διαχειριστικές αδυναμίες της δημοτικής αρχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος των έργων στο Βαθύ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη συμπαράταξη της με την κινητοποίηση της προσεχούς Δευτέρας (δες ΕΔΩ).