11 Νοεμβρίου 2014

Η ομιλία της βουλευτού Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ στην ημερίδα για την Αγροτική Πολιτική και τους Συνεταιρισμούς


που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 08/11/2014 στο Καρλόβασι Σάμου με θέμα: «ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ. ΕΟΣΣ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


 ΕΟΣΣ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ”
Φίλοι και φίλες, αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Εγώ απόψε θα μιλήσω για αγάπες.
Θα μιλήσω για την ΕΟΣΣ. Για το δικό μας σαμιώτικο κρασί, για το βασικό λόγο που ο τόπος μας είναι γνωστός και φημισμένος σ’ όλη τη γη.

Φέτος λοιπόν συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΣΣ, 80 χρόνια από τότε που οι αμπελουργοί της Σάμου με τους αγώνες τους κατάργησαν το καθεστώς ομηρίας και απόλυτης εκμετάλλευσης από τους κρασεμπόρους και μπήκαν σε μια νέα εποχή αυτοδιαχείρισης του προϊόντος τους, μέσω των αναγκαστικών Οινοποιητικών Συνεταιρισμών και της Ένωσής τους.
Έτσι άρχισαν στα αμπελοχώρια εκτός από την εκκλησία, το σχολείο και το κοινοτικό κατάστημα να εμφανίζονται δειλά – δειλά το κτήριο του Πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού και στην είσοδο του χωριού η σταφιλοδόχος.

