11 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΝΑΣ ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Μετά τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο, η οποία αποτελούσε ένα από τους ποιο σοβαρούς καταδυτικούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, τα μεγάλα τουριστικά Γερμανικά γραφεία επέλεξαν την Ελλάδα ως νέο καταδυτικό προορισμό.

Η επιλογή αυτή έγινε διότι, 1) η Ελλάδα ευρίσκεται μέσα στην Ευρώπη, 2) έχει πλούσιο φυσικό βυθό και αρχαία ναυάγια, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, 3) τα νησιά προσφέρονται για οικογενειακές διακοπές και καταδύσεις συγχρόνως.
4) Οι θάλασσές μας έχουν ζεστά νερά και διαυγή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. 5) Δεν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε δηλητηριώδης οργανισμοί.
Προκειμένου να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους το καλοκαίρι του 2014, επέλεξαν 11 προορισμούς, μεταξύ των οποίων είναι και η Κέρβελη, η οποία διαθέτει οργανωμένο καταδυτικό κέντρο.
Η ξαφνική στροφή της Ευρώπης, ως προς τον καταδυτικό τουρισμό, προς την Ελλάδα, μας βρήκε όπως πάντα απροετοίμαστους.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 4 εκατομμύρια άτομα που ενδιαφέρονται για καταδύσεις, εκ των οποίων τα 3 εκατ. Είναι Γερμανοί.
Για να πετύχουμε την προσέλκυση αυτού του είδους εναλλακτικού τουρισμού, πρέπει εσπευσμένα να δημιουργήσουμε ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ.
Η δημιουργία καταδυτικών πάρκων, έχει πολλά πλεονεκτήματα:
1. Αυξάνει τον τουρισμό και την τουριστική περίοδο.
2.Το κράτος έχει έσοδα.
3. Αναδεικνύεται ο υποθαλάσσιος θησαυρός της πατρίδας μας.
4. Στην περιοχή γύρω από το καταδυτικό πάρκο, αυξάνεται ο πληθυσμός των ψαριών και αυτό είναι καλό για τους επαγγελματίας ψαράδες.
5) Προστατεύεται η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Απ’ ότι ξέρω, το ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο περιβάλλοντος – ενέργειας και κλιματικής αλλαγής ), προωθεί σχέδιο δημιουργίας δικτύου καταδυτικών πάρκων, των οποίων η χωροθέτηση πρέπει να ολοκληρωθεί, από την σχετική επιτροπή, μέχρι τέλους του έτους.
Η επιτροπή αυτή αποτελείται από 15 άτομα, τα οποία εκπροσωπούν όλα τα σχετικά υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, και ορίστηκε πριν λίγο καιρό, από τον υπουργό κ Γιάννη Μανιάτη.
Ήδη έχουν χωροθετηθεί πολλά καταδυτικά πάρκα, στην Μυτιλήνη, Ικαρία-Φούρνοι, Πύλο, Κρήτη, Σαντορίνη,…….

Η Σάμος για άλλη μια φορά είναι απούσα από αυτή την νέα προσπάθεια.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο εθελοντισμός έχουν προηγηθεί, χωρίς καμία συμπαράσταση από την πολιτεία.
Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, προσφέρει τεράστιο έργο για τον καθαρισμό του βυθού όπου χρειάζεται, και διαφημίζει τις υποθαλάσσιες ομορφιές της Σάμου με πολλά σποτάκια στο διαδίκτυο.
Το Αρχιπέλαγος προσφέρει σοβαρό επιστημονικό έργο στο βόρειο Αιγαίο.
Στην Κέρβελη έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες καταδυτικό κέντρο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα του εξωτερικού, όχι μόνο ως προς τον εξοπλισμό, αλλά και ως προς τον υπέροχο βυθό της περιοχής, κατά την γνώμη ειδικών Γερμανικών γραφείων που ασχολούνται με τις καταδύσεις.
Αυτά όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ.
Πρέπει ο Δήμος και η Περιφέρεια, να φροντίσουν ΑΜΕΣΑ για την χωροθέτηση καταδυτικών πάρκων στην Σάμο, πολλών και μικρών ( 2-3 τετρ. χιλμ. ), για να αξιοποιήσουμε τον υπέροχο βυθό της πατρίδας μας, και να προστατέψουμε την πανίδα και την χλωρίδα που συνεχώς καταστρέφονται.

ΠΡΟΤΑΣΗ:
Προτείνω η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος, με τον Σύλλογο Ξενοδόχων, Αρχιπέλαγος, Σύλλογο αυτοδυτών και ιδιώτες να έρθουν σε επαφή με την ειδική μελετητική ομάδα BIC AΤΤΙΚΗΣ, προκειμένου να δρομολογηθεί η χωροθέτηση καταδυτικών πάρκων στην Σάμο. Αν γίνει αυτό, η Σάμος θα μπει στο club του καταδυτικού τουρισμού, ο οποίος ασχολείται με τουρίστες υψηλού επιπέδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.


Σάμος  21-10-2013           Βασίλειος Βασιλείου Πολ. Μηχανικός  Τηλ. 6973239149


Λεζαντα φωτογραφίας: Από τον βυθό της Κέρβελης.