19 Ιανουαρίου 2015

Περιφέρεια Β.Αιγαίου: οι στόχοι του προγράμματος τουριστικής προβολής για το 2015

To Περιφερειακό Συμβούλιο Bορείου Αιγαίου ενέκρινε τη κατάρτιση του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας για το έτος 2015.
Βασικές επιδιώξεις του προγράμματος είναι:
-Ο εμπλουτισμός του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος με την ενίσχυση εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί η στρατηγική σχέση του τουρισμού με τον τομέα του πολιτισμού, να αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον των περιοχών NATURA, των γεωπάρκων και η προβολή δραστηριοτήτων στη φύση, να επιχειρηθεί η διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και να προβληθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ως ιδανικοί προορισμοί για κρουαζιέρα.

-Η χρονική διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση των αφίξεων τουριστών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια περαιτέρω προσέλκυσης Τούρκων τουριστών στα νησιά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο αυξήθηκε κατά 18,4% φθάνοντας σε 42.160, στη Χίο αυξήθηκε κατά 22,2% φθάνοντας σε 64.401 και στη Σάμο αυξήθηκε κατά 25% φθάνοντας σε 13.393.
- Η διατήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών αγορών μέσω charter των νησιών της Περιφέρειας παράλληλα με τη διεύρυνση σε νέες αγορές. Για το 2014 το Βόρειο Αιγαίο (Σάμος, Λέσβος, Χίος και Λήμνος παρουσίασε συνολικά αύξηση στον αριθμό αφίξεων επιβατών μέσω πτήσεων charter της τάξης του 14%. Στη Λέσβο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 36,3% φθάνοντας σε 77.043, στη Σάμο κατά 18,2% φθάνοντας σε 122.586, στη Λήμνο κατά 7,5$ φθάνοντας σε 9.891 ενώ στη Χίο μειώθηκαν κατά 6,5% φθάνοντας σε 8.220.
-Η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Θα πρέπει να ενισχυθεί η τουριστική κουλτούρα που αναδεικνύει την παραδοσιακή έννοια της φιλοξενίας και δεν αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως απλό μέσο βιοπορισμού.
-Η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της τουριστικής ταυτότητας των νησιών δηλαδή η ανάδειξη του διακριτικού χαρακτηριστικό του κάθε νησιού πάνω στο οποίο θα δομηθούν και οι υπόλοιπες τουριστικές συνιστώσες.
- Η ενίσχυση της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου μπορούν με τις πρωτοβουλίες και τις ιδέες τους να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της θέσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου στη διεθνή τουριστική αγορά (δράσεις φιλοξενίας, προβολής) σε συνεργασία με τη Περιφέρεια.
-Η παρουσίαση και συγκέντρωση πληροφοριών που αφορούν στον τομέα του τουρισμού, η άμεση και έγκυρη διάχυση τους καθώς επίσης και η αποτελεσματική διαχείρισή τους. Η χρήση των νέων τεχνολογιών και των διαδικτυακών εφαρμογών συντελεί σημαντικά στον ανωτέρω σκοπό.