Χτίζονται τα πρώτα καλά σπίτια και το εισόδημα κάποιου μετριέται πια με γομάρια σταφύλια.
Στις 25 Φλεβάρη του 1934 ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 6085 «Περί οργανώσεως της Οινοπαραγωγής Σάμου».
Ιδρύεται αναγκαστικός συνεταιρισμός που παραλαμβάνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της παραγωγής κατ’ αποκλειστικότητα.
Έχει ήδη συντελεστεί η μεγάλη αλλαγή, ουσιαστικά η διαχείριση και η προστασία των κρασιών με το όνομα ΣΑΜΟΣ έχει περάσει στα χέρια των αμπελουργών.
Οι αμπελουργοί έσωσαν αυτό που αγάπησαν.
Μετά τον πόλεμο και περισσότερο μετά το 1948 αρχίζει η ανοδική πορεία της ΕΟΣΣ και η εμπορική της δικτύωση στο εξωτερικό.
Στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει τον κύριο οικονομικό παράγοντα του νησιού μιας κι αυτή η δεκαετία χαρακτηρίζεται από την πιστοποίηση του κρασιού ως προϊόν ονομασίας ελεγχόμενη, και από το πέρασμα από τη διοίκηση της ΕΟΣΣ εμπνευσμένων συνεταιριστών όπως ο Ιπποκράτης Ζαΐμης.
Εκτός από τους παραγωγούς «αγάπησαν» εντός εισαγωγικών «ασφυκτικά» και «αποπνικτικά» την Ένωση και τα κατά καιρούς κόμματα εξουσίας.
Μέσω αυτής διόρισαν, απέκτησαν εκλογική πελατεία και εξέλεξαν υμετέρους δημάρχους και νομάρχες.
Μα με κάθε καινούργιο τρύγο, το κρασί πάντα έβγαινε καλό, τα όνειρα έβρισκαν δρόμο και μαζί με την αγάπη των αμπελουργών μεγάλωνε κι η Ένωση.
Έτσι σήμερα καλλιεργούνται 15.000 στρ. αμπέλια.
Η ΕΟΣΣ απασχολεί 80 εργαζόμενους.
Έχει έναν κύκλο εργασιών γύρω στα 12 εκ. και ο προστιθέμενη αξία του προϊόντος παραμένει στον τόπο μας.
Πάνω από 60% της παραγωγής εξάγεται.
Βαρύτιμα βραβεία από διεθνείς διαγωνισμούς κοσμούν κάθε χρόνο τα προϊόντα της Ένωσης τόσο στα γλυκά όσο και στα ξηρά κρασιά.
Η διεθνής καταξίωση των κρασιών με το όνομα ΣΑΜΟΣ αποτυπώνεται στο άρθρο 59 του κανονισμού 607/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα μ’ αυτόν, τα κρασιά «ΣΑΜΟΣ» είναι τα μόνα Ελληνικά κρασιά που μπορούν να κυκλοφορούν μόνο με την ένδειξη του ονόματός τους.
Κι ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να ανεβάσουν το εισόδημα του παραγωγού και την οικονομική ευρωστία του τόπου αυτό δεν επετεύχθη.
Τα τελευταία χρόνια το αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο παραγωγικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε την ηθική των αγορών, την αγοραία δηλαδή ηθική.
Η Ευρώπη προχώρησε στην κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου απελευθερώνοντας τις εισαγωγές γλεύκους από τρίτες χώρες και οι Ελληνικές κυβερνήσεις λέγοντας ναι σε όλα, κατάργησαν την επιδότηση εξαγωγών υποσκάπτοντας την προοπτική της ΕΟΣΣ.
Σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον και με την κρίση στον κλάδο να ανεβαίνει ακολούθησαν και άλλα χτυπήματα.
Τριπλασιάστηκαν τα επιτόκια δανεισμού.
Αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα γλυκά κρασιά φτάνοντας στο 1 εκ. το λίτρο (πολύ περισσότερα δηλαδή από αυτά που παίρνει ο παραγωγός).
Τα ακίνητα της Ένωσης εβρισκόμενα πια μέσα στον αστικό ιστό φορολογήθηκαν άγρια και επειδή η κυβέρνηση πολύ αγάπησε τους τραπεζίτες συνέπραξε γάμο με προίκα την Αγροτική Τράπεζα. Σ’ αυτό το γάμο τραγουδήθηκε το «Σάλλα Σάλλα μεσ’ την σάλα τα μιλήσαμε».
Κι όμως η ΕΟΣΣ εξακολουθεί να ανήκει στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων Οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) και ενώ αρκετές μεγάλες ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η ΕΟΣΣ εξυπηρετεί τα δάνειά της δηλαδή δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αυτή η ένταση βέβαια μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής μειώνει ραγδαία το εισόδημα των παραγωγών.
Η τιμή του παραγωγού μειώθηκε από 20 έως 60% ανάλογα με την ποιότητα του σταφυλιού.
Η ζωή στα αμπελοχώρια δυσκολεύει και υπάρχουν δυστυχώς σήμερα χωράφια που εγκαταλείπονται.
Φαίνεται πια ξεκάθαρα ποιες πολιτικές ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση, ποια μνημόνια κλέβουν τη ζωή απ’ αυτούς που 80 χρόνια τώρα κλαδεύοντας και χτίζοντας πεζούλες ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.
Τώρα όμως που η οργή ανεβαίνει κάποιοι προσπαθούν πάλι να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, ξανά μασούν την παλιά αποτυχημένη καραμέλα του ελεύθερου ανταγωνισμού, της ελεύθερης «δήθεν» αγοράς που θα αυτορυθμίζεται. Μοντέλο που είδαμε να καταρρέει, στην Ολυμπιακή, στην ακτοπλοΐα, στη Δωδώνη, στο φρέσκο γάλα.
Ξέρουν πολύ καλά πόσο βαρύ είναι το brand name Σάμος.
Ξέρουν ότι η ΕΟΣΣ είναι ο μόνος εγγυητής της ποιότητας, της συνέχειας και κάτοχος της τεχνογνωσίας.
Γυρνούν στα χωριά και λένε: «Το δικό σου κρασί είναι το καλύτερο!! Τι δουλειά έχεις εσύ με τους άλλους!!!! Εγώ θα σε σώσω!! Θα σε πληρώσω καλά!!» και προσπαθούν με προσφυγές στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και με την κάλυψη ορισμένων πολιτικών προσώπων να πλαγιοκοπήσουν τον Σαμιώτη παραγωγό.
Εμείς λέμε: Η εποχή δεν χρειάζεται καινούργιους Ακερ, χρειάζεται καινούργιους Αντπες και καινούργιους Ζαΐμηδες.
Χρειάζεται να στείλουμε στα αζήτητα της ιστορίας αυτούς που διέλυσαν την πρωτογενή παραγωγή, αυτούς που μας έκαναν να εισάγουμε τα πάντα, χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η κατηφόρα στην οποία μας έβαλαν δεν είναι μοίρα του λαού μας, είναι επιλογή συγκεκριμένων πολιτικών και μπορεί να αναστραφεί.
Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στο νεοφιλελευθερισμό και τα μνημόνια. Βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών, στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου κοινωνικής επιχείρηση, στην αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία.
Εμείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αγκαλιάσουμε ασφυκτικά τους συνεταιρισμούς για να αποκτήσουμε κομματικά οφέλη.
Επειδή καμαρώνουμε αυτούς που μπορούν να κάνουν το μόχθο τους εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ να σταθούμε δίπλα στην ΕΟΣΣ, δίπλα στο Σαμιώτη παραγωγό ξέροντας καλά ότι μόνο ότι αγαπάς μπορείς να σώσεις.


Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